Jonas Morin är Årets eldsjäl inom Integration

Jonas Morin är basketledaren i KFUM Huddinge Basket som ser alla. Nu är han också Årets eldsjäl i kategorin Integration. – Idrotten är bästa vägen för att integrera nyanlända eller ungdomar som har kommit lite på glid. Nu hoppas jag bara att politikerna snart ska fatta det också, säger han.

I Skogås, strax sydost om Stockholm, fanns ingen basket för tolv år sedan. Jonas Morin flyttade dit, drog igång verksamheten – och nu finns totalt 80 nationaliteter representerade i föreningen som tillhör Huddinge Basket.
– Jag har basket i skallen 24 timmar om dygnet, säger Jonas, och fortsätter:

– När jag själv var aktiv hade jag en viss syn på idrott och basket. Sedan blev jag ledare – och efter den dagen började jag lära mig så otroligt mycket mer om vad idrott verkligen och egentligen handlar om. Det är så mycket mer än att bara vinna en match.

Jonas Morin kommer att plöja ner prissumman (50 000 kronor) i nya projekt i basketföreningen, för att få den att utvecklas och blomstra ännu mer.
– För mig är basketen, alla de här ungdomarna och kidsen allt, säger han.