Politiker mötte unga i JKS debatt

KFUM JKS och dess projekt projektet ”127:s röster räknas” arrangerade i fredags #debatt127, en ”dubbeldebatt” mellan både ungdomspolitiker och kommunpolitiker, på Röda Korsets Folkhögskola i Skärholmen.

Debattämnena (jobb för unga, bostad för unga, skolan) hade röstats fram i en ”röstverkstad” under våren och sommaren 2014, där befolkningen i Skärholmens stadsdelar fick chansen att rösta fram vilka frågor/ämnen de tyckte var viktigast utifrån dessa: kfumjks.se/jks/rostverkstad

Den första debatten var mellan representanter från ungdomsförbunden till partierna i Stockholms kommunfullmäktige (Stockholms Stadshus) och den andra mellan representanter från samma partier. De senare mötte en ungdomspanel med sex ”valambassadörer”, volontärer engagerade i projektet, som bemötte och kommenterade politikernas svar, samt ställde egna frågor. Valambassadörerna var mellan 14 och 25 år, men vågade ta för sig på scenen och kommentera och kritisera politikerna. Debatterna innehöll även uppträdanden av poeten Sara Nazari och rapparna Hoosam och Liam.

Debatterna får anses lyckade och relativt välbesökta, och JKS hoppas att de bidrar till att motivera en del av befolkningen i området att rösta, och även vägleder till var de olika partierna står i de frågor som röstats fram som viktigast. Debatterna livestreamades och spelades in, och JKS kommer att publicera den inspelade versionen så snart som möjligt.

På projektets Facebook-sida finns bilder från arrangemanget: https://www.facebook.com/127srosterraknas