Skip to content KFUM's logga
Sök

Låt din pant göra skillnad! Gå med i:

Föreningspanten @ KFUM Sverige

För dig som vill låta din pant göra skillnad:

Så här enkelt är det!

Vår insamlingsansvarige Daniel åkte ut till en av Pantameras pantstationer i Kungens Kurva utanför Stockholm för att visa hur det går till att lämna in din pant. Det är enkelt och går fort. Du väljer vilken KFUM-förening du vill ge din pant till och sen kommer pengarna in på föreningens konto där den gör skillnad för barn och unga i verksamheten.

Kan Sveriges pant göra nytta i våra föreningar?

2 525 miljoner förpackningar väntar på oss nu!

I juli 2021 anslöt sig KFUM Sverige till Föreningspanten hos Returpack och Pantamera. Det betyder att du som har mycket pant enkelt kan ta med din pant till en anläggning nära dig och sedan donera panten till KFUM Sverige. Vi använder panten till att främja fantastisk föreningsverksamhet över hela Sverige och inom fler internationella projekt.

I nästa steg kommer vi i samarbete med Returpack att ansluta de KFUM-föreningar som vill till systemet så att du som pantar enkelt kan välja att skänka panten direkt till din lokala förening som gör skillnad för barn och unga där du bor. Vi kommer samla alla föreningar som just nu är valbara att få din pant här på sidan.

Bli en hjälte:

Samla in pant till er favoritförening!

Är ni ett företag som hanterar mycket pant? Vill ni göra en insats för KFUM Sverige eller er lokala förening? Då kan ni ansluta ert företag till Pantamera! Det kan vara ett konto eller arbetsplats, en festival eller evenemang, ett cafè eller restaurang eller en butik. Alla är välkomna att göra skillnad för föreningssverige.

 1. Kolla i listan här ovan om er favoritförening finns med. Om inte, tipsa föreningen om att anmäla sig på Pantameras hemsida! Och meddela oss efteråt så vi kan lägga upp föreningen i listan här på sidan.
 2. Gå in i Pantameras webshop och välj om ni behöver några speciella kärl för insamling. Kanske kan ni tillsammans med föreningen välja att smycka kärlen med lagets logga.
 3. När ni samlat in rejält med pant, kolla upp vilken som är den närmaste pantstationen via Pantamera Express kartan eller anmäl er specifikt som kund så kan Pantamera hantera panten.
 4. Klart. Nu kan ni med gott samvete veta att ni är med och bidrar. Väljer ni att skänka er pant till KFUM Sverige och når över 5 000 kr per år kan ni dessutom få exponering som ”föreningsvän” som tack för ert stöd. Så håll utkik efter detta när det kommer.

Vi ställer in siktet på Föreningskampen 2022 med förhoppningen om att en KFUM-förening kan ta hem hela tävlingen och vinnarna därmed få ett extra tillskott i kassan. Det är ni med och bidrar till när ni skänker er pant.

Frågor?
Kontakta insamlingsansvarige Daniel Holking på daniel.holking@kfum.se eller 073-661 24 37

Ett nytt koncept?

"Ta med panten till lokalen!"

Här ska vi försöka samla lite olika tips på vad man som förening kan göra för att få in massor av pant till föreningskassan. Har du fler smarta tips, hör av dig till oss. Det kan bara bli bättre.

 • Lansera konceptet ”Ta panten till lokalen”! Informera föräldrarna om att när de kommer och lämnar sina barn (eller ungdomarna själva) även ta med påsen med pant som ligger o skräpar där hemma och lämna in. Om en familj genererar runt 20 kr i pant varje vecka och en scoutkår har 20 barn som blir lämnade varje vecka blir 400 kr i pant varje vecka som på ett år blir ca 18 000 kr. I Pantameras webshop kan ni beställa kärl som de kan tömma panten i varje gång så slipper ni ta emot påsarna en och en.
 • Att ha kärl ståendes i lokalen blir också ett tydlig signal att ni tar emot pant inom föreningen. Kanske kan man vara kreativ och skapa någon form av pantavlämningslucka där folk kan lämna pant även när lokalen är stängd. Det kan vara ett kul projekt att designa och bygga för föreningen men tänk på brandrisken om någon skulle stoppa in något oväntat i den så tänk igenom utformningen ordentligt.

Här kommer 10 tips från Pantamera om att få ihop mycket pant:

 1. Sätt upp ett mål så blir det roligare för folk att engagera sig – vad ska ni ha pengarna till?
 2. Berätta för släkt, vänner och grannar att ni samlar in pant till föreningen.
 3. Ställ ut kärl eller säckar som samlar in panten på cuper, hemmamatcher och andra event.
 4. Fråga i närmaste mataffär om ni får ställa dit ett kärl med en lapp om att man kan skänka pant, importerade och skadade burkar till er förening. (Det är bara föreningar som får ersättning för importerade och skadade burkar.)
 5. Lägg flygblad i brevlådorna om att ni kommer och samlar in pant en viss tid eller plats.
 6. Gör pantinsamlingsaktiviteter på t ex festivaler, gatufester eller andra evenemang.
 7. Be kommunen om lov att ställa ett kärl för importburkar och pant vid återvinningsstationen.
 8. Leta efter pant i papperskorgar, i vägdiken eller liknande och gör samtidigt en insats för vår natur.
 9. Annonsera i lokalpressen eller dylikt om att man gärna får skänka burkar och flaskor till er för att stötta er verksamhet.
 10. Kolla med lokala företagare om ni får ta hand om deras pant – som ett bekvämt och billigt sätt för dem att sponsra er verksamhet.

Gör konceptet synligt:

Ladda ner skyltar och grafik

När ni har bestämt er för att haka på konceptet ”Ta med panten till lokalen” har vi tagit fram grafik som ni kan använda. För att ALLA föreningar ska kunna vara med finns grafiken både med och utan KFUM-loggan. Vi har dessutom lagt till en skylt som passar till julbasaren eller marknaden som heter ”Ta med panten till basaren”. Glöm inte att ansluta er förening hos Pantamera för att ta emot pant först.