När kriget kom till Ukraina

25 februari 2023

YMCAs i hela världen gjort stordåd under kriget, man har samlat in många miljoner, samlat in livsviktiga förnödenheter och sett till att de har kommit till Ukraina och man har öppnat upp sin verksamhet för ukrainska flyktingar och tagit in ukrainska YMCA ledare som dykt upp hos dem.

Det börjar med ett samtal

Den 23 februari 2022, mindre än 24 timmar före den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina hade KFUM Sverige ett projektmöte med YMCA Ukraina. Mötet handlade om små justeringar i ett Sida-finansierat projekt för att stärka unga och ungas ledarskap i Ukraina. Projektet är en del av KFUM Sveriges långvariga samarbete med YMCA Ukraina. Mot slutet av mötet pratades om den akuta risken för invasion. En ukrainsk kollega var i valet och kvalet att ta sin lilla son och åka till släktingar på landsbygden, i slutändan åkte hon inte.

Det som inte fick hända

Nästa morgon fick vi ett meddelande från henne med en bild på sonen som satt i husets källare som fick fungera som skyddsrum. Talande för stämningen och situationen, kriget hade närmat sig under flera månader men samtidigt var det inte riktigt någon som kunde tro att det som sen skedde verkligen skulle hända.

Styrkan hos ideella krafter

Inom YMCA Ukraina hade man inte förberett sig och första dagarna såg alla om sig och de sina, många unga ledare lämnade sina hem och tog sig mot säkrare delar av landet och Europa. Men snabbare än någon kunde anat eller förväntat sig så växlade hela YMCA Ukraina upp. En febril aktivitet tog vid, i princip alla lokala organisationer som till absolut majoritet är helt ideella och ungdomsledda började organisera sig för att möta krigets behov.

Det lilla nationella kontoret i Kiev samordnade med dem och YMCAs i Europa för att ta emot och distribuera humanitärt stöd, en väg ut, omhändertagande av husdjur som blivit kvar när familjer flytt hals över huvudet och allt däremellan.

Vi gör skillnad

Ett år senare har över 120 000 personer fått hjälp via YMCA Ukraina, 50 ton förnödenheter har delats ut, ungdomscenters har fungerat som tillfälliga boende för flyende och gett tusentals unga en plats att vara på och få stöd i att hantera sin psykiska hälsa i krisen eller bara något annat att göra och tänka på. Mycket av det sker inom ramen för det Sida-projekt som vi skruvade på dagen före krigets utbrott. Vi har naturligtvis varit tvungna att skruva lite mer men genom projektet har vi fortsatt kunna göra konkret skillnad, i det lilla och i det stora.

Relaterad information:

YMCA Ukrainas nyheter

Hur KFUM rörelsen stöttat Ukraina