KFUM Sverige om Fritidskortet
15 oktober 2024
I början av 2026 kommer, om allt går enligt regeringens planer, ”Fritidskortet” att börja gälla. Det innebär att vårdnadshavare för barn och mellan 8-16 år kommer att kunna ansöka om ett bidrag på mellan 500-1500 kronor för att delta i sådana fritidsaktiviteter som bidrar till en aktiv och meningsfull fritid i gemenskap med andra.
Den 5:e juli 2024 presenterade regeringen deras stora satsning på föreningslivet. För den som följt politiken kanske ni hört talas om Fritidskortet. Just nu är det bara en proposition på 250 sidor, men oroa er inte, KFUM Sverige har läst den och här berättar vi mer. Men först en liten instruktion i hur en ny lag blir till och hur vi kan påverka.
När regeringen vill införa en ny lag går det oftast till så här:
- En statlig utredning tillsätts för att utreda frågan. En kommitté eller en person, särskild utredare, får i uppdrag att undersöka förutsättningarna för det regeringen vill genomföra.
- När utredningen är klar skriver utredaren eller kommittén ett förslag på lag/lagändringar som lämnas till regeringen, ett så kallat betänkande.
- Betänkandet skickas på remiss till berörda myndigheter, organisationer, kommuner och andra intressenter som får lämna synpunkter, så kallade remissvar. Om många av dem som svarar är negativa kan beslutet bli att inte gå vidare i frågan, eller att försöka hitta andra lösningar än de som utredningen föreslår. Även de som inte har fått remissen skickad till sig har rätt att lämna synpunkter.
- Regeringen bearbetar därefter förslaget i betänkandet och skriver ett förslag till lag. I många fall lämnas förslaget sedan till Lagrådet, en så kallad lagrådsremiss, som granskar regeringens förslag.
- Regeringen bearbetar därefter förslaget vidare och lämnar det sedan som en proposition till riksdagen. Ett förslag kan även komma från en eller flera enskilda ledamöter i riksdagen.
- Ett eller flera av riksdagens utskott får lämna synpunkter på förslaget (utskottsbetänkande).
- Riksdagen röstar om förslaget. Om en majoritet i riksdagen röstar för förslaget utfärdas den nya lagstiftningen i Svensk författningssamling, SFS.
Källa: Regeringens hemsida
Så vad händer nu?
KFUM Sverige har skickat ett remissvar till regeringen, där vi berättar vad vi tycker om förslaget (även kallat proppositionen) och vad vi tycker kan göras bättre så att det ska passa vår lokala verksamhet.