Rekommendation från Riksrevisionen nr 1
Inled en process med målet att avveckla systemet med Allmänna arvsfonden. Ta fram en ny ordning för hur arven efter avlidna utan arvingar eller testamente ska hanteras på ett ändamålsenligt och effektivt sätt samt med respekt för de avlidna.
Regeringens svar:
Regeringen bedömer att underlaget för Riksrevisionens rekommendation om att inleda en process med målet att avveckla systemet med Allmänna arvsfonden delvis är ofullständigt. Slutsatsen bygger på ett begränsat granskningsunderlag, som omfattar endast en mindre del av systemet för Allmänna arvsfonden.
Allmänna arvsfonden har en viktig roll som möjliggörare för civilsamhällets insatser med och för barn, unga, personer med funktionsnedsättning och äldre. Mot bakgrund av det skulle en fördjupad analys behöva föregå en eventuell process med målet att avveckla eller på andra sätt förändra systemet med Allmänna arvsfonden
Regeringen och Sverigedemokraterna kommer att se över arvsrätten och har tillsatt en utredning som ska göra en bred översyn av reglerna om arv och testamente (dir. 2024:28). I uppdraget ingår bl.a. att utreda om kusiner ska få legal arvsrätt och analysera effekterna av en sådan ordning, inklusive effekterna av om Allmänna arvsfonden skulle få betydligt mindre medel än i dag för fondens olika målgrupper och civilsamhället.
Rekommendation från Riksrevisionen nr 2
Intensifiera arbetet för att myndigheter i sin bidragsgivning inte gynnar ekonomisk, organiserad och demokratihotande brottslighet. Det behövs bl.a. lagstiftning som reglerar gemensamma demokrativillkor och större möjligheter till informationsutbyte mellan myndigheter.
Regeringens svar:
Det är oacceptabelt om dessa medel används i strid med reglerade villkor eller i brottsliga syften. Som Riksrevisionen konstaterar visar inte granskningen att medel ur Allmänna arvsfonden har använts i brottsliga syften.
Regeringen bedömer att ett enhetligt reglerat demokrativillkor som gäller för samtliga organisationer som tar emot statliga stöd är en central åtgärd för att förebygga demokratihotande brottslighet och andra oegentligheter.
Rekommendation från Riksrevisionen nr 3
Ge uppdrag åt lämplig myndighet att upprätta ett företrädarregister för ideella föreningar som uppbär offentliga bidrag, där föreningens styrelseledamöter, firmatecknare och revisorer registreras.
Regeringens svar:
Regeringen bedömer att ett företrädarregister skulle kunna stärka myndigheter i deras arbete att förebygga oegentligheter och beivra brott. Samtidigt finns viktiga frågor som kräver analys, bl.a. hur en reglering kan utformas med hänsyn till skyddet för grundläggande fri- och rättigheter.
Regeringen bedömer att ett företrädarregister skulle kunna stärka myndigheter i deras arbete att förebygga oegentligheter och beivra brott. Samtidigt finns viktiga frågor som kräver analys, bl.a. hur en reglering kan utformas med hänsyn till skyddet för grundläggande fri- och rättigheter. Regeringen välkomnar de rekommendationer för att avhjälpa de brister som Riksrevisionen identifierat genom granskningen.
Rekommendation från Riksrevisionen nr 4
Säkerställ att lämplig myndighet inrättar en central databas som omfattar alla tillgängliga statsbidrag till civilsamhället och de organisationer som fått del av sådant stöd.
Regeringens svar:
Regeringen bedömer att en sådan databas skulle kunna bidra till att göra bidragsgivningen till civilsamhället effektivare och ge bidragsgivande myndigheter större möjlighet till samarbete sinsemellan, vilket skulle kunna förhindra felaktiga utbetalningar (jfr skr. 2023/24:22). Samtidigt kvarstår regeringens bedömning att förslaget rymmer flera frågor som behöver analyseras närmare, och arbete med detta pågår inom Regeringskansliet.