KFUM lanserar Ukrainainsamling för att hjälpa innan vintern slår till

22 september 2022

Behoven hos det ukrainska folket är fortfarande omfattande i skuggan av det stora kriget som drabbat dem och nu går befolkningen mot sin första vinter under belägring. Ett faktum som nu KFUM/YMCA-rörelsen vill motverka innan det är för sent.

Kriget mot Ukraina inleddes i februari i år just när vintern höll på att släppa sitt grepp om landet. Trots det var det en krävande situation på grund av kylan och då utöver det fruktansvärda angreppet mot landet. Hur kommer det se ut i år, nu när vintern står för dörren? Nu gör den globala KFUM/YMCA-rörelsen gemensam sak i en global insamling på initiativ av KFUM Sverige för att hjälpa, lindra och rädda liv i Ukraina inför den kommande vintern. KFUM är en av världens största ungdomsrörelser och visar nu hur de kan fungera som ansvarstagande samhällsaktörer i en gemensam sak för ett livsviktigt mål. Ungdomsrörelsen har redan sedan starten av kriget släppt allt de har, för att hjälpa till med det som behövs till lokala föreningar på plats i Ukraina och angränsande länder. Dessa har gjort stora insatser för det ukrainska folket. Över 10 miljoner har samlats in av rörelsen och nu hoppas man på ännu mer för att kunna skicka mer hjälp innan den kalla vintern slår till.

Insamlingen tillkom på initiativ av KFUM Sverige och är på engelska och kommer översättas till så många språk som möjligt för att nå ut till hela KFUM-rörelsen oavsett språk och kontinent.

– Vi vill visa att KFUM/YMCA-rörelsen står enade bakom ett gemensamt mål att hjälpa våra utsatta vänner i Ukraina i denna fruktansvärda krigssituation som helt kullkastar vår normala verksamhet för landets unga. Att hjälpa Ukraina klara en kommande vinter är inte bara något som ska beröra oss i Europa som har Ukraina som grannar utan det är en global fråga. Vi lämnar inte våra föreningar i sticket när det är svårt, berättar Daniel Holking, insamlingsansvarig på KFUM Sverige.

KFUM Sverige har nyligen hjälpt till att finansiera 1000 vattenfilter som efterfrågats de lokala KFUM-föreningarna på plats. Dessa kommer vara på plats innan veckan är slut. En insats som uppskattats mycket men behovet är fortsatt stort av bland annat:

 • Filtar
 • Vakuumflaskor och termosmuggar
 • Varma kläder, jackor, handskar och vinterskor
 • Underställ
 • Elvärmare
 • Nödljus / Generatorljus
 • Ved och annat bränsle
 • Material att isolera fönster och dörrar med
 • Elektriska värmedynor
 • Liggunderlag och sovsäckar
 • Mattor eller annan varm golvbeläggning till YMCAs ungdomscenter
 • Bränsle för uppvärmning och matlagning, och vissa spisar som fungerar med alternativt bränsle vid brist på gas eller el
 • Vattenfilter om det inte finns tillgång till rinnande vatten längre

Målet med insamlingen är satt till 1 miljon svenska kronor men behovet är så klart långt mycket större innan kölden sätter in och försätter människor i ett fruktansvärt svårt läge. Alla bidrag till insamlingen är välkomna, genom insättning på BANKGIRO: 901-8557 eller Swisha valfri summa till  901 85 57 och dela gärna kampanjen, tillsammans kan vi göra skillnad för det ukrainska folket.
>> Öppna Facebookkampanjen

Kontakt
Mina Lilja Zwedberg, PR & kommunikationsansvarig KFUM Sverige
Mina.lilja.zwedberg@kfum.se
073 661 22 75