Valresultatet om unga fått bestämma

12 juni 2024

Om unga fick bestämma skulle Miljöpartiet fått 38 procent av rösterna i det nyligen hållna EU-valet. Vänsterpartiet hade fått 22,1 procent och Centerpartiet 13,7 procent av rösterna. Ta del av hela vår analys nedan.

Mellan den 8 maj och 9 juni genomfördes KFUM Sveriges valkompass. Valkompassen bestod  frågor som unga människor skickat in till KFUM tidigare under våren. Sammanlagt gjorde 1446 unga under 30 år ungdomsvalkompassen.

Ungas prioriterade frågor till Europaparlamentet toppas av mänskliga rättigheter, klimat- och miljöfrågor, samt att bevara freden. Mindre viktigt är det att driva frågor om frihandel, kärnkraft och en europeisk specialpolis.

 

Unga väljer bort de stora riksdagspartierna

Det som överraskat är att de största partierna i riksdagsvalet fått väldigt låg medhåll när unga väljer att svara på hur den vill se Europa utvecklas.

I KFUMs ungdomsvalkompass får Moderaterna 1,7 procent och Socialdemokraterna 3,1 procentDet innebär att varken S, M eller KD skulle klara fyraprocentsspärren.

Ungdomsvalkompassen har gjorts av KFUM och spridits med hjälp av LSU och Global Bar Magazine. Den är en del i arbetet för att förverkliga FN:s resolution 2250 som handlar om unga, fred och säkerhet.