Ukraina-initiativ värda att hyllas

01 november 2022

Nyligen fick Sveriges KFUM-föreningar möjlighet att söka bidrag för sitt arbete med mottagande av och verksamhet för människor på flykt från Ukraina. Nu vill vi uppmärksamma alla de fantastiska initiativ som lokala och regionala KFUM-föreningar har genomfört, eller planerar att genomföra, för detta ändamål.  

KFUM Sverige verkar för internationell solidaritet och rättvisa och vi är stolta över att se hur detta exemplifieras genom initiativ som drivs av lokala och regionala föreningar. Den gemensamma nämnaren är att vi fortsätter göra det vi gör bäst: att skapa mötesplatser. När krisen i Ukraina har intensifierats har fler KFUM-föreningar tagit ett större ansvar för att möta behovet bland de som flytt kriget. 

Ett exempel är KFUM Fryshuset i Göteborg som har genomfört träffar med fokus på dans, musik, konst och text där över 140 Ukrainska familjer har fått möjligheten att träffas i trygga och kreativa sammanhang. Tanken har varit att genom kultur och sammanhang verka för integration och ökad språkförståelse – något som verkligen har gjort skillnad för många!

Ytterligare en förening som har utvecklat sin verksamhet är KFUM Härnösand. Under sommaren erbjöd de barn från Ukraina att delta i dagläger fyllt med roliga sommaraktiviteter samtidigt som de fick lära känna med barn från Härnösand. Genom ett samarbete med kommunen fick de även tillgång till en tolk som var med och underlättade i kommunikationen. Detta är ett fint exempel på hur skillnader i språk inte behöver vara ett hinder för rörelseglädje!

KFUM-rörelsen är stark och gör skillnad

Det visar inte minst dessa föreningar som nu får ta emot bidrag för sitt idoga arbete: 

  • KFUM i Härnösand 
  • KFUK KFUM Central 
  • KFUM Eskilstuna 
  • KFUM Fryshuset Göteborg 
  • KFUM Malmö 
  • KFUM Norrköping 
  • KFUM Örebro ungdom 
  • TiP Generations Höör KFUM 

Bland annat har föreningarna:  startat samtalsgrupper och mentorskapsprogram för Ukrainska mammor, anordnat sommarläger, satsat på lektioner i Svenska för familjer, startat gruppträningar och kreativa mötesplatser för dans, konst och musik, anordnat daglägerverksamhet, inkluderat Ukrainska barn och unga med svenska ungdomar, bedrivit öppen verksamhet för Ukrainska familjer, genomfört insamlingar av kläder och hygienartiklar, anordnat aktivitetsdagar, anställt ukrainska människor till sina verksamheter och mycket mer. 

Fortsätt med ert fina arbete och låt er inspireras av varandra.   

 

Vill du stötta Ukrainska barn och familjer?

Swisha valfritt belopp till 901 85 57 eller SMS:a VÄRME 50 till 72 550 för att skänka 50 kr.  

Kolla in vår Facebookinsamling här!