Skip to content KFUM's logga
Sök

KFUMs Historia

YMCAs grundare

George Williams

Året är 1821 och en pojke vid namn George Williams föds på en gård i Somerset i sydvästra England.

Under sin uppväxt beskrivs George allt som oftast som en slarvig, tanklös och gudlös pojke, ett hopplöst fall tyckte många. Tiden går och år 1836, när George är 15 år gammal, skickas han iväg till London för att arbeta som butiksbiträde i en klädbutik. Detta påverkade honom i positiv riktning, han engagerade sig i kyrkan och flyttade efter några år till London.

London

När han inte arbetar engagerar sig George åt evangelisation för Londons arbetarungdom. Han blev berörs av de sociala orättvisor, hårda arbetsvillkor och fattigdom i 1800-talets London.

Som alternativ till stökigt krogliv, med öl och slagsmål och allmän syndfullhet, startade han den 6 juni 1844 den första YMCA-föreningen. 

YMCA sprids över världen

Genom George idoga arbete och karismatiska personlighet växte det snabbt fram nya föreningar runt om i England.

År 1851 stod London värd för ”The Great Exhibition” (senare känd som just Londonutställningen). Detta gyllene tillfälle tog George naturligtvis väl hand om genom att missionera om såväl kristligheten som om sitt skötebarn YMCA. Detta blev startskottet till att rörelsen snabbt spred sig över världen, såväl Australien och Indien som USA. Även i Europa fanns det redan etablerade kristliga ’ynglingaföreningar’ som snabbt ställde om och blev en del av YMCA-rörelsen.

Den världsvida organisationen var ett faktum. George uppmärksammades för sina samhällsinsatser dels genom att adlas av drottning Victoria år 1894 och att efter sin död få en glasmålning till sin ära i Westminster Abbey.

Henri Dunant

1828 föddes Henri Dunant i Genéve, Schweiz. Han kom att bli en viktig frontfigur för den internationella YMCA-rörelsen genom ett ihärdigt marknadsföringsarbete av organisationen och dess vision. Dunant var en av medgrundarna till YMCA Genéve 1852 och kom att ägna många år hängiven till YMCA innan han senare kom att grunda Röda korset 1863 och senare ta emot Nobels fredspris 1901.

Kvinnorättskämpen

Mary Jane Kinnaird

Mary Jane Kinnaird föddes i Northamptonshire i de centrala delarna av England 1816 och blev föräldralös redan som tvååring. Hon växte upp hos sin morfar som tidigt uppmuntrade Mary till studier.

Bibelstudier var hennes favoritämne och som 20-åring blev hon sekreterare åt sin morbror som var baptistpastor. Vid sidan av jobbet som sekreterare startade Mary en protestantisk flickskola för hembiträden.

1843 gifte sig Mary med Lord Kinnaird, en filantrop och suffragett. De har intellektuella aftnar hemma i våningen.

Mary Jane har beskrivits som en drivande men blyg och ingen frontfigur. Hon jobbade med crowdfunding innan begreppet ens var uppfunnet och finansierade ett sjukhus genom att sälja bönböcker.

Världens största kvinnorättsorganisation grundas

Mary samarbetade med Florence Nightingale och utbildade sjuksköterskor. Mary brann för kvinnors utbildning och kristna liv och byggde vidare på skolor och hem för unga kvinnor. 1855 grundas YWCA då North London Home for Nurses etablerades i centrala London.

1876 träffade Mary den kristna aktivisten Emma Robarts, en kvinna som startat en bönerörelse som omfattade 130 föreningar som ägnade sig åt förbön, sociala events och bibelstudier. Damerna fann varandra i såväl tro på Gud som kvinnokraft och organiserade sina olika föreningar i YWCA-rörelsen.

KFUM uppfinner

Basket och volleyboll

Visste du att både basket och volleyboll är KFUM-uppfinningar? Det är faktiskt sant!

Basket

Året var 1891 när idrottsläraren James Naismith i Massachusetts fick två veckor på sig att hitta på en ny inomhuslek för en ny grupp YMCA-ledare. Genom att hänga två korgar från andra våningen ner över idrottsplanen fick deltagarna en ny utmaning i att försöka pricka dem. Sporten basket vad född!

Volleyboll

Endast några år senare 1895, i samma delstat, fick William G. Morgan en idé om att skapa en sport som liknade basket i utformningen, men hade tempot som tennis. Genom att använda tennisens nät och basketens boll som inspiration var snart sporten volleyboll ett faktum!

KFUMs arbete för fred

Under både första och andra världskriget bedrev KFUM krigsfångehjälp i flera europeiska länder. Genom KFUMaren Hugo Cedergren, även grundare till partnerorganisationen Hjälp Krigens Offer (H.K.O) samordnade KFUM utbildningar och placering av krigsfångesekreterare som hjälpte till med socialt och humanitärt arbete för flyktingar och krigsfångar.

John R. Mott tar emot Nobels fredspris

KFUM - en fredsaktör

Amerikanska John R. Mott (född 1865, död 1955) ägnade stora delar av sitt liv åt den världsomspännande YMCA-rörelsen. Först som generalsekreterare för den internationella organisationen och senare president över YMCA:s världskommitté. 1946 fick Mott ta emot Nobels fredspris för hans eget och YMCA:s viktiga arbete under första världskriget (1914-1918).

Det är hittills den enda gången YMCA har belönats med Nobels fredspris för de fredsbevarande arbete organisationen bidrar med.

KFUM i Sverige

George Williams idé spred sig snabbt över världen och den första KFUM-föreningen i Sverige startades 1884 i Stockholm.

Ett år senare startades den första KFUK-föreningen.

Under slutet av 1800-talet och 1900-talets första hälft bedrev KFUK och KFUM social verksamhet i kristlig anda i skiftande former. Trots liknande ideologi levde de två organisationerna egna liv i Sverige, på samma sätt som i resten av världen.

KFUK och KFUM blir ett

Rörelserna stod dock varandra nära och i mitten av 1900-talet ledde tankar om effektivisering och rationalisering till diskussioner om en sammanslagning. 1966 gick de två organisationerna till sist ihop och bildade KFUK-KFUM.

Här kan du läsa mer om hur den svenska KFUM-rörelsen utvecklade sig. Materialet kommer från KFUM Central i Stockholm.

Tidslinje

 • Här är vi nu!

  1844: den första YMCA-föreningen grundas i London, England
 • Här är vi nu!

  1855: YWCA-grundas av Mary Jane Kinnaird och Emma Robarts
 • Här är vi nu!

  1884-1885: de första KFUM och KFUK föreningarna bildas i Sverige
 • Här är vi nu!

  1966: KFUM och KFUK går samman till en gemensam organisation under namnet KFUM
 • Här är vi nu!

  2023: KFUM gör en omorganisering och bildar fyra nya distrikt

Bildarkiv

Här har vi samlat historiska bilder från den svenska KFUM rörelsen!