Hoppfulla unga Ukrainare

24 februari 2024

Två år efter Rysslands fullskaliga invasion får vi via media rapportering om krigströtthet och människor som börjar tappa kämparglöden. Så ser det inte ut bland unga i vår partnerorganisation YMCA Ukraine. Här förbereder man framtiden.

I slutet på januari besökte journalisten Andreas Henriksson Ukraina och han berättar historien om hoppfulla ungdomar som arbetar för en framtid där YMCA Ukraina är en trygg mötesplats med unga förebilder som kan skapa en långvarig fred.

Interna flyktingar

Den största flyktingströmmen i Ukraina är den av interna flyktingar. Det handlar om människor som fått fly sina hem när Ryssland på olaglig grund ockuperade delar av södra och östra Ukraina. Enligt ORCHA och UNHCR har Ukraina i dag över 3,7 miljoner internflyktingar.

Unga, fred och säkerhet

Det är alltid svårt att beskriva hur fredsarbete går till mitt under brinnande krig. Hur bygger man freden medan bomber exploderar omkring oss? Och hur kan unga genom civilsamhället behålla framtidshoppet? Att bli invaderat av en stormakt, leva i skuggan av ett krig och se hur det land man föddes i dagligen förstörs måste vara extremt påfrestande. Samtidigt har YMCA haft ett gediget arbete för att motivera barn och unga och stötta dem i sina