Biståndsdebattens mäktigaste?
27 april 2023
KFUMs Nathalie Vukmanic är nominerad till utmärkelsen som biståndsdebattens mäktigaste som varje år utses av Global Bar Magazine! Vi tog ett snack med Nathalie för att prata om nomineringen.
27 april 2023
KFUMs Nathalie Vukmanic är nominerad till utmärkelsen som biståndsdebattens mäktigaste som varje år utses av Global Bar Magazine! Vi tog ett snack med Nathalie för att prata om nomineringen.
Hej Nathalie och stort grattis till nomineringen till biståndsdebattens mäktigaste 2023! Vi börjar med en klassisk sportfråga: hur känns det?
– Det är jättekul och häftigt att KFUM, som ungdomsorganisation, finns bland flera stora etablerade biståndsorganisationer. Att vi får en chans att belysa och lyfta fram ungdomsperspektivet i dessa frågor är superhäftigt, säger Nathalie.
Motiveringen till varför du har blivit nominerad handlade mycket om unga och ungas plats och makt i internationellt biståndsarbete. Varför tycker du det är så viktigt?
– För det första handlar det om att unga är en så stor målgrupp i biståndet och det blir viktigt att ha med den gruppen i alla led och på alla nivåer i det arbetet.
Nathalie fortsätter och hävdar att om det svenska bistånd ska verka utefter ett rättighetsbaserat arbetssätt så måste unga inkluderas och ges makt att påverka.
– Inte nog med det så kommer det i stort sett vara världens unga som kommer behöva leva med konsekvenserna som dagens beslut får, fortsätter Nathalie.
KFUM Sverige har tidigare tryckt på vikten av att se unga som en aktiv samhällsaktör som besitter otroligt engagemang och driv för dessa frågor. Men vad är det egentligen som krävs för att unga ska få denna plats i internationella utvecklingsfrågor?
– Alla aktörer som på något sätt arbetar med bistånd måste ta det seriöst och se över sina metoder för att arbeta rättighetsbaserat med unga. Det kan vara så att etablerade arbetssätt, medvetet eller omedvetet, exkluderar unga.
Kunskap och kännedom i frågan nämner Nathalie som ytterligare en aspekt.
– Det krävs att organisationer sätter sig in i frågan och även bygger en relation till unga. Det bästa kan helt enkelt vara att fråga unga direkt om vad de vill och vad som krävs för att de ska känna sig inkluderade på lika villkor, uppmanar Nathalie.
Hur ska då biståndsaktörer göra för att inkludera unga i sitt arbete?
– Jag tror att dessa aktörer måste våga släppa lite på sina mönster och våga testa nya saker. Att ge ifrån sig makten för att det i slutändan är det som stärker unga – att de får chansen att ta den platsen, testa, lyckas, misslyckas och utvecklas.
Glöm inte rösta på Nathalie via Global Bar Magazines hemsida senast 8 maj!