KFUMs bidrag till ökad jämställdhet
08 mars 2023
08 mars 2023
”Empowering young girls” tredubblade engagemanget i Kristinehamn
När barnkonventionen blev lag erbjöd Region Värmland organisationer i civilsamhället en utbildning som fick KFUM-ledarna Linda Källstrand och Rickard Muge att tänka till kring hur de skulle kunna öka jämställdheten när tjejer var så underrepresenterade i föreningen.
– Genom projektet ”Fokus Flickor” ville vi bidra till att flickorna får samma förutsättningar som pojkar till meningsfull fritid och genom satsningen ha lättare att hitta till KFUMs andra verksamheter, säger Linda Källstrand, verksamhetsansvarig i KFUM Kristinehamn.
En fredagskväll i månaden med olika teman och ett tydligt ämne att behandla så som psykisk hälsa, ledarskap, återbrukspyssel och samtalsövningar är några exempel på vad kvällarna innehöll.
Resultatet blev en ökning av kvinnliga medlemmar och föreningen gick från 24 till 84 tjejer, det vill säga en ökning på 250 procent.
På sista träffen fick de besökande tjejerna önska, fundera och komma med förslag på hur fortsättningen skulle se ut. Det bestämdes att fortsätta med ”Empowering Young Girls” men nu med en grupp tjejer som tillsammans med initiativtagarna planerar och genomför dessa kvällar.
– Under våren kommer träffarna att ännu tydligare arbete kring ledarskap, personlig utveckling och psykisk hälsa. Första träffen drar i gång i slutet av mars och vi är så glada för att ha möjlighet att fortsätta denna tjejsatsning, även i år med bidrag från Region Värmland, fortsätter Linda Källstrand.
KFUM Linköpings projekt Bollihop
– Grunden för Bollihop har hela tiden varit att möta de behov vi har sett här i Linköping. Främst såg vi hur unga tjejer med migrationsbakgrund stod långt ifrån det organiserade föreningslivet och idrotten, berättar Sahar Kahlili projektledare för Bollihop.
Det var med denna utgångspunkt som KFUM Linköping, tillsammans med den lokala fotbollsklubben Linköping BK Tinnis, började erbjuda tjejer i bostadsområdet Berga i södra Linköping att delta på öppna fotbolls- och futsalsträningar.
– Vi var två olika föreningar med helt skilda förutsättningar som gick samman för att erbjuda den här mötesplatsen för tjejer, fortsätter Sahar.
Genom att utmana de strukturer som styr föreningslivet kunde Bollihop nå nya målgrupper som annars i alltför stor omfattning utesluts ur organiserad idrottsverksamhet. Öppna träningar och låga trösklar har varit och fortsätter vara ledorden för projektet och verksamhetsidén.
År 2016 startade projektet i bostadsområdet Berga i Linköping men behovet av mötesplatser och rörelseglädje i staden var långt mycket större. Under åren har Bollihop spridit sig till både Ryd och Skäggetorp – även de områden som klassas som ‘socioekonomiskt eftersatta’.
– I takt med att fler tjejer kom till våra öppna träningar var det fler och fler mammor som följde med och tittade på. Vi frågade om mammorna också ville vara med och träna vilket i början togs på ett skämtsamt sätt innan de insåg att det kunde bli verklighet.
Först var de ganska kritiska till förslaget men var villiga att delta i olika familjeaktiviteter. Allt eftersom gruppen växte såg KFUM Linköping behov av att erbjuda enskilda mammaträningar där mammorna fick lov att uppleva rörelseglädje tillsammans. Idag erbjuds såväl simskolor, i samarbete med den lokala simföreningen LASS, samt gympa i samarbete med Korpen som är omåttligt populära!
Idag drivs olika träningar för tjejer och mammor av och tillsammans med unga ledare från de områden som Bollihop bedriver verksamhet inom.
– Genom att satsa på ledare som har god lokal kännedom och i många fall har vuxit upp i samma områden, säkrar vi att våra deltagare möts av positiva förebilder, berättar Sahar.
Bland annat har de, genom olika bidrag, fått möjlighet att anställa personer från områdena att samordna och utveckla projektet – något Sahar menar är avgörande för att möta de faktiska behoven och ha en god kontakt med deltagarna.
Projektets metoder har bland annat resulterat i att fler kvinnor och tjejer i Linköping är fysiskt aktiva och även att folkhälsan har förbättrats. Projektet har även öppnat ögonen för många inom föreningslivet av vikten av att förändra och utmana de strukturer som idag styr föreningslivet.
– I takt med att samhället förändras måste även föreningslivet anpassa sig utefter det. Det går inte att nå förändring genom att fortsätta på samma sätt som vi alltid har gjort, säger Sahar.
Bollihop tipsar!
Parkour som verktyg för ökad jämställdhet
Att vara flicka eller tjej och träna parkour har inte alltid varit en självklarhet. Gamla fördomar om flick- och pojkaktiviteter gjorde att KFUM-ledarna Markus Stjärnfelt och Viggo Lindsjö tidigt började arbeta för att bryta mot dessa fördomar.
KFUM föreningen TIP Generations som finns i Skurup och Höör arbetar på olika plan för jämställd rörelse för barn & ungdomar.
– Å ena sidan har vi tjejträning för de som ännu ej vågar eller känner sig bekväma att röra sig bland pojkar med målsättning att dessa flickor skall kunna röra sig och ta samma plats i en blandad grupp genom ökat självförtroende och självkänsla samt känna trygghet på plattformen vi tränar på, säger Markus Stjärnfeldt, KFUM-ledare på TIP Generations.
Men som civilsamhällsaktör arbetar TIP Generations även med att utveckla demokratiska processer där alla får vara med och bestämma vad som ska köpas in till kiosken inför kvällsöppna aktiviteter och har en äldre ledare som hjälper dem att verkställa det som bestämts.
– Här har vi tagit med fler flickor som indirekt & direkt formar vår plattform genom att få göra sin röst hörd, besluta och styra verksamheten framåt, fortsätter Markus. Det har resulterat i att bland annat basketkorg, pingisbord, handbollar och discolampor har köpts in till verksamheten, fortsätter Markus Stjärnfeldt.
TIP Generation tipsar!
Unga tjejer tar fajten i Malmö
Flickor är sköra som glas och pojkar slåss för att de är pojkar har varit ett gammalt stigma som dessvärre fortfarande lever kvar och får många tjejer att hålla sig borta från att våga prova på kampsporter där tjejer och killar mixas.
– Vi vill förändra detta, så vi startade klasser som leds av kvinnliga instruktörer för endast tjejer. Vi ville inspirera fler tjejer och även andra kampsportsföreningar att introducera kampsporten på ett nytt sätt, Eric Svensson, verksamhetschef på KFUM Malmö.
Detta blev även starten för en intern resa som resulterade i att KFUMs kvinnliga instruktörer i dag även bjuder in andra föreningar till träning och träffar för att nå ut till så många tjejer som möjligt.
Förr hade KFUM Malmös en styrelse med enbart män, idag är styrelsen jämnt fördelad mellan kvinnor och män, vilket har resulterat i att fler kvinnor söker sig till föreningslivet och vår KFUMs verksamhet.
– Vi kommer absolut att fortsätta vårt dagliga arbete för jämställdhet och se till att våra kvinnliga utövare och ledare får lika mycket plats i kampsportsvärlden som de manliga, fortsätter Eric Svensson från KFUM Malmö.