KFUM Göteborg i manifestation för asylrätten

I lördags anordnades manifestationer för rätten att söka asyl i hundra städer runt om i Europa. I Göteborg arrangerades manifestationen som samlade 500 deltagare av Folkkampanj för Asylrätt. Under manifestationen hölls tal från olika organisationer som välkomnar och hjälper till att säkerställa att unga nyanlända får sina mänskliga rättigheter respekterade.

Från KFUM Göteborg var Lola Ahmed, verksamhetsutvecklare för socialt arbete inbjuden. Här är hennes tal:

Hej allihopa.
Mitt namn är Lola Ahmed och jag jobbar på KFUM Göteborg. Vad roligt att se att vi är så många här idag som vill kämpa för rätten att söka asyl i Sverige. 2015 kom det över 1 miljon flyktingar till Europa. Vi upplever den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget. Ca 4000 flyktingar har dött i medelhavet enligt IOM (international organization for Migration). Vi vet också att mörkertalet är stort. Under hösten har vi sett ett Europa som försökte välkomna flyktingar med slagord som Refugee Welcome. Men vi har också sett ett Europa som stänger sina gränser. Sverige som alltid har varit ett föregångsland har nu stängt sina dörrar. Vi på KFUM vill försvara de mänskliga rättigheterna för asylsökande flyktingar som kommer till Sverige.
Regeringen vill införa tidsbegränsade uppehållstillstånd, skärpta försörjningskrav vid anhöriginvandring och vill att medicinsk åldersbestämning av asylsökande tillämpas, detta trots att flertal läkare dömer ut den medicinska åldersbestämningen.

De nya reglerna kommer att slå hårt mot barnfamiljer och ensamkommande barn som kommer till Sverige.

Hur kan regeringen kräva försörjningsplikt när vi vet att det tar ca 10 år för nyanlända att få jobb i Sverige? Vi har ett problem i Sverige med integration. På KFUM tror vi att alla människor kan bidra till samhället. Vi menar då inte att enbart flyktingar ska anpassa sig i samhället utan det svenska samhället måste bli mer öppet och tolerant för andra människors kompetens, utbildningar och erfarenheter.

En av våra fina ungdomar inom KFUM Göteborg ringde mig för några veckor sen. Vi kan kalla honom Abdi. Han har bott i Sverige i ca 3 år och har varit aktiv inom Aktivitet för alla. Hur som helst så ringde han mig och berättade den goda nyheten att hans mamma hade kommit till Sverige. Han var glad och uppspelt i telefonen. Jag blev så rörd och glad för Abdis skull. Han berättade även att han inte sett sin mamma på över 3 år.

Många ungdomar frågar oss hur det fungerar med familjeåterförening. KFUM vill inte behöva säga till ungdomar att det är svårt och rent av omöjligt att få hit sina familjemedlemmar efter regeringens beslut. Vad händer när ensamkommande barn inte kan försörja sina familjer? Hur många av oss kunde försörja våra familjer när vi var 18, 19 eller 20 år? Detta beslut kommer att leda till att man kommer att betala människosmugglare för att få hit sin familj trots att man känner till riskerna.

Vi behöver se bortom siffror och börja förstå att detta handlar om människor. Människor som flyr för sina liv och vill ha skydd.

Alla våra verksamheter i KFUM utgår ifrån barnkonventionen och att även när Sveriges lagar kränker barns rättigheter kommer vi fortsätta att försöka skapa trygga mötesplatser för att alla unga i Göteborg. Alla unga i Göteborg ska ha rätt att överleva och att utvecklas och alla familjer som vill återförenas över statsgränser ska kunna göra det. Alla flyktingbarn i Göteborg ska ha rätt till skydd och hjälp och att alla barn ska ha rätt till lek, vila och fritid.

Tack för mig.