Möt Emma Andersson, Årets Elsa 2020

04 februari 2021

– Otroligt! Det känns overkligt. Jag kan inte fatta det. Hur gick det här till? Det känns jättebra.

Så beskriver Emma Andersson från KFUM Umeå sina tankar och känslor när vi ringer upp henne kort efter att hon har blivit utsedd till Årets Elsa 2020.

Med utmärkelsen Årets Elsa vill KFUM Sverige uppmärksamma en eldsjäl inom KFUM-rörelsen. Personen som tilldelas Årets Elsa ska vara en ledare och en förebild för andra KFUMare.

Att Emma, som har växt upp i KFUM Umeå, är en eldsjäl och en förebild för andra råder det ingen tvekan om.

Emmas KFUM-resa

Redan som 6-åring var Emma med på sitt första läger vid Nydalasjön. När hon hade åldern inne började hon gå på övernattningsläger på KFUM Umeås lägergård på Norrbyskär och det fortsatte hon med under flera år. Sommaren 2015 gick Emma en ledaraspirantutbildning och därefter började hon arbeta som lägerledare på Norrbyskär.

– Det har varit så kul och utvecklande att få jobba som lägerledare och få se utvecklingen hos barnen och leka och bjuda på sig själv, säger Emma.

Kort efter att Emma inledde sin resa som lägerledare blev hon invald i sektionsstyrelsen för Norrbyskär och där har hon suttit i snart fyra år. Sedan våren 2020 är hon även med i KFUM Umeås huvudstyrelse.

– Att sitta i sektionsstyrelsen är jättespännande för man får se arbetet bakom alltihopa och jobba nära lägergården. Och att få sitta i huvudstyrelsen och få se det bakomliggande arbetet med hela föreningen är också jättespännande. Man får nya perspektiv på allt, säger Emma.

Emma är även engagerad i KFUM Umeås omvärldsutskott där hon under 2019 var med och planerade en resa till YMCAs 175-årsfirande i London. Under det senaste året har hon dessutom ingått i den projektgrupp som har varit med och tagit fram Verktygslådan 2030.

– När man sitter i omvärldsutskottet och får ta del av de internationella nyheterna så blir man så peppad och man inser hur stor den här rörelsen faktiskt är. Jag blir överväldigande av hur många möjligheter det faktiskt finns, hur många människor man når ut till, säger Emma.

”Jag vet inte vad jag skulle vara utan KFUM”

På frågan vad KFUM har betytt för henne har Emma först svårt att ringa in det med ord.

– Jag vet inte vad jag skulle vara utan KFUM. Jag ser på mina kompisar och undrar vad de gör på dagarna. Att i sådan här tidig ålder få sitta med i en styrelse och sedan förra året vara invald i huvudstyrelsen, det är fantastiskt. Men man känner också en bekräftelse när man får det förtroendet från föreningen. Vi brukar ju säga att KFUM är expert på att ge lite för stora skor som man växer in i. Och jag tror inte jag hade kunnat utvecklas på det här sättet och se den kapacitet som jag har om jag inte hade fått allt det här förtroendet. KFUM har betytt en chans att utvecklas och visa vad man går för, säger Emma.

Innan vi avslutar samtalet vill Emma skicka ett stort tack till de som nominerade henne till Årets Elsa. Hon beskriver utmärkelsen som ett kvitto på att det hon gör faktiskt syns och som en bekräftelse på att hon har gjort ett bra jobb.

– Nu blir jag typ rörd när jag pratar. Jag hade inte kunnat hålla i det här engagemanget och göra allt det jag har gjort om jag inte hade fått pepp och stöd av min förening och av mina vänner i föreningen, säger Emma avslutningsvis.

Foto: Linda Odlander