Riksombudsmöte 2019

För att se en sammanställning av yrkanden från åsiktstorget, samt valberedningens uppdaterade förslag till styrelse, klicka på länken!

Välkomna till Riksombudsmötet 2019 i Örebro!

KFUM Sverige och KFUM Örebro hälsar er varmt välkomna till Riksombudsmötet 8-10 november 2019.

Tiden går fort och det är dags att fortsätta resan med What We Want och staka ut vägen för de kommande två åren. Det kommer att vara en helg full av viktiga och spännande framtidsfrågor som kommer att ha stor betydelse för vilken riktning KFUM-rörelsen i Sverige tar den närmsta tiden.  

Riksombudsmötet, som vi förkortar ROM, är KFUM Sveriges högsta beslutande organ och forumet där vår svenska KFUM-rörelse tar de avgörande strategiska besluten kring vilka prioriteringar och vägval vi som organisation vill göra. Vi i KFUM Sveriges styrelse har ambitiösa planer för vilken riktning vi tycker att rörelsen bör ta och vi ser väldigt mycket fram emot att diskutera och besluta om de här vägvalen tillsammans med er.

De senaste åren har Riksombudsmötet vuxit kraftigt vilket vi är oerhört glada över. När vi nu tar oss till Örebro kommer vi fokusera på Riksombudsmötets frågor vilket ställer krav på alla föreningar att se till att stötta sina ombud att komma så förberedda som möjligt.

Vi ser fram att träffa er och tillsammans fatta beslut som innebär att vår 175 år gamla rörelse fortsätter vara relevant och skapa mötesplatser där unga får utvecklas till sin fulla potential.

Vår omvärld förändras snabbt och behoven av en KFUM-rörelse som fångar upp och låter unga växa är minst lika stora idag som för 175 år sedan. Låt oss fortsätta se till att vår rörelse står redo att erbjuda en varm gemenskap, en plats att hitta sig själv, att få växa och i förlängningen förändra och förbättra samhället, i det lilla och det stora.

Varmt välkomna till ROM 2019!

Andreas Axelson
ordförande KFUM Sverige
Mats Landholm
ordförande KFUM Örebro

Tider och program

8-10 november                                
Riksombudsmötet genomförs på Tegelbruket, Lertagsgatan 2 i Örebro.

Fredag 8 november
Kl 19.00 – 21.00                              
Öppet Hus i KFUM Örebros lokaler i Tegelbruket med bl.a:
– mötesbyrå på plats för incheckning
– middag till självkostnadspris
– prova på Tegelbrukets aktiviteter
– årsmötesskola (kl 20:00-21:00)

Lördag 9 november
Kl 08.00                                            Mötesbyrån öppnas för incheckning
Kl 09.00                                      Riksombudsmötet öppnas
Kl 12.30                                      Lunch med aktiviteter på Tegelbruket
Kl 14.00                                     Riksombudsmötet återupptas
Kl 19.00                                            Festlig årsmötesmiddag

Söndag 10 november
Kl 09.00                                     Riksombudsmöte återupptas
kl 15.30 ca                                      Årsmötet avslutas. Exakt sluttid beror på hur lång tid det tar att behandla de motioner och propositioner som skickats in till Riksombudsmötet.

Nominera eller kandidera

Är du eller någon du känner intresserad av att hjälpa KFUM Sverige framåt? Kandidera eller nominera till styrelsen! Valberedningen letar under sommaren efter individer som har viljan att lyfta vår rörelse. Kontakta oss via valberedningen@kfum.se.

Handlingar

Handlingarna är de dokument som utgör beslutsunderlag under Riksombudsmötet. I handlingarna ingår bl.a. årsredovisning, verksamhetsberättelse, propositioner och motioner. Handlingarna kommer inte finnas utskrivna på Riksombudsmötet. Ta med egna utskrifter eller läs dem på dator/surfplatta.

Den 15 oktober publicerade styrelsen ett uppdaterat förslag på förhandlingsordning, i vilket processen för plenum förtydligats. Två termer uppdaterades också i föredragningslistan. Maila oss om du vill läsa de gamla förslagen.

På Riksombudsmötet 2017 i Norrköping bordlas 4 motioner till Riksombudsmötet 2019 på grund av tidsbrist. Motionerna kommer att behandlas på Riksombudsmötet 2019, som vanliga motioner.

På Riksombudsmötets åsiktstorg kommer motioner och propositioner vara indelade i stationer enligt följande bilaga:

Förbered er för riksombudsmötet

När man är ombud på Riksombudsmötet representerar man sin förening, inte bara sina egna åsikter. Förbered er därför tillsammans i föreningen så ni vet vad föreningen tycker om de olika förslagen.

Årsmötesskola

Tillsammans med Sensus har KFUM Sverige tagit fram en årsmötesskola som beskriver hur Riksombudsmötet går till och hjälper dig att förbereda dig inför mötet. Den kan göras enskilt eller användas för en grupp. Årsmötesskolan passar bra för den som tidigare inte deltagit på ett Riksombudsmöte och vill få en förståelse för hur det kommer gå till, såväl som för den som varit på många Riksombudsmöten tidigare och vill veta hur det kommer gå till just denna gång.

Årsmötesskolan görs via Sensus plattform learnify här.

Anordna en diskussionsträff

Om ni är en liten förening eller vill diskutera med flera kan ni höra med er region om de planerar någon gemensam diskussionsträff. Ta gärna kontakt med Sensus i er region, de kan hjälpa till med årsmötesförberedelser.

Anmälan

Anmälan har stängt. Vill ni anmäla er, hör av er till info@kfum.se. Anmälan är bindande, men kan överlåtas till annan person i föreningen.
Anmälan innan den 8 oktober: 450 kr för deltagare under 26 år och 750 kr för deltagare 26 år och äldre
Anmälan efter 8 oktober: 650 kr för deltagare under 26 år och 950 kr för deltagare 26 år och äldre. Vid sen anmälan kan vi inte garantera att du får plats på lördagens festmiddag.
I deltagaravgiften ingår mat, fika och kringarrangemang.

Att delta enbart på det demokratiska mötet är kostnadsfritt. Märk i anmälan om ni vill delta på det kostnadsfria sättet. Då ingår ingen förtäring eller aktiviteter.

Kost
Under Riksombudsmötet serveras endast vegetarisk kost, har du kostrestriktioner av hälsoskäl anmäls dessa i formuläret i samband med ROM-anmälan.

Röstlängd

§ 14 Röstlängd vid Riksombudsmöte och extra Riksombudsmöte Riksombudsmötet och extra Riksombudsmöte består av ombud för medlemsförening, där varje ombud representerar en röst. Varje medlemsförening får utse högst 15 ombud. Varje medlemsförening äger rätt att för varje påbörjat 25-tal medlemmar utse ett ombud, upp till och med 100 medlemmar. Medlemsförening äger därefter rätt att utse ett ombud för varje därutöver påbörjat 100-tal medlemmar. Röstlängd för Riksom-budsmöte och extra Riksombuds-möte upprättas av styrelsen på grundval av medlemsföreningarnas redovisade medlemsantal den 31 december året före Riksombudsmötet. Medlemsförening som anslutits under året då Riksombudsmötet hålls har rätt att utse 1 ombud oberoende av medlemsantal.

Ledamot av KFUK-KFUM Sveriges styrelse, eller anställd av KFUK-KFUM Sverige eller region får ej utses som ombud vid Riksombudsmöte eller extra riksombudsmöte. Ombuds behörighet ska styrkas genom ombudsfullmakt undertecknad av medlemsföreningens ordförande. Närvaro-, yttrande- och förslagsrätt vid Riksombudsmöte och extra Riksombudsmöte tillkommer samtliga personer som är medlem i en av KFUK-KFUMs medlemsföreningar.

Ombud

Hur många ombud föreningen har rätt till regleras i KFUM Sveriges stadgar och en fullständig ombudsfördelning finns att ladda ner här. Utöver ombud kan föreningen också skicka deltagare. Det är personer som inte har rösträtt men ändå förväntas delta i Riksombudsmötet.

Ombudsbehörighet stärks genom en ombudsfullmakt som skall skickas eller mejlas senast 25 oktober 2019 till KFUM Sverige, Rosengatan 1, 111 40 Stockholm eller info@kfum.se

Praktisk information

Boende

Hotell
För att underlätta vid bokning av logi har KFUM Sverige gjort en överenskommelse med Best Western Eurostop Örebro – Boglundsgatan 2. För att bo på Western Eurostop Örebro till rabatterat pris bör ni boka ert boende senast 8 oktober, därefter kan hotellet ej garantera plats/pris.

För att boka via webben använd Best Westerns bokningssida via den här länken. Bokning kan även ske via telefon, 019-777 12 10 och email: info@eurostoporebro.se.

Bokningskod: D53CK5H0 (Vid bokningstillfället behöver beställaren/gästen ha ett giltigt betalkort till hands för att kunna genomföra bokningen. Betalkortet lämnas enbart som en garanti och själva betalningen sker på plats på hotellet om inget annat avtalats.)

Här hittar ni även mer information om bokning och själva hotellet. Betalning sker på plats på hotellet, av respektive gäst.

Avstånd är sex minuter med bil, lokaltrafik (buss) från hotellet med 6-7 minuters promenad för att nå Tegelbruket. Vill man promenera hela vägen får man räkna med drygt 30 minuter.

Självklart står det varje förening fritt att boka andra hotell.

Pris per rum/natt hos Best Western Eurostop Örebro:
Enkelrum: 745 SEK
Dubbelrum: 845 SEK
Trebäddsrum: 945 SEK
i priset ingår; övernattning, frukost, WiFi, parkering, tillgång till gym och bastu samt moms.

Vägbeskrivning mellan hotellet och Tegelbruket hittar ni här:

Vandrarhemslogi på Kilsbergsgården.
Det kommer erbjudas vandrarhemsboende på Kilsbergsgården som är KFUM Örebros kurs- och lägergård. Ca 20 minuter med bil, transport med minibuss kommer erbjudas till självkostnadspris vid behov. Detta noteras i samband med anmälan.

Vägbeskrivning mellan Tegelbruket och Kilsbergsgården hittar ni här:

Resor

Med tåg reser du miljövänligt och bekvämt till Örebro i november! Tänk på att de billigaste biljetterna säljs tre månader innan avresa.

Viktiga datum

21 augusti 2019 – Anmälan öppnar
30 augusti 2019 – Motionsstopp, sista datum för medlemmarna att skicka in förslag (motioner)  
27 september 2019 – Sista datum för när möteshandlingarna skall delges medlemmarna. 
8 oktober 2019  – Sista datum för anmälan till lägre pris.
25 oktober 2019 – ombudsfullmakten skickas eller mejlas, till KFUM Sverige, Rosengatan 1, 111 40 Stockholm eller info@kfum.se. 

Hemsida & kontakt

På kfum.se/rom publiceras löpande all information om Riksombudsmötet 2019.
Har du frågor, hör av dig till info@kfum.se

Instagram: http://instagram.com/kfum
Använd gärna #kfumrom.

Vi ses 8-10 november i Örebro!