Fondens övergripande syfte är att stödja lokala KFUM-föreningar och individuella medlemmar.
Fondens övergripande syfte är att stödja lokala KFUM-föreningar och individuella medlemmar. Du kan söka bidrag för exempelvis:
Deltagande på andra organisationers årsmöten, mötesplatser eller utbildningar om det inte finns en tydlig motivering till hur detta gynnar lokal KFUM-verksamhet. Kostnader för föreningars löpande verksamhet, t.ex. löner. Projekt som har fått finansiering från KFUM-fonden tre år i rad. Materialinköp. Om ansökan främst gäller material ska den inte godkännas. Kostnader som söks i efterhand. Resor söks i förhand utifrån uppskattat belopp och betalas ut i efterhand utifrån det faktiska beloppet.
Resekostnader kan beviljas med upp till 1500 kr/person för resor inom Sverige och Norden, och med upp till 3000 kr/person för internationella resor utanför norden. Undantag kan göras för de föreningar som p.g.a. sin geografiska placering har högre resekostnader eller för särskilda internationella uppdrag.
1
Skicka in ansökan i tid så att beslut hinner fattas innan projektstart.
2
31 januari
31 mars
31 maj
31 augusti
31 oktober
3
KFUM Sverige behåller rätten att avslå en ansökan även om den uppfyller alla kriterier.
Redovisningen är viktig för att stipendiekommittén ska kunna följa projektens genomförande, för att hålla koll på vart pengarna tagit vägen och för att rörelsen ska kunna lära sig av de slutsatser du/ni dragit under projektets gång. Kom ihåg att använda samma projektnamn som i ansökan!
KFUM-fonden är ett knippe pengar som varje år delas ut som stöd till lokal KFUM-verksamhet och till individuella KFUM-medlemmar. Fokus ligger på nystartade projekt, utbyten och samarbeten mellan medlemsföreningar samt utbildningar och andra arrangemang som stärker KFUM och KFUM:s verksamhet.
Pengarna kommer från det organisationsbidrag som KFUM Sverige årligen erhåller från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Detta bidrag varierar, vilket gör att även potten i KFUM-fonden kan variera från år till år.
Det finns ingen gräns på hur många ansökningar man kan skicka in och inte heller för hur ofta. Det kan dock vara bra att veta att en förening kan beviljas max 10% av den totala årliga summan för KFUM-fonden. Denna begränsing finns för att säkerställa att bidragen sprids mellan flera föreningar och verksamheter.
KFUM Sveriges Stipendiekommitté fattar beslut om vilka bidrag som ska delas ut. Kommittén utses av KFUM Sveriges styrelse och består av 3-5 ideella varav en är styrelseledamot i KFUM Sverige samt en representant från KFUM Sveriges kansli som utgör ett administrativt stöd men saknas rösträtt.
Självklart får man överklaga beslut. Man har också rätt att ta del av det beslut Stipendiekommittén gjort och på vilka grunder beslutet är fattat. Om du har frågor rörande fattade beslut, ta kontakt med KFUM Sveriges kansli.
KFUM Sveriges kansli
Självklart!
Sista ansökningsdatum under 2022 är 31 januari, 31 mars, 31 maj, 31 augusti samt 31 oktober.
Beslut om bidrag fattas oftast inom två veckor från sista ansökningsdatum men kan också fattas löpande.
Ansökan skickas digitalt via ett formulär som du hittar under rubriken ”KFUM-Fonden ansökan” längre upp på denna sida.
Det viktigaste är inte hur ansökan formuleras, utan det faktiska innehållet i den. Var noggrann att skriva en kontaktperson och dennes kontaktuppgifter så att vi kan höra av oss vid eventuella frågor. Vi vill hellre ha många bra, välmående verksamheter runt om i landet, än välskrivna ansökningar i en hög. Vid övriga frågor om hur ansökan ska skrivas går det också alldeles utmärkt att maila till KFUM Sveriges kansli för hjälp.
KFUM Sveriges kansli
Självklart! Maila KFUM Sveriges kansli och fråga.
KFUM Sveriges kansli
Nej, sök det belopp ni anser er behöva. Stipendiekommittén tar sedan ett beslut om hur stor del av detta KFUM-fonden kan bidra med.