KFUM släpper valkompass av och för unga

08 maj 2024

Nu släpper KFUM Sverige valkompassen som ska svara på unga människors frågor inför EU-valet. Frågorna har ställts till unga och är en valkompass av unga och för unga med syfte att inkludera unga i det kommande EU-valet.

Med 30 dagar kvar till EU-valet kommer valkompassen för unga och förstagångsväljare.

– Vi saknade en valkompass som besvarade ungas frågor inför EU-valet, därför frågade vi helt enkelt unga personer vilka frågor de har inför det kommande EU-valet, säger Alexander Clemenson, generalsekreterare för KFUM Sverige.

Genom att lyssna på unga med respekt och nyfikenhet skapar vi möjligheter för unga att påverka, liksom att både vara och utvecklas till aktiva samhällsmedborgare.

– Vi hoppas att vår valkompass kan få unga som målgrupp att känna sig inkluderade i EU-valet och förhoppningsvis vilja gå och rösta, fortsätter Alexander Clemenson. För om vi menar allvar med att samhället ska vara till för alla så måste vi lyssna på ungas frågor och även svara på dessa.

Alla partier har inte varit intresserade

Endast två av de åtta tillfrågade partierna har avstått från att svara på de ungas frågeenkät. I dessa fall har vi fått leta upp svaren i deras valmanifest och uttalande i medierna. Detta för att kunna leverera så tydliga svar som möjligt.

Testa valkompassen och få guidning i hur du bör rösta i EU-valet den 9 juni.