Extrainsatt statsbidrag möjliggjorde KFUM-sommarläger

17 november 2020

Tack vare ett extrainsatt statsbidrag till organisationer som arbetar med barn i utsatta situationer, kunde KFUM Uppsalas lägergård Alnäs erbjuda trygga sommarlovsläger under nio veckor för mer än tvåtusen barn trots begränsade förutsättningar med anledning av coronaviruset.

Med anledning av utbrottet av covid-19, fick Socialstyrelsen i uppdrag av Regeringen att under 2020 fördela medel till organisationer som arbetar bland annat med barn i utsatta situationer. Flera föreningar inom KFUM rörelsen kunde ta del av detta stöd. Inte minst KFUM Uppsalas friluftsgård Alnäs, som under sommaren bedriver ett av Sveriges största dagläger för barn och unga.

För att kunna genomföra sin efterlängtade sommarverksamhet med minskad risk för smittspridning, tog Alnäs till flera kreativa lösningar. T.ex. genom att bygga en ny utomhus matstation, installera extra utomhus handfat för handtvätt och upprätta en ny parkering för hämtning/lämning av lägerdeltagare. Allt som allt kunde drygt 2 350 barn delta på det efterlängtade sommarlägret och skapa minnen för livet.

Så här beskriver Alnäs enhetschef Cecilia Olsson de olika lösningarna som gården genomförde i somras:

Byggde en ny utomhus matstation

”Ett ’vanligt’ åräter alla lägerdeltagare i Alnäs matsal. Det blir köer och ganska stressigt. Tack vare samarbete med Alnäs granne föreningen Kultur vid Ekoln skapade vi en extra plats för lunchen där hälften av våra läger åt. Barnen fick sitta på picknickfiltar och på trädgårdsmöbler och äta sin lunch. Både barn och ledare tyckte att Matstation Ekoln var bästa stället för lunchen och det kommer vi att försöka ha kvar även framöver. När barnen ätit färdigt passade de ibland på att lägga sig ner på filten och ta det lugnt. Denna lösning krävde inköp av muggar, bestick, hinkar och vattendunkar samt så klart extra personal och transporter av mat och disk.”

kfum matstation utomhus

Utomhushandfat för handtvätt

Installerade extra utomhushandfat för handtvätt

”Vi fick låna 3 rostfria tvättställ från O-ringen AB. De skulle använts för en stor orienteringstävling i Uppsala i juli månad, men som blev inställd. Tvättställen placerades ut på området för att barnen enkelt skulle kunna tvätta händerna och fylla på vattenflaskan. Pengarna från Socialstyrelsen användes till rörmokeri och installation av tvättställen samt till inköp av massor av tvål. Denna lösning kommer vi att behålla även nästa år för det avlastade våra toaletter och gjorde handtvätten enkel och smidig.”

Upprättade en ny parkering för hämtning och lämning av barn

”För att minska trängseln nere vid lägergården bestämde vi oss för att skapa en ny plats för föräldrar som skjutsar sina barn till/från Alnäs. Vi bemannade parkeringen med extra personal och snitslade en stig, drygt 500 meter, genom skogen som barn och föräldrar fick gå. Den nya parkeringen uppskattades av både barn, föräldrar och ledare. Framförallt blev det mycket lugnare och tryggare trafiksituation nere vid Alnäs för barn som cyklade eller kom med våra bussar. Vi kommer garanterat att behålla parkering Graneberg för framtiden!”

Utbildningshelg för KFUM-ledare

I samband med en utbildningshelg för alla ledare i maj månad hjälptes vi åt att identifiera risker och att ta fram förslag på lösningar för att kunna genomföra våra läger på ett smittsäkert sätt. Att boka tid för varje läger i glasskiosken och omklädningsrummen var förslag som fördes fram av ledare. Och den viktigaste faktorn under sommaren var just våra ledares ansvarskänsla för att bidra till säkra läger. Vi gjorde sommaren 2020 tillsammans och jag är otroligt imponerad och tacksam över våra ledares engagemang.

Ställa om för att genomföra sommarlägret var självklart

Att ställa om snarare än att inte ställa in sommarlägret var en självklarhet för KFUM Alnäs. Men det hade inte varit möjligt utan extra resurser, en god del kreativitet och ett par viktiga samarbeten med lokala partners. Som gården Alnäs skriver på sin hemsida: ”Håll huvudet kallt, hjärtat varmt och händerna rena!”

Läs mer om KFUM Uppsala och lägergården Alnäs här! Vill du hitta din närmaste KFUM-lägergård? Sök här!