Tips!
‣ Handla hållbart, närproducerat och fairtrade
‣ Sprid kunskap, idéer och recept
‣ Lär dig skillnaden på bäst före-datum och Sista förbrukningsdag. Så länge maten luktar och ser ut som vanligt brukar det gå att äta.
‣ Släng inte mat, använd istället appen Too Good To Go eller Karma
‣ Hårdkokt ägg! Skriv datum på ägget innan du lägger in det i kylen, det håller ca 5-7 dagar.
Ingredienser:
1,5 L Mjölk 1 dl Vatten
2 dl Grötris 2 dl Socker
5 msk Potatismjöl
(5 dl Grädde)
OBS: Grädden är frivillig, går att göra utan med samma mängd på resterande ingredienser.
Instruktioner:
1. Koka grötriset till det är färdigt
2. Håll i mjölk, grädde och socker i en annan kastrull. Rör om med en handvisp tills det börjar koka
3. Häll över riset i mjölkblandningen
4. Blanda potatismjölet och vatten i en skål. Rör om ordentligt så att det inte blir några klumpar. Häll sedan i kastrullen
5. Rör om med handvisp i kastrullen så att inget klumpar sig. När det ser ut som en kräm är det klart. Häll över krämen i 12 stycken jämnstora skålar
6. Låt det svalna! Klar för servering!
Ingredienser:
Fyllningen Pajdegen
4 stycken stora äpplen 175 g Margarin
1/2 dl Socker 1 dl Socker
3 tsk Kanel 2 krm Salt
2 tsk Kardemumma 1,5 dl Vetemjöl
3 dl Havregryn
1 tsk Bakpulver
2 tsk Vaniljsocker
1/2 dl Ljus sirap
Instruktioner:
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Skala och skär äpplena i tunna skivor
3. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen i en bunke
4. Blanda sedan i äppelskivorna
5. Lägg allt i pajformen!
6. I en annan bunke blandar du ihop socker, salt, vetemjöl, havregryn, vaniljsocker och bakpulver
7. Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner i bunken tillsammans med sirapen
8. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut det på äppelfyllningen
9. Grädda pajen i ca 30-40 min (tills den får en gyllenbrun yta)
Ingredienser:
Pizzadegen Tomatsåsen
2 tsk Bakpulver 3 klyftor Vitlök
6 dl Vetemjöl 2 msk tomatpure
1/2 tsk Salt 1/2 burk Krossade tomater
2 1/2 dl Vatten 2 msk ketchup
1/2 dl Olivolja 1 msk oregano
Salt och peppar efter smak!
Valfri topping gjord på rester
Instruktioner:
1. Sätt ugnen på 250 grader
2. Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke. Tillsätt salt, vatten, olivolja och rör snabbt ihop till en smidig deg
3. Gör tomatsåsen genom att skala och pressa vitlöken i en bunke. Häll ned resterande ingredienser för tomatsåsen och blanda. Smaka av med salt och peppar.
4. Kavla ut degen tunt på mjölad arbetsbänk. Lägg över degen på bakplåtspapper och lägg på valfri topping
5. Sätt in i ugnen ca 10-15 minuter, tills osten fått färg
Ingredienser:
3 dl Vetemjöl 1 tsk Salt
100 g Margarin 150 g Riven ost
2 msk Vatten
Alla tacorester, grönsaker och köttfärsen
Instruktioner:
1. Blanda ihop alla ingredienser till degen. När det har blivit en smidig deg, pressa ut den i en pajform eller gratängform
2. Om man vill kan man förgrädda degen i ca 10 min på 225 grader
3. Häll i kött eller vegofärsen jämt över hela pajskal degen
4. Blanda grönsakerna och häll sedan över köttfärsen
5. Häll ett lager créme fraîche och ett lager riven ost
6. Grädda pajen på 225 grader i ca 20 min
7. Servera med tacosås!
Ingredienser:
2 dl Mjölk/youghurt/havredryck
1 st Banan
Övrig frukt och grönt som du har hemma, exempelvis äpple, spenat, bär
Eventuellt honung eller dadlar
Instruktioner:
1. Skiva frukten och grönsakerna i mindre bitar.
2. Lägg frukten i en bunke och häll över mjölken eller havredrycken. Lägg eventuellt i lite dadlar eller honung om du vill ha smoothien sötare.
3. Mixa allt till en jämn dryck, häll upp i glas och njut!
Ingredienser:
8 stycken Kokta potatisar
1 msk Smör till stekning
10 stycken Ägg
Salt och peppar efter smak
Instruktioner:
1. Dela kokta potatisarna i bitar
2. Smält smöret i stekpannan. Häll därefter potatisbitarna ned i stekpannan
3. Stek potatisen tills den får en gyllenbrun yta
4. Kläck äggen i stekpannan. Rör om som vid äggröra
5. Salta och peppra efter smak!
Obs: Blev det över vegoköttbullar också? Dela i mindre bitar och släng i!