Skip to content KFUM's logga
Sök

Vanliga frågor

Här har vi samlat svar på de vanligaste frågorna vi får kopplat till insamling.

Varför ska jag stötta KFUM?

Vi förstår, det finns många organisationer som förtjänar en gåva från dig och vad är det som gör att just KFUM Sverige förtjänar dina slantar? Vi är en medlemsorganisation och KFUM Sverige har 150 föreningar som i sin tur har runt 45 000 medlemmar. Föreningarna är vad man kan kalla våra medlemmar och vi gör allt vi kan för att de ska ha förutsättningar att driva så bra verksamhet som möjligt för medlemmarna som är barn och unga.

Inkludering och mångfald

KFUMs föreningar arbetar med alla unga, och många riktar sig särskilt till grupper som riskerar hamna utanför föreningsverksamhet eller befinner sig i socioekonomiskt utsatta områden. Med ditt stöd bidrar du till ökad inkludering i samhället.

Inom KFUM tar frågor som jämställdhet, inkludering och ungas makt och identitet en stor och viktig plats. Som givare bidrar till att fler unga får med sig positiva värderingar, livet ut.

Lokalt och globalt fokus

KFUM består av 150 föreningar och 50 000 medlemmar. När du ger en gåva är du med och stödjer deras verksamhet direkt via olika stöd, bidrag och stipendier till verksamheten i kronor och ören men också i support från ett engagerat och kompetent kansli som kan hjälpa till med det mesta för att skapa starkare föreningar.

KFUM är en global rörelse. Vi har långsiktiga internationella projekt i bland annat Senegal, Madagaskar, Togo, Sydafrika och Palestina. När du ger en gåva är du med och bidrar till en mer global värld för våra unga genom våra nätverk och samarbeten inom den globala YWCA/YMCA-rörelsen.

Vanliga frågor

Har KFUM Sverige 90-konto?
Givetvis har vi det. Vi har haft 90-konto registrerat sedan 1969. Vi är även medlemmar i Giva Sverige – som utöver kraven som Svensk Insamlingskontroll ställer på oss för insamling – även kräver att vi lämnar in en effektrapport om vårt arbete.

Hur mycket av pengarna går vidare till ändamålen?
En viktig fråga som hör ihop med frågan innan om 90-konto som ju kräver att maximalt 25% av insamlade medel går vidare till administration och drift och 75% till ändamålet. KFUM Sverige ligger på i snitt 17% i administrationskostnader över en treårsperiod. Viktigt att komma ihåg är dock att denna kostnad inte bara innebär gem, skrivbord och hyra utan för dessa pengar kan vi bedriva insamling för att få in ännu mer pengar, skriva ansökningar för att få loss 8,3 miljoner till våra föreningar (se ovan) och mycket annat. Dina 17% som går till administration gör alltså nytta även de, något som ofta glöms bort.

Kan man bli medlem i KFUM Sverige?
Våra medlemmar är våra 150 föreningar så medlem kan man inte bli som privatperson. Däremot kan du bli månadsgivare.

Jag ger redan till min lokala KFUM-förening, varför ska jag ge till er också?
Det är jättebra att du stöttar din lokala KFUM-förening, det ska du absolut fortsätta med. Det är vad vi gör också centralt inom KFUM. Vi stöttar alla föreningar både med arbetstid och finansiella resurser. Så ett bidrag till KFUM Sverige säkerställer att vi kan göra mer för föreningarna.

Hur många är ni som jobbar på kansliet?
Vi är en relativt liten organisation med 10 medarbetare på kansliet i Stockholm. Tillsammans är vi med och stöttar en hel rörelse.

Länkar för mer läsning

Har du fler frågor, tveka inte att höra av dig!