På besök i Togo

10 juni 2024

Vår kollega Niclas reste till Togo för att besöka projektet ”Doin’ it right”. Tillsammans med kollegan Cyril från Schweiz och organisationen Horyzon som utreder förutsättningarna att stötta Togo YMCA.

Under resans gång får Niclas vara med om vissa saker som inte hör till vanligheten, men som lyfter vikten av KFUM Sveriges antikorruptionspolicy där det står klart och tydligt hur våra anställda och medlemmar förväntas agera där möjligheter till korruption uppkommer.

Resa via Paris, filmer och visumhantering

Väckning klockan 03:30 för avfärd mot Arlanda.

Väl i Paris väntar vi i över sju timmar (!) i transit på flygplatsen. Bestämmer mig för att ta tåget in till Paris. Tågresan visar sig vara mycket smidig, på bara 30 minuter stiger jag av vid Saint Germain. Paris känns lugnare än vad jag mindes staden. Efter en god crepes och lite flanerande tar jag tåget tillbaka till flygplatsen Charles de Gaulle. Där möter jag upp Cyril, mitt resesällskap under veckan i Togo. Han är projekthandläggare på Horyzon, en stiftelse som jobbar med att stödja YMCA och YWCA ibland annat Nepal och Haiti.

Dessvärre är vårt flyg försenat så den redan långa transit-tiden blir än längre. Väl på flyget passar jag på att se filmerna Poor Things och Napoleon (båda 3+ filmer!), har velat se båda filmerna länge så resan blir allt annat än jobbig. När vi landar i Lome och det har blivit sen kväll. Vi har våra visum utskrivna och redo när vi ska passera gränspoliserna. Dock är visumhanteringen riktigt kaosartad och det tar två timmar innan vi får passera.

Vid ett tillfälle ombeds jag betala  personalen för att kunna få komma in i landet. Jag vägrar då jag har ett godkänt visum i min hand och en antikorruptionspolicy att rätta mig efter. Det blir en en lång väntan innan låter de mig till slut att passera. Är vrålhungrig och trött när vi till slut kommer fram till hotellet. Sällan har en baguette smakat så gott!