Youth Justice

Youth Justice KFUM

Youth Justice är ett projekt som vänder sig till unga människor som riskerar att hamna, befinner sig i eller är på väg ur kriminalitet i Senegal, Madagaskar, Togo och Sydafrika. Programmets övergripande mål är att målgruppen vid programmets slut har tagit steg mot aktivt medborgarskap.

Vi arbetar för att unga människor som befinner sig i kriminalitet skall få tillgång till rättssäkerhet, skydd och rehabilitering. Målgruppen är även personer som är på väg ur kriminalitet eller som befinner sig i riskzon för att hamna i kriminalitet. Genom att stödja våra partnerorganisationer att erbjuda trygga mötesplatser kan dessa unga människor stärka sin självkänsla och få bättre förutsättningar för att välja en positiv livsbana fri från missbruk och kriminalitet.

Olika insatser riktar sig till unga i förebyggande syfte för att minska riskerna att hamna i missbruk eller kriminalitet, under tiden i fängelse samt i rehabiliterande syfte efter avtjänat straff för att minska risken för återvändande. För att stärka långsiktigheten med programmet och öka effekten är påverkansarbete gentemot beslutsfattare en viktig del som genomsyrar allt vårt arbete. Vi vill stärka unga utsatta människors rättigheter och möjligheter och synliggöra deras situation och vårt arbete.

One Pager om Youth Justice

Här kan du läsa en kort sammanfattning av programmet, Power Space, hittills uppnådda resultat m.m.

Intervju med Pelisa Camagu om Youth Justice

Här kan du även läsa en längre version av intervjun (på svenska): https://kfum.se/2020/06/intervju-med-pelisa-camagu-fran-ymca-south-africa/

Nyfiken

Är du nyfiken på Youth Justice eller vill din lokalförening sätta ingång ett samarbete i regionen? Kontakta då Niclas Sannerheim, Internationell sekreterare, på niclas.sannerheim@kfum.se eller 08-677 30 16.

Förväntade resultat 2018-2020

  • Unga som riskerar att hamna i kriminalitet fått stärkt reseliens mot att hamna i kriminalitet
  • Unga i fängelser har fått stärkt tillgång till sitt rättsystem (access to justice), förbättrad hälsa och förstärkt reseliens.
  • Unga som avtjänat sitt straff har genom utbildning och stöd fått stärkt reseliens att återgå till kriminalitet.
  • Skyldighetsbärare (duty bearers) har tagit steg mot ett stärkt ägarskap för att verka för en förbättrad tillgång till rättigheter och möjligheter för målgruppens deltagande i samhället.
  • Alla partner-organisationer har fått stärkt kapacitet att arbeta med målgruppen och med påverkan mot skyldighetsbärare.

Var med och bidra!

Vill du stödja vårt program för aktivt medborgarskap? Ge en gåva via Swish till 123-9018557 eller plusgiro 90-1855-7. Märk inbetalningen med  ”Youth Justice”. Läs mer här! 

Möt Sphesihle från Sydafrika

Namn: Sphesihle Mndunge
Ålder: 25
Bor: På Pietermaritzburgs gator
Drömmar: Att bli fotbollsproffs och starta familj

En leende Sphesihle Mndunge står framför en bonad med röda och orange handavtryck.

Sphe blir under intervjun ofta distraherad av folk som hälsar på honom i bakgrunden. Han pausar sitt svar på frågan och hälsar tillbaka. Alla som på något sätt är involverade i YMCA vet vem Sphe är. Har otroligt omtyckt och det är inte konstigt det med tanke på hans positiva utstrålning trots allt traumatiskt han varit med om. Han bekymrar sig över sin tandverk men då jag påpekar att han har väldigt vackra tänder så håller han med. ”Min pappa hade vackra tänder, jag tror det är genetiskt”.

Han föräldrar bråkade mycket och som en konsekvens växte Sphe upp hos sin farmor och farfar i townshippet Imbali utanför Pietermaritzburg. Han berättar att han växte upp hos sina farföräldrar för att inte ta efter sina föräldrars aggressiva och konfliktartade relation. När pappan senare gifte om sig flyttade Sphe in i den nya familjen. Styvmamman var hård mot Sphe och slog honom ofta. Han förklarade för sina farföräldrar att han blev misshandlad hemma och fick än en gång flytta tillbaka hos dom.

”Nu har jag insett att jag dödar mig själv. Jag har försökt att sluta men misslyckats. En dag hoppas jag att jag är drogfri”. 

Sphesihle Mndunge

Under högstadiet träffade Sphe nya vänner med dåligt inflytande. ”You are a fool if you don’t smoke”, berättar Sphe att dom sa. Grupptrycket blev för starkt och Sphe började röka cigaretter, sniffa lim och dricka alkohol. Snabbt blev han själv beroende och drivande i att fortsätta med drogerna. Beroendet växte sig starkare, han började skolka, bråka med släktingar och dom insåg att Sphe hade utvecklat ett drogberoende. 

Farföräldrarna litade inte längre på Sphe och tillslut kunde han inte bo hos dom längre. Han hamnade på gatan. Under intervjun ber han om förlåtelse för dom sakerna han har gjort. ”Jag vet att du är död farfar, men jag hoppas att du en dag kan förlåta mig”.

När Sphe var 17 år dog båda hans föräldrar. Han berättar att han började ta större doser för att kunna hantera sin sorg och ilska. ”Jag var arg, jag hade ingen lust att öppna en bok”.”Nu har jag insett att jag dödar mig själv. Jag har försökt att sluta men misslyckats. En dag hoppas jag att jag är drogfri”. 

Känslorna inför drogrehaben är splittrade. ”Jag är nervös men också förväntansfull. Det kommer bli svårt, särskilt första veckan, men nu är allt upp till mig”. 

Sphe drömmer om att få chansen att slutföra sina studier, få ett jobb och starta en familj. Och självklart att köpa några fina bilar. Jag frågar om han tycker om ferrari. Då svara Sphe att han föredrar Ford Focus, den lite ödmjukare varianten av dom två. 

Sphe ser drogmissbruk som det största problemet i dagens Sydafrika. Han säger att många ungdomar använder droger och hoppar av skolan. 

Utbildning ser Sphe som ett annat stort hinder och han tror att utbildningen brast hos hans föräldrar. ”De visste inte hur man tar hand om ett barn”. Han berättar att YMCAs program Y-Justice gör vad dom kan för att jobba med drogmissbruk och brist på utbildning men att problematiken fortfarande finns kvar. ”Vi är inte redo att ta emot hjälpen”. ”De ger oss rena kläder idag men nästa vecka kommer vi hit skitiga igen”. Men Sphe själv känner sig redo, han vill förändra sitt liv, flytta från gatan och utbilda sig. Första steget på den vägen är att bli drogfri. Och det är bara några få dagar innan han ska åka på drogrehab i Durban. Han är nervös men samtidigt förväntansfull.

Citizens of the pavement

Läs mer

Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Sydafrika
Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Zambia

Togo YMCA på Facebook
Sydafrika YMCA på Facebook
Senegal YMCA på Facebook
Madagaskar YMCA på Facebook
African Alliance of YMCAs på Facebook