YMCA-killen som gjort storverk

15 januari 2024

I dag hade Martin Luther King fyllt 95 år, om han hade fått leva. Istället firar är det Martin Luther King-dagen, till minne av en av 1900-talets viktigaste människorättskämpar.

Mannen som använde sig av ickevålds-auktioner och inspirerade en hel värld genom sitt berömda tal ”I have a dream” i Washington 1963.

Martin Luther Kings tal är minst lika viktigt i dag när vi ser hur världen ser ut. I samband med bussbojkotten i Montgomery engagerade

Rättigheter och skyldigheter i USA på 1950-talet

Under 1950-talet levde amerikaner helt åtskilda mellan svarta och vita. Så här beskriver Wikipedia hur det såg ut.

”Svarta resenärer skulle i sin tur använda sig av bussens bakre säten, för att sedan fylla på framåt. Så småningom möttes de två sektionerna på mitten och bussen skulle därmed vara full. Om en svart resenär steg på en full buss var han eller hon tvungen att stå. Däremot om en vit resenär steg på en full buss, då var de svarta resenärerna på raden längst fram tvungna att ställa sig upp för att på så vis göra plats för en ny rad för vita resenärer.”

När Rosa Parks en eftermiddag på väg hem från jobbet vägrade att ge sin sittplats till en vit man blev hon trakasserad och detta ledde till att medborgarrättsrörelsen i USA började samla ihop sina krafter.