Skip to content KFUM's logga
Sök

Din Agenda

Ungas inflytande över de globala målen

KFUMs projekt

Din Agenda

Under de kommande åren ska Agenda 2030 säkerställa att den globala utvecklingen sker på ett hållbart sätt som både tar hänsyn till människan och miljön. Som det ser ut nu är unga inte med i vare sig utformningen av planerna för att genomföra dessa mål eller i själva genomförandet av målen på lokal eller global nivå. Det vill och kan KFUM och du förändra! Hur då? Genom projektet ”Din agenda – ungas inflytande över de globala målen”!

Viktigast i projektet är att fler inom KFUM utbildas och ansvarar för att sprida kunskapen kring hållbarhetsmålen och ungas makt och deltagande i det arbetet vidare. Det är också viktigt att vi gör det på ett KFUMigt sätt! Därför jobbar vi extra med de målen i Agenda 2030 som är kopplade till KFUMs fokusområden och What We want, dvs mål 5 Jämställdhet, mål 10 Minskad ojämlikhet, mål 16 Fredliga och inkluderande samhället och mål 17 Genomförande och globalt partnerskap.

Din Agenda projektet kommer göra så att fler människor i KFUM och i Sverige vet om vad Agenda 2030 och de globala målen är för något, hur ungas makt i arbetet med dem kan öka och hur vi vill att det ska se ut. Ett viktigt och roligt jobb!

Målet med Din Agenda är att unga människor har röst, plats och verktyg för att påverka och förverkliga Agenda 2030. För så ser det inte ut idag.

Hur din förening kan

Jobba med de globala målen

ALLA KAN BIDRA

Agenda 2030 handlar om oss alla! För att nå de globala målen är det viktigt att vi alla hjälps åt, på vårt sätt. I KFUM bidrar vi till de globala målen genom det vi gör bäst – att skapa mötesplatser där unga kan utvecklas till sin fulla potential! Oavsett om det är genom basket, läger eller parkour så tror vi att det går att vara en del av den hållbara utvecklingen globalt.

HUR KAN DIN FÖRENING BIDRA?

Här kommer några exempel på hur din förening kan bidra.

  • Lyfta jämlikhetsfrågor och säkerställa så att alla som kommer till träningen känner sig välkomna
  • Räkna talartid mellan killar och tjejer under möten
  • Fundera över hur ni kan göra fikapausen mer klimatvänlig
  • Gemensamt lära er mer om de globala målen och diskutera hur ni kan påverka världen och ert närområde till en bättre plats!

HÄMTA INSPIRATION

Ta hjälp av andra! Projektet ”Din agenda – ungas inflytande över de globala målen” har under flera år utbildat unga i de globala målen, som själva fått genomföra aktiviteter i sina föreningar och testa olika metoder för att bidra till den hållbara utvecklingen. Exempelvis har det genomförts städdagar, en basketturnering och ett internationellt sommarläger med olika KFUM föreningar. Om ni vill ha tips och idéer på aktiviteter, utbildning eller inspiration, hör av er till KFUM Sverige så berättar vi mer!

VAD HÄNDER NU?

Under 2021 kommer vi fortsätta arbetet med att sprida kunskap och metoder om de globala målen inom KFUM-rörelsen, men med lite extra fokus på hur vi kan arbeta mer med jämlikhet och inkludering.

Verktygslådan 2030

Verktygslådan 2030 är en samling inspiration, tips, lekar och kunskap om hur du och din förening kan bidra till att vi når de globala målen. I verktygslådan finns bland annat tips om hur du kan jobba med jämställdhet, jämlikhet och inkludering i din förening.

Materialet har tagits fram av unga ledare i KFUM inom ramen för projektet ”Din agenda – ungas inflytande över de globala målen”.

Har du frågor om projektet?

Vill du veta mer om hur din förening kan jobba för att bidra till förändring globalt, vill du ha tips på aktiviteter eller få mer kunskap om de globala målen? Tveka inte att höra av dig till Nathalie på KFUM Sveriges kansli!