KFUMs samarbete med YMCA i Belarus och Ukraina fortsätter

12 oktober 2020

KFUM Sverige har fått besked att vi kan fortsätta samarbeta med YMCA i Belarus och Ukraina och vi hoppas att det finns svenska KFUM-föreningar som kan och vill vara med och bidra.

Under de tre senaste åren har vi samarbetat för att stärka unga att förändra sina liv och sina samhällen till det bättre genom projektet Youth Embrace. Hittills har hundratals unga utbildats i ledarskap och de har i sin tur utbildat flera tusen unga i frågor som rör bl.a. Agenda 2030 och ungas inkludering i samhällsförändring. Över 20 sociala projekt har genomförts och nått över 2000 personer. Inte nog med det så tar nu även unga plats i YMCA-styrelser både på lokal och nationell nivå. Det här är bara några av alla grymma resultat som Youth Embrace hittills har uppnått! Läs mer om Youth Embrace här.

I det nya programmet satsar vi ännu tydligare på att lyfta ungas identitet och makt genom att etablera Y-Spaces, ungdomscenters, som drivs av och för unga runt om i Belarus och Ukraina. Y-Spaces blir mittpunkten i både projektet och för lokala YMCAs. Vi vill bli mer inkluderande genom att locka unga som står långt ifrån samhället eller har andra utmaningar som gör dom har extra stort behov av KFUMs insatser. Jämställdhet är en given del i hur vi arbetar och unga tjejer tar redan nu mycket plats på såväl beslutande positioner och som aktiva ledare i projekten och det är vi är stolta över. Men med den utgångspunkten vill vi även titta lite extra på varför vi och våra partners har svårare att locka unga killar att engagera sig på djupet och ta ansvar i föreningarna och som aktiva ledare.

Möjligheter för svenska KFUM-föreningar

Vi vill öka utbytet mellan svenska KFUM-föreningar och lokala KFUM-föreningar i Belarus och Ukraina, och vi kommer att erbjuda det på flera sätt under kommande år. Vi hjälper till exempel gärna till att matcha din förening med lokalföreningar i Belarus och Ukraina, möjliggöra lägerutbyten eller praktikplatser osv.

Inom programmet kommer vi framförallt erbjuda utbyten som handlar om att bygga upp och utveckla fysiska mötesplatser, Y-spaces. Då vill vi gärna ha med föreningar som är grymma på att skapa inkluderande, inspirerande och inte minst roliga mötesplatser!

Vi kommer att skicka ut mer information om möjligheter till involvering och utbyten längre fram men kontakta gärna martin.hedberg@kfum om ni vill veta mer redan nu.