Vanliga frågor
Har KFUM Sverige 90-konto?
Givetvis har vi det. Vi har haft 90-konto registrerat sedan 1969. Vi är även medlemmar i Giva Sverige – som utöver kraven som Svensk Insamlingskontroll ställer på oss för insamling – även kräver att vi lämnar in en effektrapport om vårt arbete.
Hur mycket av pengarna går vidare till ändamålen?
En viktig fråga som hör ihop med frågan innan om 90-konto som ju kräver att maximalt 25% av insamlade medel går vidare till administration och drift och 75% till ändamålet. KFUM Sverige ligger på i snitt 17% i administrationskostnader över en treårsperiod. Viktigt att komma ihåg är dock att denna kostnad inte bara innebär gem, skrivbord och hyra utan för dessa pengar kan vi bedriva insamling för att få in ännu mer pengar, skriva ansökningar för att få loss 8,3 miljoner till våra föreningar (se ovan) och mycket annat. Dina 17% som går till administration gör alltså nytta även de, något som ofta glöms bort.
Kan man bli medlem i KFUM Sverige?
Våra medlemmar är våra 150 föreningar så medlem kan man inte bli som privatperson. Däremot kan du bli månadsgivare.
Jag ger redan till min lokala KFUM-förening, varför ska jag ge till er också?
Det är jättebra att du stöttar din lokala KFUM-förening, det ska du absolut fortsätta med. Det är vad vi gör också centralt inom KFUM. Vi stöttar alla föreningar både med arbetstid och finansiella resurser. Så ett bidrag till KFUM Sverige säkerställer att vi kan göra mer för föreningarna.
Hur många är ni som jobbar på kansliet?
Vi är en relativt liten organisation med 10 medarbetare på kansliet i Stockholm. Tillsammans är vi med och stöttar en hel rörelse.
Länkar för mer läsning
Har du fler frågor, tveka inte att höra av dig!