KFUM Sverige KFUM Sverige

Translate

Nyheter

Spring och Rösta i Skärholmen den 17 maj |

”Löparakademin och 127:s röster räknas lanserar idag kampanjen Spring och Rösta som ett led i att uppmärksamma valet till EU-parlamentet 25 maj och bidra till ett höjt valdeltagande i ytterstaden. Kampanjen som pågår under våren innefattar bland annat röstverkstäder och debattkvällar och avslutas med en uppmaning och möjlighet till förtidsröstning i samband med Skärholmsloppet den 17 maj. – Att utnyttja sin rösträtt är en viktig demokratifråga och den här kampanjen är ett sätt att uppmärksamma detta. Vår förhoppning är givetvis att Spring och Rösta tillsammans med vårt övriga arbete leder till ett ökat valdeltagande, säger David Heyman från 127:s röster räknas. Projektet 127:s röster räknas är ett partipolitiskt oberoende initiativ från idrottsföreningen KFUM JKS för att höja valdeltagandet i Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg.”
http://www.mynewsdesk.com/se/pressreleases/spring-och-roesta-i-skaerholmen-den-17-maj-986550

Få söker KFUM-pengar till ungdomsverksamhet |

”I flera år har KFUM-stiftelsen i Alingsås försökt att dela ut pengar till enskilda och grupper som jobbar för ungdomar. Men det har varit svårt. – Trots annonsering kunde svaren varit fler, säger ordförande Lars Liljedahl. Det verkar som om folk inte vill ha pengar, menar Liljedahl lite skämtsamt. Pengarna är avsedda för utbildning och utveckling. Fonden bildades i slutet av 1990-talet och sedan dess har KFUM försökt att dela ut varje år. – Det är länsstyrelsen som bestämmer hur mycket som delas ut. I år är det 85 procent av avkastningen, vilket motsvarar cirka 75 000 kronor. I fonden finns nu 2 000 000 kronor som placerats i aktier och ränteintäkter.”
http://www.alingsastidning.se/nyhet_visa.asp?id=13958&sidnamn=ALINGS%C3%85S

Fortsatt stöd till utvecklingen av Trygga Möten! |

Arvsfonden har beviljat fortsatt stöd till projektet Trygga Möten Överallt! Projektet drivs av Scouterna och KFUM Sverige och handlar om att göra barn och unga mer medvetna om sina rättigheter och stärkas i att vara mer aktiva i att förebygga övergrepp och mobbning – utan att vuxna och ledare backar från sitt ansvar. Inom ramen för projektet kommer det bland annat att utvecklas aktiviteter för olika åldrar och tas fram ett certifieringsprogram för föreningar. Det som utvecklas ska vara användbart även för verksamheter utanför KFUM och Scouterna – det är klart att vi ska sprida Trygga Möten överallt!
http://www.tryggamoten.scout.se

Friplats på sommarläger, för dom som behöver det mest |

”På KFUM Brevik kan vi se en förändring över åren vilka barn som i slutänden kommer hit. För 15-20 år sedan samarbetade vi mycket med socialtjänsten i Norrköping som bekostade platser så att behövande barn och ungdomar kunde komma. Tyvärr har kommunen inte längre några pengar till detta. Vi på KFUM Brevik söker därför varje år fondmedel för att kunna erbjuda kostnadsfria lägerplatser till barn och ungdomar i familjer där det saknas ekonomiskt eller socialt stöd för lovaktiviteter. Vi vet att behov är stort, men vi behöver er hjälp att fylla platserna.”
http://www.nt.se/bloggar/bloggentry.aspx?blogg=8602159&entry=9730166

Fortfarande platser kvar till ledarskapsutbildningen Emma 9-11 maj! |

KFUM Stockholm Gotland anordnar årets andra Emma-utbildning 9-11 maj och det finns fortfarande platser kvar! Vi kommer vara på Ängsholmen. Kostnad för utbildningen är 300 kr för deltagare inom KFUM Stockholm Gotland och 800 kr för de utanför regionen. Då ingår resa från Slussen i Stockholm, mat, boende och utbildningsmaterial. Anmälan och mer information om utbildningens innehåll hittar du här: http://stockholmgotland.kfum.se/evenemang/ledarskapsutbildning-emma/

Young Leaders Training |

Do you want to practice leadership, cultural understanding and project management with leaders from the YWCA and YMCA from the Nordic countries? The Young Leaders Training is a new course for 20 Nordic leaders aged 16-19 held in Umeå, Sweden 21-26 July 2014. At the end of the Young Leaders Training, the leaders will be equipped to plan projects and cooperate across cultures, focusing on international summer camps. The leaders will be tasked with running one day of the Nordic Children’s camp and may be invited to be part of the planning of future Nordic YWCA/YWCA projects.

For more information and registration, visit: kfum.se/evenemang/young-leaders-training/

 

KFUM Borås Basket utsågs till årets Idrottsförening 2013 |

”Västergötlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna höll sin gemensamma årsstämma i Vara Konserthus. På plats fanns förutom 45 ombud från 32 specialdistriktsförbund även styrelse, personal, speciellt inbjudna gäster samt mottagare av olika slags stipendier och utmärkelser. Sammanlagt 135 person deltog denna kväll.
KFUM Borås Basket utsågs till årets Idrottsförening 2013.”
http://www.falkopingstidning.se/artikel/75272/idrottsledare-prisade-pa-stamma

Lyssna på Margot Wallström måndagen 28 april klockan 19.00 |

Margot Wallström talar om sitt engagemang för barn och unga i teskedsordern och om sitt uppdrag som FN:s särskilda sändebud i arbetet mot sexualiserat våld som vapen i krig. Öppet möte – fri entré KFUM huset Björnstjernegatan 18, regementet Ystad. Arr: Rädda Barnen och KFUM Ystad.

Fryshuset skapar hopp i Husby |

”Nu börjar renoveringen av Dalhagsskolan i Husby som Fryshuset kommer att starta verksamhet i så fort det går. Förhoppningen är att en skola med plats för 200 elever med matsal och mötesplats står klart hösten 2015. Sedan ska de 3 500 kvadratmeterna successivt fyllas på med skräddarsydda aktiviteter och projekt för Husby. Först ut är Lugna Gatan. – Lyckas vi att få till en bråkdel av Fryshuset i Hammarby sjöstad så kommer vi att få till en stor positiv förändring för ungdomarna här ute. Vår viktigaste uppgift är att ge dem hopp, säger Payam ”Peppe” Boroodjeni som är verksamhetsansvarig för Fryshuset i Husby.”
http://fryshuset.se/nyheter/fryshuset-husby-borjar-med-lugna-gatan/

”I mitt samhälle är alla välkomna” |

”Julia Molombo, en av KFUM:s engagemangsguider i Skellefteå, var yngste talare på Möjligheternas torg. – Vi måste alla ta ett gemensamt ställningstagande mot trakasserier och diskriminering av människor, påpekade Julia.”

http://norran.se/2014/04/skelleftea/i-mitt-samhalle-ar-alla-valkomna/

"Vi bygger våra egna hinder" |

”Nu erbjuder KFUM Kävlinge IF alla som vill chansen att prova på parkour. En sport där man tränar kroppen för att snabbt och effektivt kunna ta sig förbi hinder i olika miljöer.
– Det är en väldigt bra träning, tycker 11-årige Emil Rudfell.

Kävlinge IF har dragit igång två olika grupper i parkour, en för nybörjare och en mellangrupp, som samlas varje torsdag på Olympiaskolan i Kävlinge. Ledare är 22-årige Patrick Hallberg.
– Parkour är ju en rörelseteknik där man tar sig framåt på det snabbaste och smidigaste sättet helt enkelt. Jag brukar kort beskriva sporten som en hinderbana i stadsmiljö, berättar Patrick när Kävlinge Nya besöker nybörjarpasset.”
http://kavlinge.lokaltidningen.se/vi-bygger-vara-egna-hinder-/20140409/artikler/140409947/1141

Ideell chef: Att leda andra ideella |

 

I våra föreningar och på våra lägergårdar skapas en social kultur som påverkar både beteenden och upplevelsen hos alla som vistas på där. I ledarskapet är det viktigt att se och kunna hantera detta och genom förståelse för kulturer i arbetsmiljö och hur de skapas och förändras så kan du göra stor skillnad! Med rätt verktyg kan du påverka den kulturen, så att det blir en kultur där alla mår bra och trivs och som gynnar den verksamhet vi bedriver.

Ideell chef är en kurs för ideella ledare som är chef över andra ledare, högsta chefen för ett sommarläger eller projektledare i ett projekt med andra ledare. För att gå kursen är det önskvärt att du har läst ledarskapsteori och teori om grupprocesser. Det är också bra om du har erfarenhet av att leda olika typer av grupper.

För mer information, se: http://kfum.se/evenemang/ideell-chef/

Konfirmationsläger på Brevik |

Anmäl dig till konfirmationsläger innan den 15 april och få 500 kr i rabatt på din lägeravgift! Ange koden #konfaläger2014 vid anmälan för att ta del av rabatten. Konfirmationsläger 1, 16 juni – 12 juli. Konfirmationsläger 2, 15 juli – 10 augusti. Mer info och anmälan hittar du på www.kfumbrevik.se/konfirmationslager.

När värderingar möter vardag |

”Mötesplats engagemang 2-3 september 2014. För idéburna organisationer är värderingarna rötterna, orsaken till att vi finns, att vi behövs. Men hur ger vi uttryck för värderingarna i vardagen? Hur syns de och hur undviker vi ett glapp mellan ord och handling? Hur reagerar vi när det bränner till? På Mötesplats Engagemang har du möjlighet att utmana dig själv och din organisation i samtal med andra. Låt dig inspireras, mötas, delta och dela. Vi testar nya former för möten och lärande. Var med och bidra med ditt engagemang! Inbjudna är personer från organisationer som är medlemmar i eller samarbetar med Sensus.”
http://beta.sensus.se/engagemang/

Ny arena för samtal om det civila samhället - MåndagMorgon |

”Det civila samhället behöver ett nytt forum där våra frågor kan presenteras, diskuteras och debatteras. Därför har Forum och LSU nu tagit initiativ till MåndagMorgon! Varje måndag morgon under våren 2014 ses aktivister, förtroendevalda, tjänstemän, forskare, politiker, entreprenörer och många andra för att ge aktuella inspel. Seminarierna denna termin kommer också att leda fram till en skrift av Rebecka Prentell som presenteras i Almedalen. Idén till Måndagmorgon är hämtad från Danmark, där det är ett välkänt begrepp som diskussionsforum för olika ämnen. Nu är det dags att testa en svensk variant för det civila samhällets frågor.”
http://www.socialforum.se/?article=program-for-mandagmorgon

Abdulahi Hussein besöker Ljungskile folkhögskola |

På måndag 7 april får Ljungskile folkhögskola fint besök: Abdulahi Hussein kommer för att ta emot skolans civilkuragepris, Antigonepriset. Abdulahi Hussein arbetade för provinsregeringen i Ogaden, Etiopien, men hoppade av och tog med sig mängder av filmmaterial som visade på de övergrepp som förekommer i området. Det har bland annat resulterat i filmen Diktaturens fångar. Det var också hans filmmaterial som visade vad som hände när Johan Persson och Martin Schibbye greps i Ogaden i juli 2011. Prisceremonin sker i skolans aula, Grundtvigsalen, kl 10.30–12.30. Vi kommer under dessa två timmar också visa filmen Diktaturens fångar, med start ca kl 10.45. Filmen är 58 minuter lång. Själva prisutdelningen sker i slutet av ceremonin. Under filmvisningen kommer Abdulahi att vara tillgänglig för intervjuer.

KFUM Katrineholms IF fyller 40 år |

Det är inte åren som gör en förening – det är dess medlemmar och dess ideella. KFUM Sverige vill skicka ett stort tack till alla som engagerat sig under åren och möjliggjort en lokal mötesplats i Katrineholm med en verksamhet av hög kvalitet. I fyra decennier har ni verkat för att unga människor ska kunna nå sin fulla potential. Vi hejar på er och ser fram emot att tillsammans skapa verksamhet som syftar till att sätta barn och unga i centrum, och låta dem växa och utvecklas i många decennier till. Många gratulationer till jubilaren och vi önskar er ett fantastiskt firande!
http://www.kifbasket.se/nyheter_artiklar/nyhetsarkiv/?id=664

Global Week 2014 - Meet the world in Norway |

June 21st-25th 2014. Do you want to spend one week in a folk high school near Norway’s biggest lake with 60 international and Norwegian youth aged 16-25? Global Week is Y-Global’s annual leadership training course, where you will be part of a big, international network of YMCA and YWCA friends.

At Global Week you will learn about issues such as justice, peace and global poverty, and how you can make a difference. Through learning together with young leaders from more than 15 countries, you will learn how intercultural understanding can promote peace. There will be expert resource persons, interactive workshops and skills building sessions.
We can also promise a lot of fun, cultural evening, sightseeing in Oslo, lakeside BBQ and sports. This will be a summer experience you never will forget!
Young people from Africa, Asia, Middle East and Europe will be at Global Week. Join us! Global week is open to everyone!

Combine Global Week with TT Festival

Global Week partly overlaps with TT Festival (a festival for 3000 young people run by YWCA-YMCA Norway). As a participant at Global Week you will therefore be able to experience a little of the Festiva. If you want to experience the whole Festival you can work as a volunteer until 29th June. Your tasks will be connected to the international programme of the Festival and will be a chance to put your learning from Global Week into practice.

Jag är intresserad av Global Week 2014 - Meet the world in Norway!

KFUM Sverige har fyra friplatser att erbjuda. Är du intresserad av en plats så anmäl dig här senast 30 mars.

Passionen ska ge gymnasiekompetens |

”Drygt var tionde elev i Stockholms län går ut grundskolan utan att vara behörig till gymnasiet. Och trots olika introduktionsprogram till gymnasiet får de flesta av dem ingen gymnasieexamen i slutänden. På Fryshuset i Stockholm finns fem introduktionsprogram till gymnasiet, där de som inte fått gymnasiebehörighet kan läsa upp sina betyg. Eftersom alla elever inte fortsätter läsa ett gymnasieprogram på just Fryshuset har man inga siffror på hur många som i slutänden klarar sin examen. Men det man kan se är att ungefär 70 procent uppnår behörighet till gymnasiet.”
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/det-ar-ett-stort-misslyckande

Working for Change 2014 - En internationell ledarskapskurs för dig! |

Är du intresserad av mänskliga rättigheter, fred och konflikt, demokrati och internationella frågor? Då är kursen Working for Change 2014 definitivt något för dig!

Working for Change 2014 är en 7-dagarskurs 13-19 augusti som KFUM Central arrangerar tillsammans med föreningens lägergård Ängsholmen i Stockholms skärgård och i city. Kursen kommer att behandla ämnen såsom mänskliga rättigheter, demokrati, aktivism över gränser, påverkansarbete, projekthantering, ledarskap och sociala medier som verktyg för social förändring. Vi kommer även att göra studiebesök på andra organisationer som jobbar med dessa frågor, ägna oss åt kulturella aktiviteter och lägerskoj i sann KFUM-anda!

Kursen är en uppföljningskurs till modulen Working for Change 2012 som anordnades ute på Ängsholmen för aktiva ungdomsledare från Sverige, Palestina, Libanon, och Vitryssland i augusti 2012. I år riktar sig kursen även till aktiva ungdomsledare från Zambia, Ukraina, Danmark, Finland och Norge. Working for Change 2014 är främst för dig mellan 18 och 25 år. Äldre deltagare är också varmt välkomna.

Datum: 13-19 augusti. Incheckning sker på KFUM Central den 12 augusti. Avresa den 20 augusti.
Kostnad: 1000kr (ett mycket reducerat pris).* Detta betalar du in när du anmäler dig. BG: 623 – 0056
Sista anmälningsdag: 15 maj
Anmälan sker via e-post till: myrbergpoliticalconsulting@gmail.com

Begränsat antal platser så passa att anmäla dig redan nu!

Har du några frågor eller funderingar? Tveka inte att höra av dig till projektledare Miranda Myrberg på 076-295 31 42 eller e-post:myrbergpoliticalconsulting@gmail.com.

Genomgång av Emmautbildning för blivande utbildare |

Vad krävs för att genomföra tredje steget i KFUMs ledarskapsutbildning Emma? Vad ska ingå? Innehåll, planering, utvärdering, workshops etc. KFUM Syds utbildningsteam kommer att ha en planeringsdag lördagen den 5 april i Malmö för att planera kommande utbildningar. Fler som är intresserade att komma igång med Emma så häng bara på. Maila kfumsyd@kfum.se om ni vill vara med den 5april.

Arbetet går framåt med nytt nationellt förbund |

I förra helgen träffades KFUM Sverige, KFUM Triangelförbund, KFUM Hälsa och Idrottsförbund, KFUK-KFUM Scoutförbund och regionernas representant för att fortsätta arbetet med att utveckla ett nationellt förbund i KFUM-rörelsen. Arbetet går framåt och nästa viktiga steg är respektive förbundsmöte nu under april och maj. Har ni frågor hör av er till respektive förbund eller till Daniel Eidhagen, daniel.eidhagen@kfum.se, som leder arbetet från KFUM Sveriges sida.

Världsrådsmöte i USA samlar världens största ungdomsrörelse |

Ta med din förening på en av de största mötesplatserna inom YMCA och Världsrådsmötet som samlar deltagare inom rörelsen från hela världen. KFUM Sverige har ett viktigt uppdrag från senaste Riksombudsmötet – att lyfta HBTQ-personers rätt att vara en självklar del av den globala rörelsen. Världsrådsmötet hålls 29 juni-5 juli 2014 i Estes Park, Colorado, USA.

Om Världsrådsmötet:

”The World Council is the meeting of YMCA movements from all over the world, organized every 4 years by the World Alliance of YMCAs and hosted in 2014 by the YMCA of the USA. During the event, YMCAs will come together to share, learn, and build on the work of the NEW WAY strategy. The World Council theme in 2014 is Empowering Young People.”

Läs mer och anmäl er här:
http://2014.ymca.int/

Berätta gärna för KFUM Sverige om ni anmäler er så får vi en chans att ha gemensam kontakt med alla från Sverige. Meddela oss på info@kfum.se. Bestäm i din förening hur ni löser kostnaden för resa och deltagande.

Bryt tystnaden - barn och unga om samhällets stöd vid psykisk ohälsa |

”Barnrättsperspektivet inom barn- och ungdomspsykiatrin måste stärkas. Idag lämnar Barnombudsmannen sin årsrapport Bryt tystnaden – barn och unga om samhällets stöd vid psykisk ohälsa, till regeringen och barnminister Maria Larsson. Under 2013 har Barnombudsmannen granskat hur de mänskliga rättigheterna respekteras för barn och unga som upplever psykisk ohälsa. Vi har mött barn och unga med erfarenhet av hela vårdkedjan – från elevhälsan till psykiatrisk tvångsvård – och lyssnat till hur de upplever samhällets stöd.”
http://www.mynewsdesk.com/se/barnombudsmannen/news/bryt-tystnaden-barn-och-unga-om-samhaellets-stoed-vid-psykisk-ohaelsa-80670

Emma-utbildning 9-11 maj på Ängsholmen |

KFUM Stockholm Gotland bjuder återigen in till Emma-utbildning. Den här gången kommer vi vara på Ängsholmen. Kostnad för utbildningen är 300 kr för deltagare inom KFUM Stockholm Gotland och 800 kr för de utanför regionen. Då ingår resa från Stockholm, boende, mat och utbildningsmaterial. Gå in på http://www.stockholmgotland.kfum.se för anmälan och mer information.

Är du intresserad av miljö- och klimatfrågor? |

Nu har du chansen att följa med och representera KFUM och Y Climate Action på Klimatriksdagen i Norrköping 6-8 juni. Tillsammans kommer vi att få chans att ge förslag på hur vi unga tycker att klimatfrågan ska hanteras av våra politiker. Dessutom får vi möjlighet att träffas och umgås med massor av andra engagerade människor från hela Sverige och delta i diskussioner, seminarier, föreläsningar och uppträdanden.

En av de medverkande är Johan Rockström från Stockholm Resilience Center. Detta är ett roligt och spännande tillfälle att direkt få påverka och bidra till att den viktiga klimatfrågan tas på allvar!
VAD är klimatriksdagen? Detta är ett initiativ för att sätta klimatfrågan högt upp på den politiska agendan inför valet senare i år och för att visa att det finns ett brett folkligt stöd för en ambitiösare klimatpolitik. Under klimatriksdagen kommer motioner att bearbetas och tas fram som ska visa vad civilsamhället anser bör göras i klimatfrågan. Dessutom kommer det att vara en mängd olika event, uppträdanden, seminarier och föreläsningar.

VILKA är Y Climate Action? Vi är KFUMs egna miljö- och klimatförening som kämpar för en hållbar framtid inom miljö och klimat både nationellt och internationellt.
HÄNG MED KFUM och Y Climate Action till Norrköping och påverka för en bättre framtid!

Var: Norrköping
När: 6-8 juni
Kostnad: 400sek/person, exkl resa och boende (Y Climate Action arbetar för att kunna täcka utgifterna)
Anmälan: sker via email till andreas.axelson@kfum.se

Skriv namn, ålder, vilken KFUM-förening du tillhör och varför du tycker det är viktigt att unga får en röst i klimatfrågan. Anmälan ska vara inne senast 6e maj.

Mer information om klimatriksdagen hittar ni på http://klimatriksdag2014.se.

Följ Y Climate Action på
Twitter: @yclimateaction
Instagram: yclimateaction
Yca.kfum.se

Regeringen presenterar förslag till en ny ungdomspolitik |

”Ett nytt övergripande mål föreslås för alla statliga beslut och insatser som berör ungdomar mellan 13 och 25 år. Detta framgår av propositionen ”Med fokus på unga – en politik för goda levnadsvillkor, makt och inflytande” som regeringen fattat beslut om. Det nya målet ska ersätta de nuvarande målen för ungdomspolitiken. Förslaget till nytt mål är: ”Alla ungdomar ska ha goda levnadsvillkor, makt att forma sina liv och inflytande över samhällsutvecklingen”. Ungdomspolitiken föreslås vara sektorsövergripande och alla insatser som berör ungdomar bör ha ett ungdomsperspektiv.”
http://www.regeringen.se/sb/d/18277/a/236189

Abdulahi Hussein prisas för sitt civilkurage |

2014 års ANTIGONEPRIS tilldelas Abdulahi Hussein. ANTIGONEPRISET är ett pris som uppmärksammar personer som visat civilkurage. Bakom priset står Ljungskile folkhögskola. Juryn motiverar sitt val av pristagare så här:

”Abdulahi Hussein arbetade för den etiopiska provinsen Ogadens tv-kanal och var rådgivare till president Abdi Muhamud Omar. När Hussein blev varse de övergrepp som skedde i regimens namn samlade han – med fara för sitt eget liv – på sig mängder med !lmmaterial som han sedan smugglade ut ur landet. Idag lever han som politisk ”ykting i Sverige. Abdulahi Hussein har satt principen om demokrati och yttrandefrihet framför sin egen säkerhet och bekvämlighet. Tack vare honom har vi fått en tydligare bild av vad som hände de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye. Vi har också, genom filmen Diktaturens fångar, fått en avslöjande inblick i vad som pågår i Ogaden. Att välja och gå den väg man tror på, risker och förluster till trots, visar på stort civilkurage. Abdulahi Husseins mod är också en uppmaning till oss andra att följa vår inre moraliska kompass.”
http://www.ljungskile.fhsk.se/om/omoss.shtml#antigone

Bli ekumenisk följeslagare i Palestina och Israel |

Vill du bli ekumenisk följeslagare? Nu söker Sveriges kristna råd följeslagare till Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel, med utresa i oktober 2014 och januari 2015. Syftet med följeslagarna är att genom en ickevåldslig närvaro kunna vidga handlingsutrymmet och ge hopp och stöd åt människor att verka för fred och försoning. Läs mer på www.foljeslagarprogrammet.se Välkommen med din ansökan senast 4 maj!

Allt fler vill ha nyhetsbrevet |

Allt fler vill ha nyhetsbrevet – hjälp oss att sprida det vidare! Intresset för KFUM Sveriges nyhetsbrev ökar och vi tycker det är extra roligt att fler och fler skickar in nyheter som vi sedan sprider vidare! Därför utvecklar vi nu vårt nyhetsbrev ännu mer med sådant som verkligen intresserar er. Från och med nu kommer vi att skicka nyhetsbrevet varje torsdag varje vecka.
Signa upp för en prenumeration på http://kfum.se/aktuellt/nyhetsbrev/.

Trygga Möten – överallt |

Trygga Möten – överallt är en webbkurs för dig som arbetar med barn och unga. Kursen handlar om att skapa en trygg och säker verksamhet fri från övergrepp. Barn och ungdomar tillbringar mycket av sin tid inom föreningslivet. Det betyder att barn och ungdomar vistas i miljöer där övergrepp kan förekomma. Men det kan också betyda att barn och ungdomar hittar någon vuxen att anförtro sig åt om övergrepp som skett någon annanstans. Det ställer stora krav på ledarna i föreningslivet, som måste vara medvetna om att övergrepp förekommer och vara beredda att reagera och agera när så sker.

Det behövs fler modiga ledare som vet vad de ska göra och vågar agera om något händer. För att det ska ske måste ledarna känna sig trygga och ha kunskap, en kunskap som de kan få genom Trygga Möten – överallt.

Scouterna har sedan 2005 arbetat med Trygga Möten och nu erbjuds webbkursen Trygga Möten – överallt till alla, kursen är gjord att passa olika typer av organisationer och föreningar. I kursen får man bland annat lära dig hur man skapar en trygg miljö för barn och ungdomar, hur man förebygger övergrepp och hur man beter sig om man tror att någon far illa.

Gå kursen Trygga möten »

Anders är månadens stockholmare |

”Anders Petersson är pensionären som vägrar varva ner. Nu har han äntligen tid att arbeta med det han brinner för, nämligen barn- och ungdomsidrott. ”En eldsjäl som genom sitt ideella arbete gör det möjligt för barn och ungdomar att få en meningsfull fritid genom idrotten”. Så beskriver Stockholms stad Anders Peterson, som i februari utsågs till Månadens stockholmare. Han är ordförande i JKS, en idrottsförening där man ägnar sig åt basket, fäktning, karate, ultimate frisbee och parkour. Föreningen har på senare år rönt stora framgångar i framför allt basket och fäktning, men för Anders Petersson är vinsterna inte det viktigaste.”

http://www.stockholm.se/-/Nyheter/Om-Stockholm/Manadens-stockholmare-februari/

Stöd YMCA Ukraina |

KFUM Sverige har arbetat med Ukrainska ungdomar genom YMCA of Ukraine i över 10 år för att stödja det civila samhället och vi följer med stor oro utvecklingen i landet. Just nu arbetar vi med ett tre-årigt Sida-finansierat program där det övergripande syftet är att stärka ungdomars röst och roll i samhället för att kunna delta och vara med och bestämma.

Programmet bidrar till ökad jämställdhet, social inkludering and hälsosam livsstil samt demokrati inom föreningslivet. Aktiviteter är fokuserade på allt från innebandy och scouting till HIV/Aids prevention.

”Jag heter Marta Guretska. Jag är 22 och har varit aktiv inom YMCA of Ukraine sedan 2003. Redan när jag började som volontär 2003 insåg jag att KFUM var en av de få organisationer som verkligen gör en betydande skillnad för många människors liv. Ukraina är ett mycket ungt land där politiken och ekonomin lämnar tyvärr mycket övrigt att önska. Det är mycket svårt för vår organisation att vara självförsörjande. De aktiviteter som vi har tack vare KFUM Sverige- sommarläger, innebandy och utbildningar för ungdomar i hälsosamt levnadssätt- har förändrat många liv och visar ett bra exempel på hur man kan lära ut respekt, ärlighet, ansvar och omtanke. Därför är vi så oerhört tacksamma för hjälpen som vi får från våra vänner i Sverige för resurser, finansiell och mänskliga, för alla råd och ett mångårigt engagemang. Tillsammans bygger vi fred och morgondagens unga ledare.”

Våra partners i Ukraina efterfrågar just nu ekonomiskt stöd för att kunna fortsätta sitt arbete av, med och för ungdomar. Vill du hjälpa till att stödja? Använd KFUM Sveriges 90-konto, 90 1855-7, eller ge ett bidrag nu med hjälp av ditt kontokort via http://betternow.se/ukraina.

Ge ett bidrag nu »

Välkommen på bidragskryssning 24 april |

För andra året i rad tar KFUM Central, Bromma KFUM och KFUM Stockholm Gotland initiativ till en endagskryssning torsdagen den 24 april. Som förra året kommer vi fokusera på hur vi kan bli bättre på att söka bidrag. Dagen kommer i huvudsak kretsa kring två föreläsningar med efterföljande diskussion. Passande nog är 24 april också World YWCA Day!

Inbjudan bidragskryssning 24 april

Eldsjälsgalan ikväll kl 20.00 |

”Eldsjälsgalan är föreningslivets egen galakväll. Det är kvällen då vi i direktsändning hyllar de outtröttliga eldsjälar som dagligen stöttar och inspirerar medlemmarna i sina respektive föreningar.
Galakvällen sänds 20.00–22.00 i TV4 och leds av Marie Serneholt och Peter Jidhe. En diger artistskara som innefattar Lasse Stefanz, Måns Zelmerlöw, Tove Lo, Arvingarna, Anna Sahlene och Robin Stjernberg kommer att underhålla. Prisutdelare är Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber och tidernas mesta svenska landslagsspelare i fotboll Therese Sjögran.”

https://www.bingolotto.se/om-oss/folkspel/eldsjalsgalan/tv-programmet-eldsjalsgalan/

Storsatsning med äventyrsgolf i Folkparken |

”Avtalet med kommunen är påskrivet och klart. Nu gör KFUM Norrköping en storsatsning på sin verksamhet i Folkparken där den nya äventyrsgolfen blir huvudnumret. Föreningen satsar 1,5 miljoner kronor av sina egna pengar. Redan i april månad 2013 lämnade KFUM in en visionsplan till kultur och fritid där man förklarade att man ville fortsätta att driva minigolfen i Folkparken. Tanken var också, beskrev KFUM, att hotta den gamla minigolfbanan till en modernare äventyrsvariant. Trots visionen gick det hela till upphandling. En upphandling som KFUM så småningom vann och nu har föreningen skrivit ett tioårsavtal med kommunen.”

http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=9567962

Intervju med Viktor Serbulov, YMCA Ukraina |

Intervju med Viktor Serbulov, generalsekreterare för YMCA Ukraina, om situationen i Ukraina som kan leda till inbördeskrig. ”I hope very much that the people win and that even more people get involved. In the end it will force Janukovytj to understand he must resign, otherwise I’m afraid of the possibility of a civil war”, säger Viktor.

I över 10 år har KFUM Sverige samarbetat med YMCA i Ukraina. Nu är de på besök här i Sverige för att utvärdera och planera arbetet framåt. Det blir också ett tillfälle att dela med sig av deras upplevelser av situationen i Ukraina.

Could you tell us a bit about the uprisings in Kiev?

- It began when the president cancelled the agreement with the EU two weeks before it was supposed to be signed. This led to huge disappointments as a large majority is for the association with the EU which sparked the protests. The government is feeding the population mostly in the Eastern regions with disinformation to convince them that wealth lies with increased collaboration with Russia. It is all very worrying.

Have you as YMCA Ukraine been affected by the demonstrations in Maidan square?

- We have not been directly affected as we are not politically affiliated, and none of our premises has been attacked or burnt down. At the same time, many of our volunteers are actively taking part in the demonstrations and we have members who spent over a month at the Madian square. When the police first attacked the protesters a minibus full of our floor ball leaders from other regions went to Maidan to support the protests and demand democratic reforms.

What role do you see civil society has in a situation like this?

- As a civil society organisation we must react when human rights are violated and citizens are being abused and killed for claiming democratic rights. As for YMCA we are non-political and we cannot support any side but of course it is our duty to condemn all violence, and to protect and safeguard human rights in Ukraine. There are big strains and concerns that this could lead to civil war when protesters arm themselves, in that sense it’s a different situation from the Orange revolution in 2004. We must address this and help and protect our young people.  We have already started to adapt our work and programme’s to better include and target those affected by the situation.

The Maidan protests have been going on for three months, what do you think will happen?

- I hope very much that the people win and that even more people get involved. In the end it will force Janukovytj to understand he must resign, otherwise I’m afraid of the possibility of a civil war.

Gör internationell praktik |

Vill du pröva att leva och arbeta i ett utvecklingsland i sex månader? Ta chansen och sök till KFUM Sveriges praktikantprogram 2014-2015. Programmet är en unik möjlighet för dig att arbeta och bo i ett land med helt andra förutsättningar än hemma. Du får möjlighet att arbeta för någon av våra systerorganisationer Kenya, Sydafrika, Zambia, Ukraina eller Palestina och på plats bidra till en bättre tillvaro för barn och unga.

Sök till praktikantprogrammet senast 15 mars.

Läs mer och anmäl dig här »

Förbud fel väg när det gäller unga på nätet |

”Vi måste bli bättre på att lyfta fram positiva exempel och prata om Internet som en möjlighet och inte ett hinder eller hot. I dag startar vi därför en kampanj i sociala kanaler där du kan uppmärksamma goda initiativ på nätet genom att dela dem med hashtagen #Nätrespekt. För de goda initiativen finns – vi måste bara lyfta fram dem. Lyfta fram skolorna som bjuder in till en utbildningsdag om nätet med en positiv utgångspunkt. Lyfta fram dem som arbetar stärkande och skyddande på nätet. Lyfta fram berättelserna om de unga som blivit räddade och stöttade på nätet och varför nätet är en så stark drivkraft i ungas liv. Hjälp oss lyfta fram det positiva med internet. Visa #nätrespekt!”

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/internet/article18334762.ab

Varje kränkt barn är ett för mycket |

”En annan förening är KFUM Umeå som med stöd från Sisu idrottsutbildarna hållit utbildning i värdegrundsfrågor för föräldrar, bland annat hur de kan vara ett villkorslöst stöd för sitt idrottande barn och ha ett positivt samarbete med barnets tränare. KFUM Umeå bedriver också en omfattande lägerverksamhet där barn i ekonomiskt utsatta familjer får delta gratis.”

http://norran.se/2014/02/debatt/varje-krankt-barn-ar-ett-for-mycket/

Ohederlig debatt om ungas organisering |

”Det är dags att uppdatera synen av ungas engagemang och organisering. Alltför ofta utgår media och beslutsfattare ifrån att unga inte är engagerade idag, att organisationer är passé som form och att föreningslivet är ute efter att fuska. Inget kunde vara mer felaktigt. Hundratusentals unga är medlemmar i ungdomsorganisationer, de blir dessutom allt fler. Ungas engagemang är också större än någonsin. Dessutom är de flesta stödsystem kvalitetssäkrade och kräver revisionsintyg för att få offentliga bidrag.”

http://www.aftonbladet.se/debatt/article18303948.ab

Ungdomsidrott - mer himmel än helvete |

”KFUM Kalmar basket i Småland är ett exempel på en förening som har arbetat med att utveckla sin barn- och ungdomsverksamhet. De har under det senaste året, tillsammans med Smålandsidrotten, arbetat med sin verksamhetsidé och värdegrund där de värdesätter en förening som är öppen för alla. I deras verksamhetsidé framgår det tydligt att verksamheten ska bygga på glädje, att alla är välkomna och att verksamheten ska ledas av kunniga ledare.”

http://www.vimmerbytidning.se/article/articleview/56896/1/88/

Karin Olsson ny generalsekreterare för KFUM |

Efter en rolig och spännande rekryteringsprocess är det nu klart att Karin Olsson blir ny generalsekreterare för KFUM där hon kommer att efterträda Patrik Schröder.  Karin kommer senast från Anna Lindhs Minnesfond, där hon varit verksamhetsledare de senaste tre åren. Hon har tidigare arbetat med organisationsstöd på Volontärbyrån och har ideell erfarenhet från en rad olika organisationer. Hennes utbildningsbakgrund är en magisterexamen i mänskliga rättigheter från Malmö Högskola.

- Jag är mycket hedrad över förtroendet att leda rikskansliet för en så stor och spännande organisation som KFUM Sverige. Vi har ett viktigt uppdrag att skapa mötesplatser där unga människor kan utvecklas till sin fulla potential. KFUM-rörelsen står inför en mycket spännande utmaning att forma en ny organisation, för att bli en tydligare rörelse för den enskilde medlemmen och för det samhälle vi verkar i. Det är en process som jag är mycket stolt över att få vara med och driva, säger Karin Olsson, ny generalsekreterare KFUM Sverige.

- Vi är stolta över att intresset för att arbeta inom KFUM är stort. Karin kommer att få en nyckelposition att forma och etablera en ny nationell organisation i KFUM-rörelsen. Vi hälsar Karin varmt välkommen till oss, säger Anna Magnusson, ordförande KFUM Sverige.

Karin börjar sitt arbete för KFUM den 3:e februari.