Ideell chef

Den här kursen passar dig som har en ledande roll inom den ideella sektorn. Oavsett om du är, eller ska vara chef på en lägergård, projektledare eller styrelseordförande så tror vi att den här kursen kommer ge dig bra verktyg och chans till personlig utveckling. Kursen kräver inga specifika förkunskaper men det är önskvärt att du har läst ledarskapsteori och teori om grupprocesser. Det är också bra om du har erfarenhet av ledarskap på högre nivå och gärna av olika typer av grupper.

Tema – Att skapa kultur

I våra föreningar och på våra lägergårdar skapas en social kultur som påverkar både beteenden och upplevelsen hos alla som vistas där. Som chef är det viktigt att ha förståelse för detta och förmåga att kunna se kulturens mekanismer och bakomliggande orsaker. Kan man se och förstå kulturen så har man också möjligheten att förändra den om man har rätt verktyg. Att kunna förändra och bygga social kultur är en av de absolut viktigaste delarna inom ledarskap. Vi garanterar att ökad förståelse för detta kommer att utveckla dig som ledare och göra skillnad i ditt ledarskap och i din verksamhet. På kursen varvar vi praktiska övningar, diskussioner, föreläsningar och tid för reflektion.

För bästa ”pay off” i er förening är det bra om ni kommer minst två, eftersom kursen kommer ha flera moment som handlar om att göra en handlingsplan framåt, och då är det bra om ni är flera som kan planera tillsammans och förankra detta hemma.

”Jag har ofta arbetat på ett sätt som stämmer överens med den metodik vi lärde oss på kursen utan att ha reflekterat över det utan mest bara “kört på känsla” och känt tveksamheter till detta (“vem är jag att försöka förändra något”) så kursen bidrog till att stärka mig på det sättet. Att kultur är till viss del synonymt med normer och beteende var en eye-opener för mig.”

(Citat hämtat från tidigare utvärdering av kursen)

Praktisk info

KFUM Jönköping 3-5 maj

Kursen är i år förlagd till Jönköping. Vi kommer att bo på lägergården Vidablick i Bankeryd, men de flesta kurspassen blir i KFUM Jönköpings Ungdomens hus. Kursen börjar på fredag kl. 15 och avslutas på söndag kl. 15. Vi samlas på Vidablick 15.00 på fredag, men det finns i anmälningsformuläret möjlighet att be om transport från tågstationen 14.30.

Kostnader

Kostnaden är 1200 kr/pers och inkluderar kost, logi och kurs. För reseersättning kan ni söka medel från Fonden, som förvaltas av KFUM Sverige. Detta måste göras innan kursen och ni kan kontakta Martin Hedberg på martin.hedberg@kfum.se eller 08-677 30 30 om det.

Anmälan

Max antal platser är 15. Anmäl ditt intresse till ansvarig tjänsteman eller ordförande i din förening, som sedan anmäler dig på via denna länk: https://sensus.wufoo.com/forms/ideell-chef/. För frågor om lokaler, boende och mat

KFUM gården Vidablick, info@vidablick.org, 036-10 05 35

För att få till en blandad grupp kommer urval göras ifall det blir många sökanden och är det många från samma förening kommer de mest erfarna ha företräde vid en eventuell gallring. Den anmälande tjänstemannen/ordföranden kommer i så fall få avgöra detta.

Sista anmälningsdag 15 april!

För frågor om lokaler, boende och mat

KFUM gården Vidablick: info@vidablick.org, 036-10 05 35

För frågor till kursledarna

Pernilla Holmberg: pernilla.holmberg@kfum.nu, 090-18 57 08

Niklas Zhou Börjesson: niklas.zhou.borjesson@sensus.se, 0706-75 66 84

 

 

 KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7