Skip to content KFUM's logga
Sök

Upprätta ett testamente:

Gör skillnad för barn och unga!

Visste du att du lever längre om du skrivit ett testamente med en gåva till välgörenhet inkluderad i testamentet? Det är faktiskt sant. Enligt erfarenhet från företaget Smee Ford Ltd – som läser och hanterar över tusen testamenten om dagen – lever personer med ett testamente upprättat och en välgörande organisation inkluderad i genomsnitt 18 år längre.

Vi vill göra det enkelt för dig och har därför ett samarbete med Jurio som låter dig upprätta ett fullständigt testamente helt kostnadsfritt om du inkluderar en välgörande organisation. Den här typen av gåva inkluderad i ditt testamente kallas legat och du väljer själv hur stort belopp du vill donera till KFUM Sverige. Det är heller inget tvång att ge en gåva till KFUM Sverige utan du ska göra det som känns rätt för dig.

Att tänka på:

När du skriver ett testamente

Att skriva ett testamente är inte svårt eller komplicerat men det finns en del att tänka på bland annat:

 • Öronmärk inte gåvan om du inte verkligen måste:
  En öronmärkt gåva kan bli svår för organisationen att omsätta och göra nytta med. Saker förändras över tid, och plötsligt är den där katastrofen du vill stötta omhändertagen, djurarten du vurmar för inte längre utrotningshotad, eller man har hittat ett botemedel mot just den där sjukdomen. Känn dig trygg i att du stöttar organisationen och att de har viktig verksamhet att stötta.
 • Skriv inte att fasta tillgångar först ska säljas:
  Eftersom ideella organisationer är skattebefriade men det är inte ditt dödsbo. Det innebär att dödsboet först måste skatta för gåvan innan vinsten tillfaller organisationen som då i sin tur minskar gåvans värde.
 • Fast belopp är bra, procent är ännu bättre:
  Alla organisationer är givetvis mycket glada över ett fast belopp men värdet på pengar förändras över tid. Förhoppningsvis lever du ett långt och underbart liv men då är de där 10 000 kronorna du testamenterade när du skrev testamente i 20-års åldern inte lika mycket värt. En procentandel däremot kommer baseras på hela dödsboet och följa med inflationen. Så lite som 2-5% kan göra stor skillnad när den dagen kommer.
 • Uppge ALLTID organisationsnummer:
  Organisationsnummer är som företags personnummer. Genom att ange organisationsnummer till din favoritorganisation är du helt säker på att det i slutändan blir rätt organisation som mottar gåvan från ditt testamente. I detta verktyg behöver du som tur är bara välja KFUM Sverige i listan över mottagare så ordnar Jurio resten.
 • Berätta gärna vad du har gjort:
  Vi blir jätteglada att höra att vi fått äran att vara med i ditt testamente. Hör gärna av dig till Daniel Holking på daniel.holking@kfum.se och berätta så vi kan tacka dig ordentligt. Berätta också gärna för nära och kära att du gjort detta. Det kan inspirera fler och känns ofta bra för de efterlevande hur din vilja ser ut.

Du bestämmer själv:

Gör gott med din sista vilja

Dina bröstarvingar har laglig rätt till hälften av din kvarlåtenskap. Resten bestämmer du själv över.
Saknas arvingar och testamente går all din kvarlåtenskap till Allmänna Arvsfonden som givetvis gör mycket gott med pengarna men du får då inte möjlighet att välja inriktning eller område som du får när du testamenterar till en organisation.

Vurmar du lite extra för en organisation eller ett ändamål behöver du dock skriva ner din sista vilja i form av ett testamente där du anger vart pengarna ska gå. En del tror att det bara är om man helt saknar arvingar, och är förmögen, som man skänker till organisationer i sitt testamente. Så är det inte. Precis som i vanliga livet, är alla organisationer tacksamma för alla gåvor, små och stora.

Med KFUM kan du vara trygg när du upprättar ditt testamente. Det hanteras av en extern part nämligen Jurio och KFUM är medlemmar av Giva Sverige och följer organisationens etiska riktlinjer för testamenten.

Några sista rader:

Så här går det till

I samarbete med den juridiska digitaltjänsten Jurio kan du kostnadsfritt upprätta ett enklare testamente som låter dig testamentera bort ett valfritt belopp till förmån för KFUM Sverige och vårt arbete. Genom att testamentera ett bidrag till oss kan du göra enorm skillnad i vårt arbete.

Testamentet upprättas digitalt genom att du fyller i ett formulär online – antingen själv eller tillsammans med en sambo eller make/maka. Du får löpande rådgivning genom processen och bestämmer själv vilken summa du vill donera till oss. Ett juridiskt giltigt testamente skapas helt kostnadsfritt, baserat på dina svar.

Har du redan ett testamente sedan tidigare? Du kan välja mellan att helt ersätta ditt tidigare testamente, eller bara göra ett tillägg. Det tar inte ens 10 minuter, och självklart kan du återkalla eller göra ändringar i testamentet om du skulle ångra dig.

Kom ihåg: För att ett testamente ska bli giltigt måste det signeras för hand framför två samtidigt närvarande vittnen, som också ska underteckna testamentet. Jurio guidar dig genom hela processen.