Möt KFUMaren Daniel Samuelsson som representerar Sveriges unga i FN

07 juli 2021

Tidigare i år utsåg LSU – Sveriges ungdomsorganisationer KFUMaren Daniel Samuelsson från Uppsala att representera Sveriges unga under FN:s högnivåforum för hållbar utveckling som pågår mellan den 6-16 juli. Vi ringde upp Daniel för att lära oss mer om uppdraget och för att höra Daniels tankar om ungas engagemang och möjligheter.

Hej Daniel! Hur känns det att representera Sveriges unga under FN:s högnivåforum för hållbar utveckling (HLPF)?

– Det är enormt stort att få representera Sveriges unga och att få möjlighet att lyfta frågor som är viktiga för unga, i synnerhet klimatet som är vår tids viktigaste fråga. Jag känner mig oerhört glad över den här möjligheten.

Vad går ditt uppdrag ut på och vad hoppas du kunna bidra med?

– Jag är utsedd till ungdomsrepresentant till HLPF (High-level Political Forum). Det är ett forum som följer upp staters arbete med Agenda 2030 och de globala målen. Min uppgift är att fungera som en länk mellan beslutsfattare och unga. Det kan handla om att höja frågor som är viktiga för unga men också att lyfta fram ungas möjligheter till inkludering. En viktig del av arbetet är att informera utåt om vad som händer på forumet. Tillsammans med andra ungdomsdelegater anordnar jag även ett sidoevent om klimaträttvisa. Och så kommer jag hålla i ett anförande. Allt blir lite annorlunda i år eftersom det är digitalt. Men det känns superkul att få vara med.

Vill du berätta om din KFUM-resa och hur den har lett fram till uppdraget som ungdomsrepresentant till HLPF?

– Som barn gick jag på KFUM Alnäs läger varje sommar. Det ledde till att jag senare började jobba som lägerledare. Sedan tipsade en kompis om att YMCA varje år skickar ungdomsrepresentanter till FN:s klimattoppmötet COP. Jag sökte och fick åka på det, både COP24 i Katowice och COP25 i Madrid. Det var superroligt. Därefter sökte jag KFUMs nominering till LSU:s representantuppdrag till HLPF. Det är möjligt eftersom KFUM är en av LSU:s medlemsorganisationer. Jag fick KFUMs nominering och blev senare utsedd till LSU:s ungdomsrepresentant till HLPF. Och där är jag nu.

LSU har flera ungdomsrepresentantuppdrag. Hur kommer det sig att det var just hållbarhetsuppdraget du sökte?

– Jag har alltid varit intresserad av klimat och hållbarhet, fast på olika sätt. När jag var yngre var det mer natur och biologi. Nu pluggar jag statsvetenskap och då är det mer det politiska som jag är intresserad av. Hållbarhet är ju hur brett som helst. Vi har 17 globala mål som täcker alla de frågor jag brinner för. För mig var det ganska givet att det var det uppdraget jag ville söka nominering för.

Tidigare i år höll du i en workshop om klimat och hållbarhet under KFORUM. Hur upplevde du det?

– Det var superkul och en sådan stärkande och positiv sak att vara med om, att möta alla unga som brinner för klimat och hållbarhet och som vill förändra. Tyvärr har unga inte samma möjligheter att förändra vilket är mycket av vad mitt uppdrag just nu handlar om, att öka ungas möjligheter och inkludering. Men det märks att det finns väldigt många KFUMare som vill engagera sig, vare sig det är klimat eller något helt annat. Det är verkligen fantastiskt.

Har du några tips till unga KFUMare som vill engagera sig i en specifik fråga?

– Först tycker jag att man som ung KFUMare ska försöka kolla upp och läsa på om alla möjligheter som finns inom KFUM. Det finns väldigt många möjligheter, allt från ledarskapsutbildningar till det som jag har gjort. Man kan exempelvis fråga någon inom ens förening om det finns möjligheter inom det område som man själv är intresserad av. Men sedan finns det också väldigt många andra organisationer som har möjligheter för specifika intressen. Och jag tycker verkligen att unga KFUMare ska ta chansen att söka LSU:s ungdomsrepresentantuppdrag.

Och slutligen, vad betyder KFUM för dig?

– Jag skulle säga att KFUM betyder enormt mycket. Utan KFUM hade jag inte haft möjlighet att söka uppdraget som ungdomsrepresentant till HLPF. Möjligheten att åka till COP som ungdomsrepresentant är också tack vare KFUM. Så för mig personligen har det betytt väldigt mycket. Men sedan ser jag också det fantastiska arbete KFUM gör för att skapa mötesplatser, både i Sverige och globalt. KFUM är så bra på att höja unga, att ge unga möjligheter.

 

Vill du följa Daniel under FN:s högnivåforum för hållbar utveckling? Håll koll på vårt Instagram-konto där Daniel rapporterar från forumet.