Film med en intervju med Aman Hammad från YWCA Palestina som berättar om hur de jobbar med de globala målen.
Namn: Aman Hammad
Ålder: 35
Förening: YWCA Palestina
Favoritmål i Agenda 2030: Mitt favoritmål (som jag tror verkligen kan förverkliga rättigheterna) är mål 16 – fredliga och inkluderande samhällen. Jag kan relatera det till vår situation här i Palestina, eftersom vi lever under en pågående konflikt så är fred viktigt för vårt utvecklingsarbete. Utveckling är väldigt svårt att uppnå under sådana omständigheter. Förutom de sociala faktorerna och ekonomiska faktorerna har vi hot från utsidan från konflikten som påverkar utvecklingen. Så jag tror att det här arbetet för mig gör allt annat lättare.
Hur arbetar YWCA Palestina med målen för hållbar utveckling?
På YWCA Palestina arbetar vi främst med unga kvinnor, män och barn för att uppnå fred och rättvisa (mål 16) och jämställdhet (mål 5).
Vi arbetar med hur man utmanar sociala normer. Vi arbetar också med kvinnors och barns deltagande, med deras rättigheter och med rätten att bli hörda. Jag tycker att det är viktigt att arbeta med kvinnor för att ge dem som behöver en röst, stå upp för vår rätt att vara jämlika med män i vårt samhälle.
Vårt arbete på YWCA Palestina handlar även om att stärka samhällsengagemanget och unga kvinnors ekonomiska oberoende.
YWCA Palestina arbetar mest med mål 5 och 16, varför är just dessa mål de mest viktiga i er kontext?
Målet om fred och rättvisa är relevant i vårt arbete eftersom fred är en förutsättning för att nå de andra globala målen. Fred är avgörande för oss för att utvecklas och se förändringar i samhället.
När det gäller jämställdhet ser jag kvinnor varje dag med stor potential och jag tror att de behöver delta i alla aspekter i samhället, inte bara reproduktiva delar eller de roller som de har just nu. Kvinnor borde vara involverade i fler saker, delta i olika forum, påverka sin omgivning. På YWCA i Palestina arbetar vi med lokala partners och med inflytelserika kvinnor för att informera om kvinnors rättigheter och möjlighet att delta i politiska processer.
Har ni sett några resultat i ert arbete med att stärka unga kvinnor?
Ja, faktiskt. Vi arbetar tillsammans i en blandad strategi mellan det ekonomiska och det medborgerliga engagemanget för kvinnor. Vi försöker ge dem fler möjligheter till självförsörjning för att vara ekonomiskt oberoende. Samtidigt försöker vi öka deras medvetenhet kring olika ämnen, så som kvinnors rättigheter.
Ett stort antal kvinnor är nu ekonomiskt oberoende tack vare det stöd och stärkande arbete som YWCA Palestina gjort. Att vara självförsörjande kan även leda till att kvinnorna som deltagit i våra program blir förändringsagenter i sina egna samhällen.
Jag har arbetat med YWCA Palestina i tio år och vi har så många förebilder som blivit ekonomiskt oberoende och nu är lokala ledare eller representanter i civilsamhällesorganisationer. Det är förändring som även sker på lång sikt.
Varför tycker du att det är viktigt för YMCA-YWCA-rörelsen att arbeta med att stärka unga kvinnor och inkludera unga kvinnor i ledande positioner?
Jag tycker att det är viktigt att arbeta både med män och med kvinnor. Att involvera kvinnor i arbetet leder till större resultat. Eftersom kvinnor är en del av samhället besitter de mycket kunskap. Vi kommer inte kunna uppnå faktisk utveckling och förändring i samhället utan att rådfråga kvinnorna såväl som männen.
Har du några rekommendationer för andra YMCA / YWCA som vill arbeta mer med att stärka unga kvinnor?
Arbeta holistiskt! När du gör det kommer du att förstå de olika faktorer som påverkar det lokala samhället, de hot de har, sårbarheterna, styrkorna. Om du känner till dessa faktorer kan du arbeta runt dem för att nå förändring. Arbeta både med kvinnor, män, barn och ungdomar, och ge dem möjlighet att formulera sina behov. Det kommer att ge oss fler idéer för hur vi ska arbeta för att uppnå verklig förändring.
Jag tycker också att partnerskap med lokala organisationer i samhället är viktigt för att förstå vem som är ledaren, vem som kan påverka, och vilka grupper som utesluts.
Vilka är dina tre bästa tips för att involvera unga kvinnor i beslutsfattande och ledande positioner?
Namn: Pelisa Camagu
Ålder: 30
Förening: YMCA Sydafrika
Favoritmål i Agenda 2030: Mål 4 – God utbildning
”Utbildning är en kraftfull förändringsagent, det är kärnan i personlig och samhällelig utveckling. Om du utbildar någon utrustar du dem för livet med kunskap som ingen någonsin kan ta ifrån dem.”
Hur arbetar KFUM Sydafrika med de globala målen?
Vi arbetar med de globala målen i allt vårt arbete. I vårt program Youth Justice fokuserar vi på att stärka motståndskraften hos unga i riskzon genom att erbjuda utbildningar, livskunskaper, personliga utvecklingsplaner och juridiskt stöd för att säkerställa ungdoms rättigheter främjas och att deras röster hörs.
Till exempel, handlar en stor del av vårt arbete om att främja god hälsa och välbefinnande (Mål 3). Det är fortfarande tabu att diskutera säkert sex med ungdomar, trots att Sydafrika har den största HIV-epidemin i världen.
Vi arbetar även med mål 4 (god utbildning) och mål 1 (ingen hunger). Bra utbildning är en nyckel till att undkomma fattigdom och ta kontroll över ditt liv.
Sydafrika har en av världens högsta siffror över könsbaserat våld. Mycket arbete behövs för att stärka kvinnor och flickor, och stötta de som vill ta sig ut ur våldsamma relationer. Vi utbildar även pojkar och unga killar om vikten av jämställdhet (mål 5).
Genomgående i allt vårt arbete är mål 16 (fredliga och inkluderande samhällen). Människor måste vara fria från alla former av våld och känna sig trygga oavsett vilken etnicitet, tro eller sexuella läggning de har. Det är även viktigt att alla människor kan använda sina röster och påverka de beslut som rör deras liv.
Har ni sett några resultat i ert arbete med dessa mål?
Ungdomarna i våra program blir mer medvetna om deras roll och ansvar i sina samhällen. Vi har sett barn och unga som hoppat av skolan bli mer angelägna om att återvända och avsluta sina utbildningar. Vi har hjälpa unga i fängelser få en rättvis rättegång och en utbildning som gör dem mindre benägna att falla tillbaka i kriminalitet när de frikänns. De som deltar i våra program har även minskat sin användning av alkohol och droger, och deras fritid är istället fylld av positiva aktiviteter genom vår verksamhet.
Varför tycker du att det är viktigt för YMCA och YWCA-rörelsen att arbeta med de globala målen?
Som en rörelse som syftar till att förändra liv är det av yttersta vikt att YMCA och YWCA arbetar i linje med de globala målen för hållbar utveckling. De globala målen ger oss en ram för globalt samarbete och förändringsarbete, och om vi arbetar tillsammans kan vi förbygga och lösa sociala och globala utmaningar.
Har du några rekommendationer för andra föreningar som vill arbeta mer med de globala målen?
Gå igenom varje mål i Agenda 2030 och fundera över vilka mål som ert arbete kan kopplas till. Ofta underskattar vi vikten av det arbete vi utför. Om ni inte ser någon koppling till målen, fundera över hur ert arbete kan anpassas till de globala målen, vad ni kan göra annorlunda eller mer av. Vi kanske inte kan lösa alla globala mål, men det lilla gör skillnad! Det krävs att alla är med och bidrar om vi ska kunna nå en global och hållbar utveckling.