Följ med Alexander på möte i Kosovo

06 mars 2024

Alexander Clemenson är KFUM Sveriges generalsekreterare. Under förra veckan besökte han Pristina i Kosovo för möte med andra generalsekreterare från YMCA, här delar han med sig sin resedagbok.

Minst en gång om året har vi NGS:ar (National General Secretaries) från hela världen inom YMCA ett möte där vi ses fysiskt. Agendan kan se lite olika ut och allt hinns så klart inte med. Istället får vi prioritera längs vägen för att krama ur så mycket som möjligt ur varandra och tillföra så mycket som möjligt till ett av våra världsförbund, YMCA World, under dagarna vi ses.

Tyvärr är det inte alla av oss som kan delta på mötena. När vi ses 25 februari – 1 mars 2024 i Pristina, Kosovos huvudstad, är vi ungefär ett 30-tal generalsekreterare från olika delar av världen som tagit oss dit. Ett tiotal deltar digitalt.

När jag själv anländer till Pristinas flygplats går det oerhört smidigt genom kontrollerna. När jag kommer till bagagebandet är dessutom min väska bland de allra första. Det går så fort att jag inte ens hinner se att YMCA Kosovo hälsar oss välkomna på de stora skärmarna i ankomst- och bagagehallen.

Stora skärmar lyser i rött och hälsar YMCAs generalsekreterare från hela världen välkomna till Kosovo.

Olika förutsättningar

En kollega berättar lite senare att det tog ungefär fyra timmar i förhörsrummet innan han fick komma in i landet. En tredje var tvungen att fylla i flertalet dokument och formulär innan passagen in i Kosovo öppnades.

Av våra kollegor och vänner från den afrikanska kontinenten var endast Sydafrikas generalsekreterare på plats. De andra fick inga visum och därmed inte möjlighet att delta fysiskt på mötet. Återigen blir vi påminda om hur olika det ser ut, och hur vansinnigt orättvist det kan vara att resa internationellt.