Boende för ensamkommande på Brevik

Breviks boende för ensamkommande har haft öppet sedan den 5 november. Hos oss bor 14 killar mellan 14-16 år. Alla kommer från Afghanistan.

Vi bor i en tvåplansvilla där killarna delar rum 2 och 2 och vi har gemensamma utrymmen som kök, vardagsrum och myshörna. Vi bor på landet och trivs bra med det. En hel del logistiska utmaningar blir det, men det löser vi tillsammans.

Hos oss på Brevik är det viktigt med en meningsfull tillvaro. Det är lång väntan på många saker som rör asylprocessen och därför är det viktigt att fortfarande känna att man får landa, bli en del av ett sammanhang och bidra med något.

Det tog 3 månader innan ungdomarna fick plats i skolan. Under tiden ordnade vi vår egen undervisning på Brevik.
På fritiden gör vi saker både i storgrupp och som individer. Fotboll, scouting, gym, badminton och brottning är några av de saker ungdomarna deltar i, en del inom KFUMs regi. Killarna är nyfikna på vad svenska ungdomar gör på sin fritid och därför har vi också gått på sport och kulturarrangemang.

KFUM och Brevik som varumärke har varit en stor styrka för oss. Vi har stort kontaktnät och har lätt kunnat hitta på saker med boendet utan att det blivit för dyrt.

En annan stor styrka vi har är att våra sommarledare är ideellt engagerade i boendet och kommer ut varannan helg som ”hängisar”. De kommer helt enkelt till oss för att ”hänga” och umgås med killarna, öva svenska, spela spel och annat som personalen inte alltid hinner med.

Det är mycket uppskattat från personal, ungdomar och från ”hängisars” sida. De har tillsammans varit på julmarknad, firat nyår, bakat, bowlat och åkt pulka.
Vi har också startat upp ett projekt med ”vänfamiljer”, där tanken är att killarna får komma hem till en svensk familj en gång i månaden och får äta middag, följa med på någon aktivitet, och bara får vara sig själv och inte en del av den stora gruppen.

För oss har det varit viktigt att ha en KFUM känsla i boendet, och vi har skapat det bland annat genom att anställa personal med KFUM bakgrund. Vårt boende ska vara en trygg bas med massa möjligheter, och genom KFUM och Breviks verksamhet har vi större möjlighet att skapa det.