Fredskonferens i Palestina

En av KFUM Sveriges partners, YWCA Palestina, bjöd nyligen in till fredskonferens i Ramallah. Ämnet var FN:s säkerhetsråds resolution 2250 som handlar om att öka ungas inflytande i arbetet för fred och säkerhet. Resolutionen är unik då det är första gången som FN:s säkerhetsråd erkänner att unga har en viktig och positiv roll i det fredsfrämjande arbetet.

 

I skuggan av den ökända muren

Innan konferensen startade åkte vi på en tvådagars studieresa, en så kallad ”Witness Trip” där vi med egna ögon fick se de utmaningar unga palestinier möter i sin vardag under ockupationen. Vi såg hur israeliska bosättare i Hebron bygger bostäder ovanpå palestiniernas hus och hur flyktingarna lever i  läger i Betlehem i skuggan av den ökända muren, vi besökte även Al Aqsa mosken i Jerusalem och hälsade på i ett beduinläger där invånarna lever under hotet att lägret skall rivas.

 ”Witness trips är en oerhört intressant upplevelse för oss som vill påverka. Vi fick se ockupationen ur palestiniernas perspektiv. När en ser allt, är det mycket svårt att gå därifrån oberörd” säger Sandra Johansson, Projektledare integration och hälsa på KFUM Central.

 

Unga fredsbyggare

Åtta delegater deltog från Sverige och kom från KFUM Sverige, KFUM Norrköping, KFUM Umeå, KFUM Central, KFUM Uppsala och   Y Feminist Action. Sammanlagt deltog fler än 300 personer på konferensen varav ett 50-tal var med på länk från Gaza.

Katarina Granander från KFUM Sverige fick äran att hålla öppningstal och eftersom YWCA Palestina fyllde 125 år firade vi med tårta, sång och dans till sent på natten. Vi höll också en lyckad workshop där vi gav goda exempel på hur en kan arbeta med Resolution 2250 i olika sammanhang. Vi ökade kunskapen och medvetenheten om resolutionen och skapade nätverk med unga fredsbyggare runt om i världen.

 ”Vi gör redan mycket, men kan göra mer tillsammans. Flera av deltagarna ville diskutera mer med oss efter workshopen, det tänker jag är ett tecken på att fler längre och fördjupande samtal behövs”, säger Caroline Daly från KFUM Sverige.

 

Godmorgon Palestina

Jana Frolen från KFUM Sverige blev inbjuden till det populära radioprogrammet ”Godmorgon Palestina” och pratade om hur KFUM Sverige jobbar med inkludering, ungas inflytande, Palestinaprogrammet och fredskonferensen. Delegationen blev också inbjudna hem till superkändisen och radiojournalisten Maysoun Manasra på middag. Tyvärr var det dags att flyga hem så kvällen fick spenderas på flygplatsen istället.

Torsdagen den 29 november är den internationella dagen för solidaritet med det palestinska folket. KFUM Sverige arrangerar då en Palestinakväll i Uppsala där du kan få höra mer om vår resa och andra spännande möjligheter inom KFUM-rörelsen.