Togo + Sverige = Sant

TONA Kokou F. Gildas är projektkoordinator för Togo YMCA  och har jobbat med unga kriminella i många år. KFUM Sverige har bjudit in honom för att utbyta erfarenheter och stärka samarbetet i KFUM Sveriges Afrikaprogram, Youth Justice, som vänder sig till unga människor i eller är på väg ur kriminalitet.  

Legal Clubs har varit ett framgångskoncept.

Tack vare medel från Sverige och England har det varit möjligt för Togo YMCA att utveckla arbetet och jobba med fler ungdomar och fler fängelser. Gemensamt för de unga är att de förlorat kontakten med sin familj och har låg utbildningsnivå. När de döms till  fängelse har de svårt att ta sig ur kriminaliteten och  återfallsgraden är 54%. Genom projektet har Togo YMCA tagit initativ till så kallade ”Legal Clubs” i Togos fängelser där unga interner får lära sig vad de har för rättigheter och att själva ta ansvar för sin situation. Gilda och hans team jobbar också med att skapa återanknytning till familjerna, erbjuda yrkesutbildning och finnas med när de unga blir frigivna och behöver stöd under den första tuffa perioden i frihet.

Youth Justice har hjälpt 139 personer hittills och bara en person har återfallit till brott. Idag omfattas hälften av landets 12 fängelser av programmet och Gildas mål är att erbjuda alla unga i fängelse samma möjlighet till attitydförändring och till att ta ansvar för sitt liv och sin situation.

Sverige bjuder på både kyla och värme.

Detta är Gildas första besök i Sverige och som de flesta slås han av hur kallt det är. Men han har även gjort andra reflektioner. Vid besöka i svenska fängelser har han träffat unga män med utländsk bakgrund som avtjänat straff men sitter i förvaring för att utvisas till länder som inte vill ta emot dem. Gildas är förvånad över att även Sverige, som kommit så långt i rättssäkerhet, har områden som inte fungerar. Sverige och KFUM-rörelsen har även erbjudit mer lättsamma möten där Gildas fått testa att klättra bouldering och jamma som trummis.

Det är som livet i helhet säger Gildas, både allvar och lekfullhet.

Vill du också stödja vårt program i Afrika?                                                                                                            Ge en gåva via Swish till 123-9018557 eller plusgiro 90-1855-7. Märk gåvan med ”Afrika”.

Vill du se en film som Svenska missionsrådet gjorde när Gildas besökte dem så kolla in här.