KFUM besöker YMCA Ukrainas årsmöte

YMCA Ukraina har funnits i nästan 25 år, KFUM Sverige har haft samarbete med dem de senaste tio åren. YMCA Ukraina välkomnar alltid internationella partners att vara med på deras årsmöte som hålls varje höst. I år kunde Jana Frolen från KFUM Sveriges kansli och Emma Grzechnik Mörk från KFUM Uppsala åka dit.

Deras uppdrag var att leda devotion, workshop om inkludering och dela våra erfarenheter vid rundabordssamtal tillsammans med Ministeriet för idrott och ungdomsfrågor​ och andra organisationer.

Här kan du läsa Emmas reflektioner efter Ukrainabesöket:

Inspiration, vänskap och tacksamhet

Varje gång du reser till ett YMCA / YWCA event internationellt så kan du känna dig trygg. Du vet att det kommer finnas personer med liknande intressen som dina egna, liknande loggor som på din tröja och liknande lekar i bakfickan. Att besöka YMCA Ukraina för att fira deras 25-års jubileum samt närvara på deras nationella årsmöte, var inget undantag!

De tre sakerna som jag tar med mig hem är inspiration, vänskap och tacksamhet. Inspirationen kommer från de unga och äldre personer jag mötte. Vi hade deltagare som varit medlemmar i YMCA i endast en dag och medlemmar som varit med i nästan hela sitt liv. Att höra dem prata om vad som är viktigt, varför de är engagerade, vad de gör i sina lokala föreningar och vad de hoppas på att uppnå i framtiden, har varit en stor inspiration för mig.

Jag tar med mig vänskap, både mellan nya såväl som gamla personer jag tidigare stött på i olika internationella sammanhang. Personer jag nu bär med mig som vänförfrågningar på Facebook och potentiella personer att få sova hos vid kommande besök.

Tacksamhet för att jag är engagerad i en förening som ger mig som ung person möjligheten att se nya platser, möta nya personer och lära mig massvis; om mig själv, om andra och om internationella samarbeten.

Tacksamhet för att jag är engagerad i en förening som ger mig som ung person möjligheten att se nya platser, möta nya personer och lära mig massvis; om mig själv, om andra och om internationella samarbeten. Att som ung få ta plats på en internationell konferens både verbalt och fysiskt, är något som borde vara självklart i dessa sammanhang – men dessvärre ser verkligheten för ungas reella makt i organisationen olika ut.

Jag och internationella sekreteraren Jana körde full rulle redan från start! Så snart jag satt min fot på hotellet var det dags att köra KFUM Sveriges presentation på scen. I intervju form berättade vi om hur vi jobbar med inkludering, anti-diskriminering och unga människors deltagande. Jag själv berättade om min resa från att vara deltagare på läger i Alnäs till medlem i internationella utskottet på nationell nivå.

Samma dag deltog Jana i rundabordssamtal med Ministeriet för idrott och ungdomar och berättade stolt om hur vi jobbar med att ge unga makt i Sverige. Alnäs och Leoparden nämndes också. Synd att jag själv satt så på Arlanda på väg ner till Kyiv…

Lekar med YWCA Kyiv

På kvällen var det dags för att leka med YMCA Kyiv! Det bästa med internationella YMCA sammanhang; du lär dig nya lekar, samma lekar med andra namn och nya regler på gamla lekar. Oavsett lek så ger deltagarna alltid allt. Man mötts på samma villkor, både GS:arna av World Alliance och YMCA Europe och unga ukrainare från landbyggden. Ingen vill dansa med golvmopp!

Lördagen var schemalagd för ”ordinarie” möteshandlingar vilka var på ryska och ukrainska. Tacksamt hade vi tolkar som jonglerade mellan att översätta till oss och att delta i själva mötet. Det mest intressanta var att se hur olika demokratiska processer kan se ut inom en och samma rörelse. Bland annat så hade de inte en extern mötesordförande. Vad är rätt och vad är fel? Vilket sätt är det bästa?

På lördagen höll jag och Jana en egen workshop om hur KFUM Uppsala jobbar med inkludering på sitt sommarläger Alnäs samt hur KFUK Y Feminist Action jobbar aktivt med inkludering, anti-diskriminering och feminism. Många frågor från publiken som tuggade på svenska godis och vi hann inte med praktisk övning.

Kvällen ägnades åt att fira YMCA Ukrainas födelsedag – 25 år som organisation! Det blev presenter, tal, skratt och så klart mycket ukrainsk mat och chokladtårta. En runda på stan vid midnatt i trygg sällskap av ukrainska ledare avslutade dagen.

Idag söndag har vi avrundat konferensen och lyssnat på presentationer om olika lokalföreningars verksamhet runt om i Ukraina.

För bara några år sedan hade jag aldrig trott att jag skulle resa till Ukraina. Idag känner jag att den lilla stund jag varit här har varit ack så givande men alldeles för kort. Jag lämnar Ukraina med känsla att jag vill besöka deras lokala föreningar på plats för att delta på scoutläger och festivaler.

Emma Grzecznik Mörk
Flygplatsen i Kyiv, Ukraina
23 september 2018