Om KFUM

KFUM är en del av världens största och äldsta ungdoms- och kvinnorättsorganisation, YMCA-YWCA som finns 130 olika länder och engagerar över 70 miljoner människor. I Sverige är vi över 130 föreningar och samlar gemensamt över 45 000 medlemmar runt om i landet.

Kontakt

Vill du prata, mejla eller träffa någon av oss på KFUM Sverige se kontaktuppgifter.

Empowering Young people

KFUM erbjuder mötesplatser där unga kan utvecklas till sin fulla potential, tro på sig själva samt vara trygga i sina värderingar och sin identitet. På så sätt bidrar vi till ett samhälle som präglas av gemenskap i mångfald och där social rättvisa och jämlikhet är självklara spelregler.

Body Mind Spirit

Vi har en enkel grundfilosofi. Vi tror på alla människors lika värde. Och vi tror att alla människor har behov av fysisk aktivitet, ökad kunskap och tid för reflektion för att utvecklas och må bra. Den röda triangeln i vår logotyp symboliserar just dessa byggstenar: kropp, kunskap och ande. Det viktiga är inte vad vi gör utan hur vi gör det. Inom KFUM-rörelsen hittar du därför alla tänkbara aktiviteter.

KFUM står för Kristlig Förening för Unga Människor. Att vi är en kristlig förening betyder att vi har en kristen värdegrund, vi visar varandra respekt och medmänsklighet och agerar med kärlek och förlåtelse. Hos oss är alla välkomna oavsett vem man är eller vad man har för bakgrund. Vi är partipolitiskt och religiöst obundna.

Historia

George Williams föddes 1821 i Genève och som ung beskrev han sig som slarvig, tanklös och gudlös. Efter en olycka skickade hans föräldrar iväg honom för att börja jobba som butiksbiträde i en klädbutik. Detta påverkade honom i positiv riktning, han engagerade sig i kyrkan och flyttade efter några år till London. På sin fritid ägnade han sig åt evangelisation bland Londons arbetarungdom. Han blev bestört av de sociala orättvisor, hårda arbetsvillkor och fattigdom han möttes av. Som alternativ till stökigt krogliv med öl och slagsmål och allmän syndfullhet startade han den 6 juni 1844 den första YMCA-föreningen. Genom George idoga arbete och karismatiska personlighet växte det snabbt fram nya föreningar runt om i England. 1851 var London värd för Världsutställningen och George lät naturligtvis inte detta gyllene tillfälle att missionera om såväl kristligheten som om sitt skötebarn YMCA gå honom ur händerna. Följden blev att rörelsen spred sig till såväl Australien som Indien och Amerika. Den världsvida organisationen var ett faktum. George uppmärksammades för sina samhällsinsatser dels genom att adlas av drottning Victoria och att efter sin död få en glasmålning till sin ära i Westminster Abbey.

Mary Jane Kinnard föddes 1816 och blev föräldralös redan som tvååring. Hon växte upp hos sin morfar som uppmuntrade henne till studier. Bibelstudier var hennes favoritämne och som 20-åring blev hon sekreterare åt sin morbror som var baptistpastor. Hon startade också en protestantisk flickskola för hembiträden. 1843 gifte hon sig med Lord Kinnard, en filantrop och suffragett. De hade intellektuella aftnar hemma i våningen. Mary Jane var drivande men blyg och ingen frontfigur. Hon jobbade med crowdfunding innan begreppet var uppfunnit och finansierade ett sjukhus genom att sälja bönböcker. Hon samarbetade med Florence Nightingale och utbildade sjuksköterskor. Hon brann för kvinnors utbildning och kristna liv och byggde vidare på skolor och hem för unga kvinnor. 1876 träffade Mary Jane Emma Robarts en kvinna som startat en bönerörelse som omfattade 130 föreningar som ägnade sig åt förbön, sociala events och bibelstudier. Damerna fann varandra i såväl tro på Gud som kvinnokraft och organiserade sina olika föreningar i YWCA-rörelsen.