KFUK-KFUM Uppsala aikidoklubb firade 50 med Ichimura-sensei som hedersgäst

Helgen 18-20 augusti arrangerade KFUK-KFUM Uppsala aikidoklubb ett stort jubileumsläger, med anledning av att den anrika föreningen fyller 50 år. Aikidoklubben är näst äldst i Sverige och med sina drygt 200 medlemmar näst störst i landet.

Hedersgäst var Ichimura-sensei, som från 1966 och 20 år framåt bidrog till att bygga upp aikidon i Skandinavien. Och i Uppsala var han klubbtränare från 1967 fram till 1986.

Ett 60-tal träningssugna aikidokas fick bland annat ta del av Ichimura-senseis svärdsträning och stilfulla kasttekniker – trots att han egentligen la träningsdräkten på hyllan redan i slutet av 80-talet.

– Det känns fantastiskt att ha vår gamle lärare på plats igen, med sin känsla för både teknik och pedagogik, säger Cenneth Sparby, ordförande och huvudtränare tillsammans med Cecilia Ralfe Stelander.

Många svartbälten på plats
Inbjudna var också dussinet högt graderade gamla elever, med ett 70-tal svartbältesgrader tillsammans! De bidrog med instruktion, inspiration och en stor portion gammal god aikidohistoria.

En av dem var Cecilia Ralfe-Stelander, som tränat i över 45 år, och den som varit ordförande i klubben allra längst.

– Vårt jubileum visar på den betydelse klubben haft för aikidon i Sverige, betonar hon och fortsätter: Vårt ideella arbete med barn- och ungdomsträning har gett eko över hela landet, vilket vi är mäkta stolta över.

Stort stöd från KFUK-KFUM
Cenneth och Cecilia betonar också det ovärderliga stöd de fått av KFUK-KFUM Uppsala under åren, framför allt genom kanslichefen Annelie Jansson och hennes fokuserade arbete på att skapa ett Budohus i KFUM-regi. Något som gjort att Uppsalaborna sedan början av 90-talet haft tillgång till ett träningscentrum för japanska kampkonster. Det ligger numera vid Torbjörns torg i stadsdelen Svartbäcken.

Det blev en hel del bevakning av media också. SVT var på plats tisdagen före lägret, för att göra flera inslag, både för webben och de regionala nyheterna. Även Upsala Nya Tidning och Uppsalatidningen gjorde reportage, som rönte stor uppmärksamhet.

Guldmedaljer till både klubb och aktiva
Aikidoförbundets ordförande Katarina Gullberg delade ut Svenska Budo & Kampsportsförbundets förtjänsttecken till flera av Uppsalaklubbens medlemmar, från silver till den näst högsta utmärkelsen i guld.

Upplands idrottsförbund bidrog också med en guldmedalj och diplom till 50-åringen, samt guldmedaljer och diplom till Cecilia och Cenneth för ett mer än 25-årigt engagemang i klubbens styrelse- och ledarverksamhet.

På lördagskvällen firade man dessutom med stor bankett på Uppsala slott, med än mer hyllningar och tacktal.

För KFUM Uppsala aikido var helgen en god förberedelse inför nästa år. För då kommer ju Aikidoförbundets stora Sverigeläger att hållas i den gamla universitetsstaden, med Uppsalaklubben som stolt arrangör!

FAKTA:

Mjuk träningsform utan tävling och konkurrens
Aikido är en effektiv självförsvarskonst men är också ett sätt att träna kropp och sinne för välmående och harmoni.

I aikido finns ingen konkurrens eller tävlingar och alla tränar utifrån sina egna förutsättningar.  Aikido passar alla oavsett ålder.

Teknikerna skiljer sig från en del andra kamparter genom att man inte möter den anfallandes kraft med muskelstyrka. Man använder istället den anfallandes rörelse och leder den vidare i en annan riktning. Aikido kallas därför ibland för den fredliga kampkonsten.

Teknikerna baseras på cirkulära rörelser och ser mycket följsamma och mjuka ut. När man har provat aikido inser man att trots att det ser mjukt och lätt ut så är teknikerna mycket kraftfulla.

www.uppsalaaikido.se

Kolla filmen som japansk teve gjorde om Ichimura-senseis liv i Uppsala 1975: https://www.youtube.com/watch?v=-qyY3IFg_Ks