Årets filmstipendier går till…

15 december 2022

Willy Fermelin och Nora Holmstedt som fick ta emot KFUM Sveriges filmstipendium under KFORUM 2022. KFUM Sveriges filmstipendium ges till ungas filmprojekt som kopplar an till FN:s resolution om unga, fred och säkerhet. Stipendiet vill stärka ungas röst i samhället och belysa ungas engagemang för en fredlig och hållbar samhällsutveckling.

Willy Fermelis projekt ”TRAD” berättar om ungas identitetssökande i mellanrummet mellan barndom och vuxenliv.

”Mitt projekt heter Trad och är en kortfilm som kommer spelas in under vår och sommar 2023. Filmen handlar om en femtonårig tjejs sökande efter sin identitet i de ambivalenta tonåren. Hon börjar filmen med ett ältande av barndomen, där hon leker på lekplatsen men slutar filmen i ett tramadol-rus på snurrgungan när hela hennes barndom försvinner framför henne”, säger Willy Fermelin.

Nora Holmstedts bidrag ”Aboard the Collective” ifrågasätter dagens samhälle och leker med vår konfliktfyllda tid genom att teckna en ordlös utopi.

”Min film grundar sig i tanken om att stå upp för varandra. Filmtekniken jag använder mig utav kommer vara handritad digital animation med egendesignade karaktärer och bakgrunder”, säger Nora Holmstedt.

Båda stipendiater får 25 000 kronor vardera för att fortsätta sina projekt.

Stipendiet vänder sig till alla unga i Sverige som genom sitt filmskapande vill stärka ungas röst i samhället och sätta fokus på ungas engagemang för en fredlig och hållbar samhällsutveckling och kunde sökas av personer under 30 år.