”Mitt ledarskap har förändrats”

04 december 2023

Under ett års tid har två unga ledare från svenska KFUM-föreningar gått YMCA Europes ledarskapsprogram Leadership Academy. Med målet att stärka unga i sin roll som ledare i sina lokala kontexter har de nu avslutat programmet. Vi har pratat med Noah från KFUM Sparreviken om hans upplevelser av utbildningen.

Hur tycker ni att året i YMCA Leadership Academy har varit? 

– Att ha fått delta i YMCA Leadership Academy detta år har utan tvekan varit en otroligt inspirerande och glädjande erfarenhet som har gett mitt vardagliga liv ett fräscht perspektiv på vilka roliga möjligheter och alternativ det finns för saker man kan göra med sin tid, berättar Noah.

Förväntningarna på programmet var höga och Ida berättar hur hon tycker utbildningen har levt upp till dem.

– Jag gick in i programmet med förväntningarna att få lära mig om ledarskap, projektskapande riktat mot att jobba med utsatta grupper och att träffa nya människor. Och om det då uppfyllde de! Jag känner att utbildningen täckte det och så mycket mer!

Minnesvärda ögonblick

Noah berättar om ett av de mest minnesvärda ögonblicken från året var när gruppen fick höra berättelser om kriget i Ukraina.

– Vi fick höra i första hand från två ukrainska flyktingar, som också jobbar inom YMCA, om vad de har varit tvungna att uppleva sedan kriget började. Men även om deras resa om hur de har kämpat för att hjälpa så många av deras landskamrater som möjligt.

Noah andra från vänster och Ida längst till höger tillsammans med nyfunna vänner från YMCA Leadership Academy.

”Mitt ledarskap har förändrats”

Programmet syftar till att utrusta unga ledare runt om i YMCA-rörelsen till att bli ambassadörer för demokratiska värden och förändring. Med fokus på social inkludering och fredsbyggande  utvecklas ledarna till aktiva förändringsaktörer i sina lokala samhällen.

Ida berättar hur hon har fått en utvecklad förståelse för att jobba med utsatta grupper i samhället.

– Jag känner att jag reflekterar mer över min egen och andras impact och hur jag använder mitt ledarskap, säger Ida.

Även Noah menar på att hans sätt att vara en ledare har förändrats i en positiv riktning.

– Att få prata med så många ungdomsarbetare, få höra deras idéer och vad de gör i sina lokala föreningar ger en själv nya tankar, berättar Noah.

Kultur, resor och personlig utveckling

– Vi har skapat djupa vänskaper som förmodligen kommer att hålla för resten av livet. Man får också resa till andra länder (gratis) och lära känna deras kultur och smaka all god mat de har att erbjuda, berättar Noah.

Ida fyller på:

– Jag skulle rekommendera alla som är taggade på att träffa nya, utvecklas både ledarskapsmässigt och personligt och vill lära sig om projekt. Sen har jag också nu fått ännu fler vänner i ännu fler delar av världen som jag lärt mig så mycket från både om landets kultur.

Skulle ni rekommendera andra att gå Leadership Academy? 

– Jag skulle verkligen rekommendera att söka till YLA, då det är en upplevelse man inte kan hitta någon annanstans. Att få integrera med så många olika kulturer är fantastiskt. Man lär sig mycket om hur lika vi faktiskt är fast samtidigt underbart annorlunda med de små detaljer som skiljer oss åt, säger Noah.

Gruppen unga ledare som genomfört YMCA Leadership Academy 2023.

Vill du veta mer om YMCA Leadership Academy?

Hör av dig till Ida för att få veta mer om hur det var att gå programmet.

Hör av dig till KFUM Sverige för att få mer information om nästa ansökningsprocess.