Storsatsning i årets kampanj

För sextonde året genomfördes i helgen Radiohjälpens största kampanj. Riksinamlingen Världens Barn kulminerade i helgen med direktsänd gala i SVT1 och bössinsamling i landets 290 kommuner. Sveriges Television gjorde i år en storsatsning och engagerade under en dryg vecka kända tv-profiler från olika redaktioner. SR P4 sände under två veckors tid i 25 lokalkanaler och P4 Extra och slog i även i år sitt eget insamlingsrekord!

Under de två senaste veckorna har både Sveriges Television och Sveriges Radio P4 i en lång rad olika program gett exempel på vart pengarna går och även direkt bidragit till att lyssnare och tittare kunnat stödja insamlingen. Stora samarbeten över hela landet mellan programbolagen och riksinsamlingen har ägt rum – som pop up-butik på Malmö Central och bergsbestigningar på flera platser samt P4-lopp, konserter och auktioner. Årets insamling har hittills i år genererat 71 miljoner kronor som kommer att fördelas till hundratalet angelägna projekt för att långsiktigt stärka barns rättigheter och möjligheter.

Insamlingen Världens Barn är unik genom sitt samarbete mellan Radiohjälpen och 21 humanitära organisationer, SVT och Sveriges Radio samt ett stort antal skolor, föreningar och privatpersoner i landets 290 kommuner. Här samarbetar föreningar och organisationer, radio och tv, kyrkor och samfund, privatpersoner och företag för att skapa Sveriges största insamling och Världens Barn har genom detta breda engagemang blivit något av en folkrörelse där uppemot 45 000 frivilliga beräknas delta.

Sedan starten 1997 har runt 1,3 miljarder kronor samlats in till långsiktig hjälp åt världens mest utsatta barn och de insamlade medlen går till att förändra villkoren för de barn som har det allra tuffast. Det kräver långsiktighet, lokal förankring och väl upparbetad logistik. Genom över hundra projekt med fokus på utbildning, hälsa och framtid får dessa barn de nödvändiga verktygen att lyfta sig ur fattigdom och orättvisor.

Ett lekfullt inslag i insamlingen är en kommunkamp som på många håll bidrar till en kraftsamling och stort engagemang. Sorsele kommun i Västerbotten tog hem segern för tionde året i rad med hela 109,92 kronor per invånare. Bästa storstad över 50 000 invånare blev återigen Eskilstuna på 14,78 kronor per invånare. För andra året i rad ligger Gotlands län i topp på 14,07 kronor per invånare. Årets uppstickare blev Helsingborg kommun som ökade med nära 400 procent från föregående år.