Konrad: ”KFUM öppnar många dörrar för unga”

07 november 2022

”Det har varit en otrolig resa och många nya dörrar har öppnat sig. Jag tror att det kan vara viktigt för andra höra om vilka möjligheter som finns. Det är något jag själv önskar att jag kände till tidigare”. Vi har pratat med Konrad Åmark från KFUM Syd om hans resa i KFUM men även de möjligheter som uppenbarat sig. 

Som för så många andra började Konrad Åmarks KFUM-resa i en lokal idrottsförening. Närmare bestämt KFUM Kristianstads bordtennisförening. Redan i sjuårsåldern började Konrad spela och träna regelbundet, men då låg allt fokus på idrotten.

– Där och då var det inget tal om att vi tillhörde något större. Jag kände till att det fanns KFUM-föreningar på andra håll, men trodde att det bara var ett gemensamt namn på olika idrottsklubbar, berättar Konrad.

Det var först när en kompis tipsade om att de sökte ledare till ett sommarläger i Åhus som bilden av KFUM växte. En jobbansökan och intervju senare var jobbet säkrat.

– Innan lägret drog igång fick alla ledare gå utbildningarna George och Williams. Det tror jag var startskottet till att mina ögon öppnades och jag verkligen förstod sammanhanget. Allting föll på plats. Att KFUM var så stort i Sverige och även kopplingen till YMCA. Att vi är en del av världens äldsta och största ungdomsorganisation och har så många grenar var häftigt att upptäcka, säger Konrad. 

Efter det öppnades allt flera dörrar när jag engagerade mig mer. Jag blev inbjuden till Facebookgrupper där jag matades med information om nya möjligheter, till exempel Emma och Mary-utbildningarna. De senaste åren har jag verkligen känt att jag har fått upp ögonen för ledarskap och har därmed fastnat för de möjligheter som finns inom KFUM-rörelsen och min egen utvecklingspotential.


Nyfikenheten har öppnat många dörrar

Konrad berättar att det är nyfikenheten som gjort att han hela tiden försökt hitta nya kontakter och vägar framåt för att utvecklas.

– När jag fick höra att de behövde ledamöter till styrelsen i KFUM Kristianstad sökte jag och tänkte att ”jag lär mig på vägen”. Här knöt jag kontakter med anställda och andra förtroendevalda i region Syd och snart därefter blev jag ledamot även där. 

Detta ledde honom snabbt även utanför Sveriges gränser.

– I somras fick åka på YMCA World Council i Danmark. Det var en händelse som förändrade mycket! Där fick jag se med egna ögon hur stort KFUM är och hur människor från hela världen dom delar en gemensam värdegrund möts. Där tändes en extra glöd inom mig. Det var extra roligt att få dela detta med de vänner jag åkte tillsammans med!

– En annan stor grej var resan till Tyskland i somras som var ett stort läger. Under tio dagar samlades människor från hela Europa lite utanför Berlin för att umgås, lära av varandra och knyta kontakter, berättar han.

Det vara via KFUM Sveriges Facebook som Konrad fick syn på en annons om lägret där dem sökte deltagare som kunde tänka sig vara med i planeringen av lägret.

– Vi gick då ihop ett gäng som ägnade våren åt att planera en workshop. Det kändes fint att få vara med och bidra genom de här workshoparna. Vi fick en möjlighet att representera den svenska KFUM-rörelsen, det var riktigt häftigt!

Konrads bästa tips!

  • Få upp ögonen för KFUM-rörelsen och var öppen för information som finns på Instagram, Facebook och hemsidan. Sök upp information, hör av dig och fråga de som jobbar med det. 
  • Gör inte resan helt själv! Kolla med dina vänner och se om någon mer är intresserad av att hänga på. Kanske är ni flera som går i samma tankar? 
  • Hitta nyckelpersoner som kan underlätta och möjliggöra dina idéer! I mitt fall var det vår ekonomiansvarige som såg till att mina resor betalades av KFUM så jag då fick möjlighet att åka utomlands. 
  • Det krävs även lite mod och vilja – du vet aldrig vart resan tar dig!

Vill du också utbilda dig, åka utomlands och upptäcka de möjligheter som finns i KFUM? Kontakta oss på KFUM Sveriges kansli och håll utkik på KFUM Sveriges sociala medier!

Tips! Gå med i Facebookgruppen ’Ledare i KFUM’ för att ta del av utbildningar och andra möjligheter