Skip to content KFUM's logga
Sök

Coronaviruset

Information om

Coronaviruset

Med anledning av covid-19 har vi på den här sidan samlat information om rådande lagar, förordningar och rekommendationer. Vi uppmuntrar alla föreningar att läsa igenom följande information.

Lagar, förordningar och rekommendationer

Lag (2021:4) om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19

  • Detta är den så kallade pandemilagen som beslutades om den 8 januari 2021 och som trädde i kraft den 10 januari 2021. Den ger bland annat större möjligheter för regeringen att införa bindande åtgärder som förhindrar smittspridning.

Förordning (2021:8) om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19

  • Denna förordning omfattar regler och ytterligare preciseringar som kompletterar pandemilagen. Den beslutades om den 8 januari 2021 och trädde i kraft den 10 januari 2021.

Kompletterande bestämmelser om sådana gym och sportanläggningar, badhus och handelsplatser som avses i lagen (2021:4) om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19 och förordning (2021:8) om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19.

  • Dessa beslutades om den 8 januari 2021 och trädde i kraft den 10 januari 2021.

Nationella allmänna råd och rekommendationer för att minska spridningen av covid-19

  • Dessa råd och rekommendationer gäller från och med 14 december 2020.

Verksamhet för barn födda 2005 och senare

  • Regeringen meddelade den 21 januari 2021 att idrotts-, fritids- och kulturaktiviteter för barn födda 2005 eller senare, såväl inomhus som utomhus, ska kunna hålla öppet.

Länsstyrelserna har ansvaret för tolkning och tillsyn av den tillfälliga pandemilagen

  • Sök efter ”Tillsyn av den tillfälliga covid‑19‑lagen” hos er länsstyrelse för att hitta den information som berör ert län.
  • KFUM Sverige uppmuntrar och uppmanar alla föreningar att ta kontakt med sin respektive länsstyrelse för en kvalitativ dialog, utifrån vilken varje förening som egen juridisk person måste göra en egen bedömning om sin verksamhet.

Frågor och svar

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har samlat svar på vanliga frågor rörande pandemilagen och andra restriktioner som berör aktörer inom civilsamhället.

Frågor och svar som anges är bland annat:

  • Vi är osäkra på på om vår verksamhet påverkas av pandemilagen, hur vet vi det?
  • Kan vi fortsätta vår föreningsverksamhet inom idrott, kultur och fritid?
  • Vi anordnar idrotts- och fritidsverksamhet för barn, vad gäller då?

KFUM Sverige driver på för ett uttalande från FHM om läger- och kolloverksamhet i sommar

KFUM Sverige kommer, såsom även gjordes våren 2020, att framföra starka önskemål till Folkhälsomyndigheten och regeringen om att ge ett tydligt besked om och hur läger- och kolloverksamhet kan bedrivas sommaren 2021.

För att göra detta önskar vi höra från lägergårdarna hur många unga ett sådant besked påverkar och när gårdarna senast behöver besked för att kunna genomföra eventuell verksamhet. Dela gärna även med er av övrig information som ni anser kan bidra till att vi utformar ett starkt och tydligt önskemål. Vi bedömer att Folkhälsomyndigheten och regeringen troligtvis inte kommer göra ett uttalande förrän närmare sommaren, exempelvis i april eller även i maj – såsom gjordes 2020.

För övrigt kommer KFUM Sverige, i våra dialoger med politiken och samverkansorgan, trycka på vikten av konkreta förhållningssätt som meddelas med god framförhållning.