KFUM Sverige KFUM Sverige

Translate

Nyheter

Familjerna betalar efter förmåga på KFUM Umeås sommarläger |

KFUM Umeå tar inför sommaren 2015 ett viktigt steg för alla barn i Umeå. På föreningens sommarläger vid Nydalasjön använder vi oss från nästa år av en prismodell där familjerna betalar efter förmåga. Detta innebär att de som har möjlighet får chansen att betala lite mer för att på så sätt bidra till att den som inte har samma möjlighet kan betala lite mindre.

KFUM bedriver en bred verksamhet för unga människor i Umeå. Bland annat välkomnas varje år cirka 1000 barn och unga på sommarläger vid Nydalasjön och på Norrbyskär. På cirka 40 olika läger vid Nydalasjön finns ett rikt utbud av aktiviteter. Vår buss hämtar upp barn i Umeås alla områden. Oavsett bakgrund så får barnen möjlighet att umgås, prova på kul och utmanande aktiviteter samt lära sig nya saker. Våra ideella ledare skapar tillsammans med barnen fantastiska upplevelser och minnen för livet.

2015 SKA ALLA HA MÖJLIGHET ATT ÅKA PÅ LÄGER!

Vi vill ge alla möjlighet att delta på våra sommarläger. Detta möjliggör vi på två sätt. På Nydala använder vi från 2015 en prismodell där familjen betalar efter förmåga, från 350-1750kr. När man bokar på vår hemsida avgör man själv vad man betalar. På både Nydala och Norrbyskär behåller vi dessutom vårt system med friplatser där familjen kan ansöka om att få hela lägeravgiften finansierad.

-Vi vill att alla barn ska få möjlighet att delta i aktiviteter som ger dem nya kompisar och en möjlighet att växa och mogna. Att vara på läger innebär upplevelser och minnen för livet. Vi vill inte att ekonomi ska vara ett hinder för att delta. Därför gör vi denna satsning och räknar med att Umeåbor som har möjlighet är villiga att betala lite mer för att fler barn ska kunna vara med på läger. Så tror vi att vi bygger en bra framtid, säger föreningsdirektör Gudrun Boström.

Kontaktpersoner:
Gudrun Boström, föreningsdirektör, 070 – 277 44 38
Ola Bengtsson, chef för ideellt arbete, 070 – 769 15 04

Hemsida: www.kfum.nu

Dialogprojekt i KFUK-KFUM Scout |

Under oktober-januari kommer KFUK-KFUM Scoutförbundets styrelse, tillsammans med bland andra KFUM Sveriges kansli, att besöka de kårer och föreningar som så önskar för att lyssna och prata om framtiden för scouting inom KFUM. Vår förhoppning är att alla kårer vill ha besök av oss!

I och med att scoutförbundet går ihop med övriga KFUM-rörelsen och bildar en enda organisation så har vi en utmärkt chans att förbättra vår scoutverksamhet. Därför vill vi prata om exempelvis vad det innebär att vara scout i KFUM? Vad kommer det att innebära att vara scout i KFUM i framtiden? Vad borde det innebära att vara scout i KFUM? Det är frågor som har lika många svar som vi har medlemmar.

Rent praktiskt planerar vi att under hösten och början av vintern resa runt till så många scoutkårer som möjligt, för att diskutera, lyssna och svara på hur vi resonerar kring framtiden. Vi kommer också att se till att vara så tillgängliga som någonsin är möjligt för diskussioner och dialog på distans – via epost, via sociala medier och via telefon. För att önska en tid för ett besök av någon ur scoutstyrelsen, eventuellt med sällskap från KFUM Sverige, ROKO och andra intressenter, gå in på http://scout.kfum.se/dialog/boka. Eller hör av er direkt till: dialog@km.scout.se

Läs mer om dialogprojektet och hur du kan boka en tid med oss:

http://scout.kfum.se/nyheter/dialogprojektet/

http://scout.kfum.se/dialog/vad-hander/

Vi hörs!

Triangelförbundet kallar till sista årsmöte! |

KFUM:s Triangelförbund slog samman sin verksamhet med KFUM Sverige och trädde i likvidation den 3 november 2014. Likvidation betyder att förbundet slutar att göra verksamhet och nu bara arbetar med att ”avsluta sig självt” – betala räkningar och skulder, ta tillbaks lån och samla alla tillgångar så att de kan flyttas över till KFUM Sverige. För det arbetet ansvarar tre valda likvidatorer som ska redovisa sitt arbete på det sista årsmötet.

Den 15 mars 2015 genomför Triangelförbundet sitt 76:e och sista ordinarie årsmöte. Där ska styrelsen redovisa verksamheten fram till 3 november, och likvidatorerna redovisa sitt arbete och vad som förts över till KFUM Sverige. För oss medlemmar blir det en viktig möjlighet att följa upp hur sammanslagningen gått till och att alla våra tillgångar hamnar på rätt plats. För föreningsnörden blir det en möjlighet att lära sig om en process som inte sker så ofta. För alla blir det ett historiskt årsmöte efter 76 års verksamhet och nästan tio års arbete för att slå ihop förbundet med KFUM Sverige.

Mer information kommer så småningom på: http://kfum.se/evenemang/triangelforbundets-sista-arsmote/

Stöd till funktionshindrade – pengar att söka från Dalheimers donationsstiftelse |

FP Dalheimer donerade 1927 pengar till en stiftelse med ändamål att ge föreningar och andra juridiska personer möjligheter att bereda boende, vård och annan omsorg för människor med funktionsnedsättningar, t.ex. synskador och rörelsehinder. Exempel på bidrag kan som kan lämnas: Handikappanpassning av lokaler, utrustning som underlättar funktionshindrades vardag, kurser och läger m.m.

Sökande ska vara en juridisk person, ideell förening, stiftelse, bolag etc. och som finns i Stockholms län. Verksamheten som bidraget söks för kan bedrivas någon annan stans. Bidrag lämnas inte till enskilda personer.

Ansökan om bidrag sänds till:
Stiftelsen Dalheimers donation, c/o Föreningen FVO, Köpmangatan 15, 111 31 Stockholm.
Ansökningar ska vara inkomna senast måndagen den 24 november 2014.

Mer information: Jonas Thorén, tel 0733 39 12 10, e-post jonas@thoren.as

Christer Sjögren förstärker KFUM Central Basket |

KFUM Central Basket har glädjen att presentera Christer Sjögren som ny sportchef för junior- och seniorsidan. Christer har de senaste 17 åren framgångsrikt verkat som elitchef hos Solna Vikings men går nu över till KFUM Central Basket.

- Jag är väldigt glad och stolt över att få bli en viktig del av en av de absolut mest spännande, intressanta och långsiktiga satsningarna i dagens Basketsverige och jag ser fram emot att på flera plan få utmana de etablerade klubbarna i Stockholmsområdet, säger Christer Sjögren om sin nya roll.

KFUM Central Basket har fått en generös donation av en av klubbens legender, Richard Gardell, som tillsammans med klubbens egen tillväxt bidrar till att det är ekonomiskt möjligt att ta detta viktiga steg mot fortsatt utveckling. Nu återstår bara att tillsammans med de styrande i Stockholm Stad sätta spaden i marken för vårt planerade hallbygge vid Roslagstull, enabsolut förutsättning för att vi ska kunna fortsätta verka och utvecklas som förening i Stockholms innerstad.

- Som tillträdande sportchef för junior- och seniorsidan i KFUM Central Basket ser jag en fantastisk potential i klubbens långsiktiga och seriösa satsning på ungdom, bredd och elit och tillsammans med förhoppningen om uppförandet av en ny arena där verksamheten kan fortsätta växa är den långsiktiga potentialen enorm för klubben, säger Christer Sjögren.

- Christers jobb blir att organisera och strukturera elitverksamheten genom att först kortsiktigt etablera KFUM Centrals bägge representationslag i Basketettan och långsiktigt genom att göra elitverksamheten både organisatoriskt och ekonomiskt redo för ett framtida deltagande i basketligan herr och dam, säger Svante Bengtsson, ordförande KFUM Central Basket.

Vid frågor kontakta
Svante Bengtsson, ordförande KFUM Central Basket
0708-339175; svante.bengtsson@2bka.se

Färger och smaker och det som ryms däremellan |

”Hon ska med hem till mig!” säger kvinnan bredvid mig i hög stämma till en bekant en bit bort, men betydligt fler i den täta folkmassan hör henne och de skrockar alla glatt. Jag skrattar också med, även fast jag just då inte förstår vad de egentligen säger, men jag har nu varit här så pass länge så att jag förstår när det är mig de pratar om.

Praktikant Elin bloggar från Sydafrika: http://live.kfum.se/nyheter/farger-och-smaker-och-det-som-ryms-daremellan/

Följ våra praktikanters vardag i Sydafrika och Zambia på http://live.kfum.se/

Intresserad av utbildningsfrågor? |

Vill du engagera dig i utbildningsfrågor i KFUM så anmäl ditt intresse i KFUMs kunskapsbank kring utbildningar!
Följ länken; https://kfum.typeform.com/to/TjpUMl, skriv dina svar, så samlar vi allt intresse, kompetens och erfarenheter kring utbildning som vi kommer kunna göra magi med!
Tack för ditt engagemang!

PÅMINNELSE: Representera KFUM och sveriges unga i FN 2015 |

LSU söker två FN-representanter för 2015, en till FN:s Generalförsamling, UNGA och en till FN:s arbete med hållbarhetsfrågor. Sista ansöknings- och nomineringsdag är 31 oktober 2014. Den nominerade personen ska vara väl förankrad i någon av LSU:s medlemsorganisationer och vara mellan 18-25 år, då uppdragen genomförs. Personen bör ha en insikt om och förståelse för det ungdomspolitiska perspektivet, vara intresserad av och ha erfarenhet av påverkansarbete och en vilja att verka i politiska miljöer. Den sökande ska också vilja vara en resurs för LSU:s medlemsorganisationer.

Läs mer om uppdraget på http://lsu.se/representera-sveriges-unga-i-fn-2015/.
Skicka din ansökan till daniel.axelsson@kfum.se.

Konsert till minne av Thomas Lycke |

Royal Big Band och Swingin’ Tunes arrangerar en konsert till minne av Thomas Lycke. Gästartister är Thomas söner Fredrik och Alexander Lycke, som bägge är framgångsrika musikalartister och skådespelare. Detta kommer att bli en mycket minnesvärd konsert och vi rekommenderar varmt att ni bokar in den 3 November. Biljettpris 100 kr och alla intäkter kommer att gå till Cancerfonden.
När? Måndag den 3 november klockan 19.00

Var? KFUM Central, Rosengatan 1, stora idrottshallen

Pris? 100 kr och alla intäkter kommer att gå till Cancerfonden

Boka biljetter? Biljetter kan bokas på reception@central.kfuk-kfum.se fram till och med fredag den 31 oktober klockan 12. Ange namn och antal i ditt mejl.

Köpa biljett direkt? Det går att köpa lösbiljetter i receptionen på KFUM Central Rosengatan 1 vardagar mellan klockan 09-14 och hela dagen under konsertdagen den 3 november.

Är antalet biljetter begränsat? Ja. Vi har inte plats för hur många som helst så skynda och boka dina biljetter redan nu.

Arbete med unga utifrån ett hälsoperspektiv hösten 2014 |

Höstens Hälsoperspektiv-kurs kommer att hållas på Kärsögården i Stockholm 15-16 november! Kursen riktar sig till ideella och anställda på alla nivåer i KFUM-rörelsen.

Arbete med unga utifrån ett hälsoperspektiv är KFUMs initiativ för att kompetensutveckla ledare, personal och förtroendevalda kring ungas psykiska hälsa. Syftet med kursen är att ge KFUM verktyg för att bli en trygg och stödjande plats för alla ungdomar. Kursen är också en mötesplats för KFUM-are i olika roller från hela landet.

Föreläsare för hösten är Toleransprojektet från Kungälv. Projektet drivs av Teskedsorden och Kungälvs kommun och är en långsiktig, förebyggande och riktad pedagogisk insats som används i skolan. Toleransprojektet leder till större tolerans bland ungdomar och minskad rasism i samhället. Dessutom sparar satsningen miljonbelopp åt samhället, visar en socioekonomisk studie genomförd av nationalekonomen Ingvar Nilsson samt beteendevetaren Eva Lundmark.

Bakgrunden till Toleransprojektet är ett brutalt mord på en pojke för 19 år sedan. Därefter tog kommunen beslut om krafttag mot intolerans och rasism. I Kungälvs kommun har arbetet lett till att det inte finns några nazistiska grupper på orten. Nu sprids arbetet över Sverige och 20 kommuner har beslutat sig för att implementera metoden.

Anmälan och mer info om höstens föreläsare finns på http://utbildningar.kfum.se/evenemang/arbete-med-unga-utifran-ett-halsoperspektiv//

Förebygga övergrepp i föreningslivet |

Sverige är ett föreningstätt land och många barn och unga är engagerade i en eller flera föreningar och samfund. Den stora majoriteten barn och unga trivs och finner glädje i de verksamheter som de är aktiva i. Men det förekommer tyvärr att barn och unga råkar illa ut eller mår dåligt för något som har hänt dem i verksamheten.
På webbplatsen Gråzon Gränsfall Glasklart berättar vi om föreningarnas arbete för att förebygga att barn och unga utsätts för sexuella kränkningar och övergrepp.
http://www.granser.nu/

Möt Gatujuristerna, #muslimskkvinna & Fotbollssupportrar mot homofobi |

Nu är det bara dagar kvar till KFUM JKS (via sitt projekt 127:s röster räknas) spännande seminarium i Skärholmen på måndag, där sju projekt visas upp för att inspirera allmänheten till att göra skillnad.

Representanter från verksamheterna berättar om varför de startade och hur de jobbar, och seminariets syfte är att ge besökare praktiska tips, redskap och motivation att arbeta för det de brinner för eller vill förändra. Förhoppningsvis blir kvällen ett startskott för nya initiativ, grupper och projekt!

Deltagande verksamheter är:
FATTA
#muslimskkvinna
Soppkök Sthlm
Mitt 127
Fotbollssupportrar mot homofobi
#mittsverige2014
Gatujuristerna

När: Måndag 27 oktober kl 17-21
Var: Skärholmen Kulturhuset Stadsteatern, Bodholmsgången 13, Skärholmen Stockholm

Fri entré – alla är välkomna!

Facebook-event: http://www.facebook.com/events/738082949578807

Stöd din förening - köp en Bingolott till månadsfinalen! |

Nu är det dags för höstens andra månadsfinal. Totalt kommer vi spela om vinster för över 10 miljoner. Färgfemman ligger i varannan låda, vi snurrar vi på världens största föreningshjul och så spelar vi Finalspelet! Som vanligt bjuder Ingvar Oldsberg på en hel del skratt och skoj med gästerna, och så blir det härlig musikunderhållning. Se till att ha lotterna redo, för med lite tur kan du bli miljonär i direktsändning!
Länk till programmet: https://www.bingolotto.se/bingolotto/programmet/

Representera KFUM och sveriges unga i FN 2015 |

LSU söker två FN-representanter för 2015, en till FN:s Generalförsamling, UNGA och en till FN:s arbete med hållbarhetsfrågor. Sista ansöknings- och nomineringsdag är 31 oktober 2014. Den nominerade personen ska vara väl förankrad i någon av LSU:s medlemsorganisationer och vara mellan 18-25 år, då uppdragen genomförs. Personen bör ha en insikt om och förståelse för det ungdomspolitiska perspektivet, vara intresserad av och ha erfarenhet av påverkansarbete och en vilja att verka i politiska miljöer. Den sökande ska också vilja vara en resurs för LSU:s medlemsorganisationer.

Läs mer om uppdraget på http://lsu.se/representera-sveriges-unga-i-fn-2015/.
Skicka din ansökan till daniel.axelsson@kfum.se.

Möt FATTA, Mitt 127 & Soppkök STHLM i Skärholmen |

Vill du göra skillnad men vet inte hur? KFUM JKS projekt 127:s röster räknas bjuder tillsammans med Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen in till ett inspirationsseminarium den 27 oktober. Representanter från flera kända och några mindre kända projekt och verksamheter berättar om varför de startade och hur de jobbar. Få praktiska redskap och motivation att arbeta för det du brinner för eller vill förändra, inspireras att starta ditt egna initiativ, grupp eller projekt!

Bekräftade deltagare är (fler kan tillkomma):
FATTA
Soppkök Sthlm
#muslimskkvinna
Mitt 127
Fotbollssupportrar mot homofobi
Gatujuristerna
#mittsverige2014

När: Måndag 27 oktober kl 17-21
Var: Skärholmen Kulturhuset Stadsteatern, Bodholmsgången 13, Skärholmen Stockholm

Fri entré – alla är välkomna!

Facebook-event kommer, håll utkik på de här sidorna:
https://www.facebook.com/127srosterraknas
https://www.facebook.com/JKSIdrott
https://www.facebook.com/SkarholmenKulturhusetStadsteatern

We stand in solidarity with the Liberia and Sierra Leone YMCAs |

It is with mixed feelings on this day that I write this. Today is the day that all African YMCAs should be gathering in Senegal for our four yearly Ordinary General Meeting which is a time of constitutional decisions and continental learnings.
Because of the Ebola epidemic in West Africa, and in particular the fact that our colleagues from Sierra Leone and Liberia could not travel and participate in this 10th OGM, we had to postpone this important event until June 2015. We dedicate this day to our friends and colleagues in Sierra Leone and Liberia and ask that you do the same. Please go to our Facebook page and post your messages of solidarity: www.facebook.com/AfricaYMCA

We keep you, our brothers and sisters in West Africa, in our thoughts and prayers as you continue to work tirelessly to bring Ebola under control. We salute your efforts. We pray for a breakthrough. We ask God to bless you all!

Carlos Sanvee, AAYMCA General Secretary

http://www.africaymca.org/ebola-we-stand-in-solidarity-with-the-liberia-and-sierra-leone-ymcas/

Rädda Världen med KFUM Central |

Vi vill bjuda in till mötet ”rädda världen med KFUM Central” ett möte som även kan kallas ett stormöte kring Internationella utskottets arbete i KFUM Central. Det här mötet handlar om vad du eller ni vill göra inom ramen för KFUM Centrals internationella arbete och hur Internationella utskottet kan hjälpa dig eller er. Mötet äger rum måndagen den 20 oktober mellan 18.00 och 19.30 i lokalen Oxen i Kom hotellets konferensdel på kammakargatan 5. Det bjuds på middag om du anmäler dig senast den 15 oktober. Only the sky is the limit!

Mer information och anmälan:
http://central.kfuk-kfum.se/default.asp?oewCmd=66&id=136898&archiveid=1976

#NoXcuse for Violence Against Women |

Join the World YWCA in our new campaign to end all forms of violence against women, not just for a week, but forever. Let us tackle violence at the root, let us examine its causes, and let us challenge the traditions that perpetuate it. Let us work hand in hand with our brothers to redefine masculinities and let us also expose the excuses that are given to us for the acts of violence that we endure. “This is your fault; you’ve dishonoured the whole family!” The aim of the NoXcuses campaign is to question the validity of similar sentences commonly used when a violent act is committed. Oftentimes, both parties involved in such an act do not realise that no excuse is acceptable as violence is a violation of women’s fundamental human rights. Therefore, the slogan of our campaign, “NoXcuses”, implies that nothing can justify violence against another human being.

http://www.worldywca.org/Events/Week-Without-Violence/2014-Week-Without-Violence-Toolkit

Bli ekumenisk följeslagare |

Vill du bli ekumenisk följeslagare? Nu söker Sveriges kristna råd följeslagare till Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel, med utresa i mars och juli 2015. Syftet med följeslagarna är att genom en ickevåldslig närvaro kunna vidga handlingsutrymmet och ge hopp och stöd åt människor att verka för fred och försoning. Läs mer och ladda ner ansökningshandlingar på www.foljeslagarprogrammet.se Välkommen med din ansökan senast 1 november.

Håll koll på världen! |

På sajten www.världskoll.se får du veta mer om världen. Exempelvis kan du jämföra länder, se globala utvecklingstrender, läsa artiklar och se videoklipp om livet i ett annat land. Du kan ladda ner quizappen Världskoll till din iphone, android eller ipad och utmana dina kompisar om vem som har bäst koll på läget i världen. På www.världskoll.se finns också vår egna podcast där olika gäster bjuds in för att diskutera globala frågor och svenskt bistånd.

Hej alla utbildningsintresserade KFUM:are! |

Vi som har utbildningsfrågor på vårt bord i KFUM Sveriges styrelse vill bjuda in till en utbildningsträff den 31 oktober mellan kl. 10:00 -16:00 på KFUM Central i Stockholm. Under en heldag vill vi tillsammans med er diskutera och planera för hur vi kan utveckla utbildningsområdet inom KFUM. Detta med utgångspunkt i det uppdrag styrelsen fick på senaste riksombudsmötet. Vi ser gärna deltagare från alla förbunden samt från hela landet. Anmäl ditt intresse till kristina.bergmark@kfum.se så snart som möjligt.

Dagordning – utbildningsträff 31 oktober
Inbjudan 31 oktober

Här kan du följa mötet live

Vad tänker du om förenings- och verksamhetsstöd?! |

Hej alla! Jag heter Caroline och har fått det bästa och roligaste uppdraget! Det är att samla idéer, behov, tankar och önskemål från alla inom KFUM rörelsen i Sverige för att försöka att förstå hur KFUM Sveriges förenings/medlems- och verksamhetsstöd bör se ut inför vår sammanslagning till en enda stor organisation! Det här innebär att jag vill prata med just dig, din förening eller kår, din styrelse, ditt kansli och dina ledare! Jag vill förstå hur ni ser på sammanslagningen, vad vi i den nya organisationen inte får tappa bort och vad för drömbild du och ni har av förenings- och verksamhetsstöd. Jag kommer under hösten att försöka samla så många och mångas tankar, idéer och åsikter som möjligt på flera olika sätt.

Håll utkik efter det här nyllet och dra i henne när du ser henne för att prata om verksamhets- och föreningsstöd inför sammanslagningen! Eller varför inte maila dina idéer och tankar till caroline.daly@kfum.se eller ringa 08-6773011.

Vi hörs!

ROKOKOs årliga Höstkurs |

Nu är det bara 24 dagar kvar till Höstkursen, som årligen arrangeras av ROKOKO, scoutförbundets arbetsgrupp för 15-25-åringar. Den tar i år plats i Göteborg och är fullspäckad av workshops och roliga aktiviteter. Dessutom vill du väl inte missa halloweentemat? Alla utmanar- och roverscouter samt KFUM-medlemmar mellan 15-25 år är varmt välkomna.

VAR: Högsbotorps scoutkår, Göteborg
NÄR: 31 okt – 2 nov
KOM: mellan 18-21 på fredagen
ÅK: efter 14:00 på söndagen
ANMÄL DIG: senast den 17 okt på korturl.com/hostkurs14
BETALA: 300 kr till Plusgiro 124421-9 senast den 19 okt, märk betalningen med namn!
RESEERSÄTTNING: Japp! Mer info om den kommer snart.
FRÅGA: kontakta ROKO via facebook eller roko.se
FACEBOOK: evenemang
TWITTRA: #höstkurs14

Vi vill träffa er och prata scouting! |

Under hösten och vintern vill vi resa runt till alla scoutkårer och föreningar som bedriver scouting inom KFUM, för att höra vad som är bra, vad som är dåligt och hur framtiden ska se ut. Mer information har gått ut till alla kårer – saknar ni den, läs mer på http://scout.kfum.se/nyheter/dialogprojektet/. Självfallet är även föreningar som önskar börja bedriva scouting välkomna att delta i projektet.

Deltagarrekord när KFUM Örebro arrangerade årets Spring för Världens Barn |

Runt 100 vuxna och 100 barn sprang tillsammans över 900 varv på en bana på 800m när KFUM Örebro arrangerade Spring för Världens Barn i Hästhagen, Örebro, den 27 september. Tillsammans med våra sponsorer bidrog arrangemanget med 19 421 kr till Världens Barninsamlingen. Dagen bjöd även på gratis glass till alla barn och utlottning av fina priser från våra sponsorer då deltagarna erhållit en lott efter varje sprunget varv. Ett lyckat arrangemang med mycket nöjda både deltagare och arrangörer.

Utöver Spring för Världens Barn och bössinsamling på stan bidrog flera av KFUM Örebros olika verksamhetsföreningar på olika sätt till årets Världens Barninsamling. KFUM Örebro manskör och KFUM Voxett arrangerade en välbesökt konsert ”Öppna din hand” i Betaniakyrkan den 4 oktober som gav 10 036 kr till insamlingen. KFUM och Tegelbrukets olika dansgrupper samlade in 9 192 kr genom bössskramling och dansuppvisning utanför slottet i centrala Örebro. KFUM Örebro frisbee bidrog med 2 422kr genom insamling under KFUM riksmästerskapet i frisbeediscgolf. Totalt samlade KFUM Örebro in ca 64 000 kr. KFUM bidrog därmed till att Örebro mer än tredubblade fjolåretsresultat och landade som tvåa i Storstadskampen. Stort tack till som var med och bidrog till det fina resultatet och till att göra det lite bättre för världens mest utsatta barn.

Storsatsning i årets kampanj |

För sextonde året genomfördes i helgen Radiohjälpens största kampanj. Riksinamlingen Världens Barn kulminerade i helgen med direktsänd gala i SVT1 och bössinsamling i landets 290 kommuner. Sveriges Television gjorde i år en storsatsning och engagerade under en dryg vecka kända tv-profiler från olika redaktioner. SR P4 sände under två veckors tid i 25 lokalkanaler och P4 Extra och slog i även i år sitt eget insamlingsrekord!

Under de två senaste veckorna har både Sveriges Television och Sveriges Radio P4 i en lång rad olika program gett exempel på vart pengarna går och även direkt bidragit till att lyssnare och tittare kunnat stödja insamlingen. Stora samarbeten över hela landet mellan programbolagen och riksinsamlingen har ägt rum – som pop up-butik på Malmö Central och bergsbestigningar på flera platser samt P4-lopp, konserter och auktioner. Årets insamling har hittills i år genererat 71 miljoner kronor som kommer att fördelas till hundratalet angelägna projekt för att långsiktigt stärka barns rättigheter och möjligheter.

Insamlingen Världens Barn är unik genom sitt samarbete mellan Radiohjälpen och 21 humanitära organisationer, SVT och Sveriges Radio samt ett stort antal skolor, föreningar och privatpersoner i landets 290 kommuner. Här samarbetar föreningar och organisationer, radio och tv, kyrkor och samfund, privatpersoner och företag för att skapa Sveriges största insamling och Världens Barn har genom detta breda engagemang blivit något av en folkrörelse där uppemot 45 000 frivilliga beräknas delta.

Sedan starten 1997 har runt 1,3 miljarder kronor samlats in till långsiktig hjälp åt världens mest utsatta barn och de insamlade medlen går till att förändra villkoren för de barn som har det allra tuffast. Det kräver långsiktighet, lokal förankring och väl upparbetad logistik. Genom över hundra projekt med fokus på utbildning, hälsa och framtid får dessa barn de nödvändiga verktygen att lyfta sig ur fattigdom och orättvisor.

Ett lekfullt inslag i insamlingen är en kommunkamp som på många håll bidrar till en kraftsamling och stort engagemang. Sorsele kommun i Västerbotten tog hem segern för tionde året i rad med hela 109,92 kronor per invånare. Bästa storstad över 50 000 invånare blev återigen Eskilstuna på 14,78 kronor per invånare. För andra året i rad ligger Gotlands län i topp på 14,07 kronor per invånare. Årets uppstickare blev Helsingborg kommun som ökade med nära 400 procent från föregående år.

Elisabeth Palmer blev 101 år |

KFUM Sverige minns Elisabeth Palmer som har gått bort. Elisabeth Palmer var en fantastisk KFUK-ledare som betytt mycket för utvecklingen av YWCA i världen. I ett upprop i samband med hennes 100-årsdag beskrevs hon som följer: ”The heritage of her vision and actions which saw the World YWCA become one of the most respected women’s organisations and highly influential in setting global standards on the status of women, remain an example for generations of women and girls to come.”

Elisabeth Palmer är en av tre kvinnor som finns med på FNs lista över de 100 personer som bidragit till att bygga Förenta Nationerna. Elisabeth Palmer blev 101 år, född 17 april 1913 och död 5 oktober 2014. Läs mer om Elisabeth Palmer här:

http://www.worldywca.org/Events/World-YWCA-Day/Elizabeth-Palmer-A-true-YWCA-Visionary

World YMCA seeks for a Senior Executive for Movement Strengthening |

The World YMCA is losing a very important member of its Executive Staff, and therefore we are now recruiting her replacement to cover the responsibility under the title Movement Strengthening. This will include, but not be limited to, coordination of global Movement Strengthening and Organizational Development Initiatives, Governance and Leadership Development, New Global Flagship Programme Development for Youth Empowerment, Impact Assessment and Monitoring of OUR WAY Strategy Delivery.
http://www.ymca.int/what-matters-now/featured-stories/?tx_newsflexible_article[id]=328&cHash=87a33be9c6fb0f20456e6116f939bc73

Vem brinner i din förening? Nominera din Eldsjäl idag! |

Med sin brinnande passion och sitt personliga engagemang stöttar och inspirerar föreningslivets outtröttliga eldsjälar medlemmarna i sina respektive föreningar. Ett arbete som ständigt pågår runtom i landet. Varje dag. Året om. Dessa personer, som vanligtvis sliter i det tysta, förtjänar verkligen att hyllas. Och vi gör det i den årliga festkvällen vi kallar Eldsjälsgalan. Det är kvällen då vi i direktsändning ställer oss upp och ger alla eldsjälar det erkännande de verkligen förtjänar.

Kategorier / Priser / Nominera senast:

Årets Eldsjäl / 50 000 kr + en VW / 1 november 2014
Årets Unga Ledare / 25 000 kr/ 1 november 2014
Årets Kompis / 10 000 kr / 1 november 2014
Årets Föreningar (10 st) / 100 000 kr/förening / 13 februari 2014

www.eldsjalsgalan.se kan du läsa mer om galan, samt hur du nominerar.
Ta tillfället i akt att nominera eldsjälarna i er förening till 2015-års Eldsjälsgala!

Välkommen till Eldsjälsgalan 2015, 5 mars i TV4

Fryshuset firar 30 år den 2:a oktober med kungligt besök |

Den 2:a oktober firar Fryshuset 30 år och uppmärksammar detta tillsammans med samarbetspartners, finansiärer, ambassadörer och vänner. Fryshuset gästas denna eftermiddag av H.M. Konung Carl XVI Gustaf och H.M. Drottning Silvia.

http://fryshuset.se/nyheter/fryshuset-firar-30-ar-den-2a-oktober-med-kungligt-besok/

Träffa representanter från YMCA i Sydafrika! |

KFUM Stockholm Gotland bjuder tillsammans med KFUM Sverige in till ett mingel där du får träffa representanter från YMCA i Sydafrika!

När: 15 oktober kl 18-20
Var: KFUM Central
För: Alla som är intresserade av internationella frågor och nyfikna på hur en YMCA-lokalförening i en annan del av världen jobbar

Från Sydafrika deltar tre personer som kommer från lokalföreningen YMCA Athlone i Kapstaden: James Benjamin (generalsekreterare), Ryan Benjamin (verksamhetsledare och lokalansvarig för hostel) och Warren Volkwyn (ordförande). Vi kommer börja med att de får presentera sin verksamhet lite kort, därefter är det fritt mingel.
KFUM Stockholm Gotland bjuder på macka och kaffe + kaka. För att ingen ska bli utan är det viktigt att alla som vill komma anmäler sig här:
http://stockholmgotland.kfum.se/evenemang/mingel-med-representanter-fran-ymca-i-sydafrika/

Sprid gärna inbjudan, hoppas vi ses!

2014 års Mary-utbildning |

2-9 november går årets Mary-utbildning av stapeln i Edinburgh. 19 personer sökte till de 12 platserna vilket är fler än någonsin. Efter noga övervägande gick platserna till Sofia Skoglund (KFUM Brevik), Jan Olsson (Scouterna Hässleholm), Karin Magnholt (KFUM Örebro), Sara Henning (KFUM Sparreviken), Amanda Cambronero Watson (KFUM Göteborg), David Heyman (KFUM JKS BIK Stockholm), Andreas Axelson (Y Climate Action), Alexandro Sohlberg (KFUM Fryshuset Fritid), Jamila Ringström Chergui (Bromma KFUM), Elin Berntzon (KFUM Ängsholmen), Annica Damm (KFUM Umeå) och Erika Fernholm (KFUM Uppsala). Grattis!
Om det finns frågor kring urvalsprocessen eller annat gällande utbildningen, hör av er till Tove Larsson, tove.larsson@kfum.se.

KFUM JKS demokratiprojekt blickar framåt efter minskat valdeltagande |

KFUM JKS Stockholms projekt för att höja valdeltagandet i Skärholmen möttes av dystra siffror när man räknade ut vad valdeltagandet blev i valen i september och jämförde med 2010. Valdeltagandet minskade i alla tre valen, något som följer trenden i vissa områden och går emot trenden i andra. Man låter sig dock inte nedslås, och publicerade härom dagen några reflektioner inför framtiden tillsammans med siffrorna: https://www.facebook.com/notes/127s-röster-räknas/127-områdets-valdeltagande-i-valen-2014/708175635930130

Är du intresserad av att veta hur JKS tänker jobba vidare med initiativ för valdeltagandet, och/eller intresserad av att samarbeta? Maila då på 127srosterraknas@gmail.com

Kommunen värderar olika |

När fritidsbyrån i Umeå kommun kastar ut scouterna ur sina lokaler ser vi ytterligare ett exempel på ojämlikheten i den kommunala ungdomspolitiken. Umeå behöver fler scouter och ungdomsföreningar. Det är dags för Umeå kommun att värdera ungdomars organisering på ett likvärdigt sätt. Det skriver Scouternas ordförande Martin Björgell.
http://www.vk.se/1287601/kommunen-varderar-olika

Välkommen på mingel med representanter från YMCA i Sydafrika |

KFUM Stockholm Gotland bjuder tillsammans med KFUM Sverige in till ett mingel där du får träffa representanter från YMCA i Sydafrika! Du som är intresserad av internationella frågor och nyfiken på hur en YMCA-lokalförening i en annan del av världen arbetar är välkommen till KFUM Central den 15 oktober kl 18-20.

Från Sydafrika deltar tre personer som kommer från lokalföreningen YMCA Athlone i Kapstaden: James Benjamin (generalsekreterare), Ryan Benjamin (verksamhetsledare och lokalansvarig för hostel) och Warren Volkwyn (ordförande). Vi kommer börja med att de får presentera sin verksamhet lite kort, därefter är det fritt mingel.

KFUM Stockholm Gotland bjuder på ciabatta och kaffe + kaka. För att ingen ska bli utan är det viktigt att alla som vill komma anmäler sig här: http://stockholmgotland.kfum.se/evenemang/mingel-med-representanter-fran-ymca-i-sydafrika/

Världens bästa present! |

Inom ramen för Världens barn-kampanjen säljs i år chokladaskar i stället för boken ”Noveller för Världens Barn”. Paketen består av chokladkakor och praliner. Alla produkter är rättvisemärkta och ekologiska. Eftersom. Dessutom är de helt fria från nötter, mandel, jordnötter, ägg och gluten. Hälften av intäkterna går till Världens barn. Beställ chokladasken här:

http://choklad.mamutweb.com/Shop/List/V%C3%A4rldens-Barn/79/1

Världens Barn är Radiohjälpens största kampanj och involverar i samarbete med SVT en stor del av det ideella Sverige. KFUM Sverige är en av de 21 hjälporganisationer som ingår i Världens Barn-familjen.

KFUM Umeås medarbetare på jämställdhetsutbildning |

Crossing Borders har genomfört en två dagars kompetensutveckling för KFUM Umeås anställda och ideella. Utbildningen gav mycket tankar inför höstens arbete med verksamhetsplaner för det kommande året.

Nu laddar vi inför Världens Barn 2014! |

Hösten 2013 var KFUM återigen en av de drivande organisationerna i Världens Barn-kampanjen. Nu laddar vi inför kampanjkulmen 2014 med mängder av aktiviteter landet runt. Årets stora insamlingsdagar är 27 september och 4 oktober. SVT direktsänder årets Världens Barn-gala fredagen den 3 oktober. Förra årets insamling till Världens Barn drog in 71,5 miljoner kronor, och kampanjen gör skillnad för hundratusentals barn över hela världen. De har fått sina rättigheter stärkta, tillgång till skola och utbildning, förbättrad hälsa och stärkta möjligheter till en värdig framtid. Tillsammans med andra organisationer var vi närmare 45 000 frivilliga som skramlade bössor och än fler som medverkade i andra aktiviteter. I år hoppas vi såklart på än större uppslutning!

Är du eller din förening intresserade av att delta? Kontakta KFUM Sveriges samordnare Daniel Axelsson på daniel.axelsson@kfum.se för mer information. Behöver du beställa material, gå in på http://start.varldensbarn.se/material-logotyp-annonser/ för att beställa hem direkt från kampanjens centrallager.

Pengarna går till projekt i olika delar av världen, som alla syftar till förbättra situationen för barn och unga, genom utbildning, hälsa och stöd.
För frågor, kontakta KFUMs samordnare Daniel Axelsson på daniel.axelsson@kfum.se, 08-677 30 06

A Call to Action: One World. One YMCA. One Future. |

Climate change is not just an environmental issue—it is a human one. As a global movement reaching all corners of the globe, climate change impacts the heart of the YMCA, our people and our work. Part 1 of this blogpost is an invitation to join thousands around the world who are standing up for climate justice this week during a critical moment in the climate negotiations. Part 2 explains why we chose to make “One World. One YMCA. One Future.” the slogan for the social media action that we launched today. Read on to find out more about how you can be a part of it.
http://action.ymca.int/a-call-to-action-one-world-one-ymca-one-future-pt-1/

KFUMs valambassadörer i SVT och välbesökt valvaka |

Valvakan som KFUM JKS arrangerade tillsammans med Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen och Centrum mot rasism blev välbesökt. Nära 200 personer var på Stadsteatern i Skärholmen under kvällen för att kolla in valresultaten, umgås och diskutera politik, och äta och dricka av det som bjöds. Samarbetet med de andra arrangörerna var väldigt lyckat, och KFUM JKS siktar på fler samarbeten och arrangemang tillsammans med teatern och CMR. Bilder från valvakan finns bl.a. på Instagram:

http://instagram.com/stadsteatern_skarholmen
http://instagram.com/127srosterraknas

Dagen efter valet var två av KFUM JKS unga ”valambassadörer” med i direktsändning på SVT Forum från Riksdagen, och berättade om sitt arbete i projektet ”127:s röster räknas”. Inslaget kan ses här: http://www.svtplay.se/klipp/2330076/efter-valet-unga-roster

Vill du tillbringa ditt höstlov uppe bland träden? |

Under vårt höstläger kommer vi lära oss bygga trädhus av den större sorten. Vi kommer klättra i träd, lära oss grunderna i att bygga trädhus, sova utomhus, njuta av naturen, friluftsliv och lära känna nya vänner.

Datum – tid:
25/10 – 10:00
29/10 – 16:00

Innehåll:
- Bygga trädhus av den större sorten
- Klättra i träd
- Sova i militärtält/vindskydd och uppe i trädhusen
- Utomhusmatlagning
- Prova våra andra höghöjdsutmaningar på Vidablick
- Lära känna nytt folk

Ålder:
15+ . Undantag kan göras.

Pris:
2500kr
För mer info, maila: kollo@kfum.org

http://kfum.org/index.php/gardar/vidablick/177-hostlovslager-tradhusbygge

KFUM Jönköping ordnar Parkourevent 27 september |

Välkommen på en gratis föreställning och workshop i parkour med skicklige Erik Kaiel och vänner från USA/Holland.
PARKOURFÖRESTÄLLNING, 27 SEPTEMBER
Murakamification – parkour på gator och husväggar.
När? KulturDagNatt 11.00–11.30 samt 13.00–13.30.
Samling: Stadsbibliotekets entré, Dag Hammarskjölds plats 1, Jönköping.
WORKSHOP: PARKOUR, 28 SEPTEMBER
Var? Ungdomens Hus, Huskvarnavägen 38, Jönköping.
När? 12.00–14.00.
Anmäl dig till workshop: info@kfum.org
http://kfum.org/index.php/idrott/parkour/180-parkourevent-27-och-28-september

KFUM Malmös ordförande kommenterar det som hände på valnatten |

I egenskap som ordförande för KFUM Malmö så vill jag kommentera kring söndag kvällens händelser då ett politiskt parti har hyrt in sig i våra lokaler under falska premisser. För er som inte vet så är KFUM Malmö en del av världens största ungdomsrörelse, vi är partipolitiskt obundna och för alla människors lika värde och för internationell solidaritet. Detta står i våra stadgar och dem efterlever vi. KFUM Malmö har funnits sedan 1890 och vi har fostrat och utvecklat många generationer barn, ungdomar och ledare till att bli välmående samhällsmedborgare. Oavsett vilket parti som hade hyrt in sig i våra lokaler så hade det blivit reaktioner från våra led då vi INTE vill förknippas med något politiskt parti. Som sagt, genom våra uppdrag så är det viktigt att vi inte förknippas överhuvudtaget med något specifikt politiskt parti i samband med våra barn och ungdomsverksamheter. Därför känner sig många medlemmar i vår rörelse upprörda, andra kanske tom tror att vi avsiktligt hyrde ut till det politiska partiet. Detta vill jag nu kraftigt dementera.

I vårt hyreskontrakt under punkt 4 står att läsa; Lokalen får endast användas för uppgivit ändamål och under angiven tid. Vidare står under punkt 6 att läsa; får inte utan Malmö KFUM:s godkännande överlåta hyreskontraktet till tredje part. Under punkt 10 står att läsa; om hyresgästen bryter mot punkter i kontraktet så äger Malmö KFUM rätt att omgående avbryta tillställningen och utrymma lokalen. Hyran återbetalas ej.

Vår kanslichef meddelade detta till hyresgästen under söndagskvällen men hyresgästen vägrade ändock avbryta tillställningen. Varpå kanslichefen tog ett beslut att slå av strömmen till byggnaden, när detta inte gav önskat resultat så sattes ett internt brandlarm igång dvs det gick aldrig ut till brandkåren. Hade reaktionen varit detsamma om det gällt ett annat politiskt parti. Svaret är JA. Varför? Återigen, för att vi är partipolitiskt obundna.

I KFUM Sveriges stadgar står bl.a. att läsa: ”Vi välkomnar alla i vår gemenskap och vi betonar speciellt vikten av unga människors inflytande. Vi vill bl.a. verka för samarbete och gemenskap i ett mångkulturellt samhälle, som är baserat på övertygelsen om människors lika värde, verka för internationell solidaritet och rättvisa, genom vår verksamhet främja en hälsosam livsstil fri från missbruk samt ta aktivt ansvar för kommande generationers livsvillkor.”

Vi blev årets förening i Malmö stad 2010. Klart vi har ett stort ansvar. Och vi måste stå fast vid att vara en stabil instans i vårt samhälle. Detta gör vi genom att vara ett kärleksfullt föredöme för våra medlemmar och andra i vår stad. Vårt uppdrag är primärt att verka i en positiv riktning för Malmös barn och unga – och att välkomna nämnda målgrupp in i våra verksamheter.

Detta är vi bra på. Vi är mindre bra på politik. Precis som det ska vara.

Med de vänligaste hälsningarna
Thomas Brilje, ordförande KFUM Malmö

United Nations General Assembly held it's first-ever panel discussion on child marriage |

On 5 September, 2014 in New-York the United Nations General Assembly (UNGA) held it’s first-ever panel discussion on child marriage. The panel, requested by last year’s first General Assembly resolution on child marriage, focused on the post-2015 development agenda and the development costs of child marriage. Nyaradzayi Gumbonzvanda, World YWCA General Secretary was invited to speak on the panel.
http://www.worldywca.org/YWCA-News/World-YWCA-and-Member-Associations-News/United-Nations-General-Assembly-held-it-s-first-ever-panel-discussion-on-child-marriage

Välkomna på valvaka! |

Vet du var du ska kolla in resultaten på söndag? Det vimlar av valvakor, men det kan vara svårt att hitta en neutral. KFUM JKS projekt 127:s röster räknas arrangerar tillsammans med Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen och Centrum mot rasism en partipolitiskt obunden valvaka på Stadsteatern i Skärholmen i Stockholm. Det bjuds på lite att äta och dricka (alkoholfritt), snacks, en tipsrunda och SVT:s valvaka på storbild. Söndagen den 14 september kl. 19-23

Bodholmsgången 13, Skärholmen. T-bana Skärholmen.
Vägbeskrivning: http://kulturhusetstadsteatern.se/Skarholmen/Hitta-hit

Fri entré, alla är välkomna!

http://www.facebook.com/events/748589725203452

KFUM JKS-projekt får Anna Lindh-stipendium |

KFUM JKS projekt ”127:s röster räknas” tilldelas i år ett av två stipendier från Anna Lindhs Minnesfond. Stipendierna delas ut i samband med Anna Lindh-priset och lanseringen av Anna Lindh-akademin på Malmö Högskola på Anna Lindhs minnesdag idag 11 september.

Anna Lindh-priset delas årligen ut till en person, organisation eller projekt som verkar internationellt. Temat för årets pris och stipendier är demokrati och civilkurage, och Anna Lindh-priset går i år till den tunisiska människorättskämpen Bochra Belhaj Hmida. Stipendier delas ut till aktörer med pågående projekt i Sverige, och går i år förutom till 127:s röster räknas även till TRIS, Tjejers rätt i samhället, som arbetar mot hedersrelaterat förtryck och våld.

Priset och stipendierna ”syftar till att uppmuntra i första hand kvinnor och ungdomar som i Anna Lindhs anda har modet att bekämpa likgiltighet, fördomar, förtryck och orättvisor så att människor kan leva ett gott liv i en miljö där de mänskliga rättigheterna efterlevs” (från Anna Lindhs minnesfonds webbplats).

KFUM JKS Stockholm och projektledningen riktar ett stort tack till Anna Lindhs Minnesfond för utmärkelsen, och till valambassadörerna och alla andra som hjälpt och hjälper till under året!

http://annalindhsminnesfond.se/press/pressklipp

Nominera en ung människa till Almas fond |

Vi söker dig som kommer i nära kontakt med ungdomar (ca 14-20 år) speciellt dem som är engagerade och har ett extra driv att göra något extra även för sin omgivning, som har startat ett projekt, engagerat fler etc. Du kan hjälpa oss som sitter i styrelsen för Almas fond genom att nominera en person, maila fonden i bifogad länk, helst omgående eller senast den 19 september.
http://www.almasfond.se/

Har du frågor? Kontakta
Kea Lagerquist
Styrelseledamot i Almas fond
073 1515 414

Kom ihåg att det finns en utbildningssida! |

På KFUM:s riksombudsmöte i november 2013 togs beslut att synliggöra och satsa mer på utbildningsdelen i KFUM. Därför har vi startat http://utbildningar.kfum.se! Tanken är att den här sidan ska samla de utbildningar som finns i KFUM. Du ska kunna gå in på sidan vare sig du letar information eller vill veta när utbildningen du är intresserad av går nästa gång. Tillsammans får vi hjälpas åt att fylla sidan med information och evenemang. Maila tove.larsson@kfum.se om det är något du tycker saknas.

Mary-utbildning 2-9 november i Edinburgh |

För dig som är över 20 år och erfaren ledare inom KFUM. Utbildningen har ett stort fokus på ledarskap, personlig utveckling och att växa i KFUM. Vi kommer träffa YMCA Scotland och ha workshops tillsammans med dem. Sista anmälningsdag är 26 september. Utbildningen kostar 7000 kr och då ingår flyg t/r från Stockholm, mat, boende, utbildningsmaterial och de aktiviteter vi gör inom ramen för utbildningen. Max 2 deltagare/förening.
Klicka på länken för anmälan, mer information och citat från tidigare deltagare:
http://utbildningar.kfum.se/evenemang/ledarskapsutbildning-mary/

Emma-utbildning i Stockholm 10-12 oktober |

Välkommen till KFUM:s ledarskapsutbildning Emma! Utbildningen för KFUM:are från 15 år (riktar sig främst till unga ledare, men går även bra att vara äldre). Kostnaden är 300 kr för deltagare inom KFUM Stockholm Gotland och 800 kr för de utanför regionen. Då ingår mat, boende och utbildningsmaterial. Platsen är inte exakt bestämd ännu, men vi kommer vara i Stockholmsområdet. Emma-utbildningen fördjupar kunskapen om KFUM, vår verksamhet och värdegrund. Det ger dig möjlighet att träffa ledare från andra föreningar och helgen innehåller övningar, diskussioner och metoder för att utveckla ditt ledarskap. Gå in på den här sidan för anmälan och mer information:
http://utbildningar.kfum.se/evenemang/ledarskapsutbildning-emma/

Politiker mötte unga i JKS debatt |

KFUM JKS och dess projekt projektet ”127:s röster räknas” arrangerade i fredags #debatt127, en ”dubbeldebatt” mellan både ungdomspolitiker och kommunpolitiker, på Röda Korsets Folkhögskola i Skärholmen.

Debattämnena (jobb för unga, bostad för unga, skolan) hade röstats fram i en ”röstverkstad” under våren och sommaren 2014, där befolkningen i Skärholmens stadsdelar fick chansen att rösta fram vilka frågor/ämnen de tyckte var viktigast utifrån dessa: kfumjks.se/jks/rostverkstad

Den första debatten var mellan representanter från ungdomsförbunden till partierna i Stockholms kommunfullmäktige (Stockholms Stadshus) och den andra mellan representanter från samma partier. De senare mötte en ungdomspanel med sex ”valambassadörer”, volontärer engagerade i projektet, som bemötte och kommenterade politikernas svar, samt ställde egna frågor. Valambassadörerna var mellan 14 och 25 år, men vågade ta för sig på scenen och kommentera och kritisera politikerna. Debatterna innehöll även uppträdanden av poeten Sara Nazari och rapparna Hoosam och Liam.

Debatterna får anses lyckade och relativt välbesökta, och JKS hoppas att de bidrar till att motivera en del av befolkningen i området att rösta, och även vägleder till var de olika partierna står i de frågor som röstats fram som viktigast. Debatterna livestreamades och spelades in, och JKS kommer att publicera den inspelade versionen så snart som möjligt.

På projektets Facebook-sida finns bilder från arrangemanget: https://www.facebook.com/127srosterraknas

Är ni KFUM Scoutkår eller KFUM förening med scoutverksamhet? |

KFUK-KFUMs Scoutförbund tog i april ett första formellt upplösningsbeslut för att gå in i den nya KFUM-strukturen. Detta innebär bland annat att ett samverkansavtal mellan KFUM Sverige och Scouterna ska tas fram och undertecknas, som motsvarar och på sikt kan ersätta det som idag finns mellan KFUK-KFUMs scoutförbund och Scouterna.

Detta arbete har nu inletts med diskussioner kring respektive organisations förutsättningar. Är du intresserad av att vara del av och påverka utformningen av avtalet? Kontakta generalsekreterare Karin Olsson på karin.olsson@kfum.se senast 6 september.

UNSCR 1325 International Women’s Conference is On |

The ceasefire is on and so is our international women’s conference. Come to Palestine and see for yourself what is happening here in the occupied State of Palestine. Be a witness to the ongoing colonization and dispossession process that is ongoing in the West Bank, and East Jerusalem. Be a participant in our groundbreaking international conference where we will be exploring women’s participation in peace, protections and prevention from all forms of violence, including gender-based violence. Help us develop a National Action Plan.
http://www.worldywca.org/YWCA-News/World-YWCA-and-Member-Associations-News/UNSCR-1325-International-Women-s-Conference-is-On

28th World YWCA Council |

The World YWCA Council brings the movement together every 4 years to deliberate, make decisions and bond. Representatives from each affiliated association come together to elect the members of the World YWCA Board, to set priorities for the coming years work and to determine policy through Resolutions. The Council also provides practical training and education on the priority issues of the global movement.
http://www.worldywcacouncil.org/About

Imorgon anordnar JKS dubbel debatt |

Imorgon fredag arrangerar KFUM JKS och dess projektet ”127:s röster räknas” en dubbeldebatt i Skärholmen: mellan ungdomsförbund på eftermiddagen och mellan partier på kvällen: https://www.facebook.com/events/615447985240600

Ämnena i debatten har avgjorts i en omröstning under våren och sommaren, där 127:s befolkning (127 står för postnumret i Bredäng, Sätra, Skärholmen & Vårberg) fått rösta på dessa nio olika frågor: http://kfumjks.se/jks/rostverkstad. Vilka det blev presenteras inom kort på http://kfumjks.se/ och http://facebook.com/127srosterraknas

Panelen består på kvällen av representanter från partierna i Stockholms Kommunfullmäktige, och på eftermiddagen av representanter från samma partiers ungdomsförbund. Båda möter en ungdomspanel från 127-området, och moderatorer är Tanvir Mansur och Rebecka Prentell.

Kom och hör vad dagens och framtidens kommunpolitiker vill, i lokalt och demokratiskt framröstade frågor. Fri entré – alla är välkomna!

Plats: Teatersalen i Röda Korsets Folkhögskola
Adress: Bredholmstorget 14, Skärholmen (ingång från Gymnasietorget bredvid SKHLM)
Datum: 29 aug 2014
Tider:
Första debatten insläpp 15.00, debattstart 15.30
Andra debatten insläpp 18.00, debattstart 18.30
Program: debatter + hemliga andra inslag

Ett verktyg för alla som arbetar med frågor som rör barn och unga |

Barnombudsmannen har under de senaste åren framgångsrikt använt sig av metoden Unga Direkt för att lyssna till och synliggöra barns och ungas erfarenheter och åsikter i olika frågor. Grundläggande är att barn och unga är experter på sin egen situation och utifrån denna kan dela med sig av erfarenheter och åsikter.

Nu lanseras webbplatsen Unga Direkt för att inspirera dig som arbetar med frågor som rör barn och unga att använda metoden.
http://www.barnombudsmannen.se/nyheter/2014/8/barnombudsmannen-lanserar-unga-direkt-pa-webben–ett-verktyg-for-alla-som-arbetar-med-fragor-som-ror-barn-och-unga/

Ett lyckligt avslut på Working for Change 2014 |

Nu har deltagarna på den internationella ledarskapskursen #WorkingForChange2014 precis åkt hem efter en intensiv utbildning här på KFUM Central och på KFUM Ängsholmen. Under 7-dagar har 18 ungdomsledare från Palestina, Libanon, Sydafrika, Zambia, Ukraina, Vitryssland och Sverige mellan 17 och 30 år på ett kreativt sätt fått förkovra sig i frågor som rör mänskliga rättigheter, demokrati, jämställdhet och ledarskap och hur vi som rörelse kan utveckla vår verksamhet.

Programmet har bestått av workshoppar som både deltagarna själva och externa föreläsare, från bland annat Kvinna till Kvinna och fred och konfliktforskaren Sladjana Lazic, har hållit. Kursen innehöll också teambuilding, höghöjdsbana, paddling och lägereldar i sann BodyMindSpirit-anda. Vi har också gjort studiebesök på #ActionAidSweden och Forum för Levande Historia och haft uppskattade interkulturella kvällar med mycket sång, dans och underhållning! Mycket kunskap, metoder, skratt och glädje utbyttes under veckan.

Kursen är en påbyggnadskurs till Working for Change 2012 som också anordnades av Miranda Myrberg. Vill du vara med och skapa förändring i samhället? Var med och utveckla KFUM Centrals internationella arbete. Kontakta Miranda Myrberg i KFUM Centrals Internationella Utskott: myrbergpoliticalconsulting@gmail.com.

Second hand för Världens Barn |

I Världens Barn-kampanjen 2014 uppmärksammar SVT Second Hand på ett särskilt sätt. I samband med detta har SVT för avsikt att lyfta fram en karta över Sverige där de butiker som skänker sin dagskassa den 4 oktober till Världens Barn exponeras. SVT kommer också att länka till en webkarta som ligger på Världens Barns hemsida. Där kan man se vilka aktuella butiker som finns i ens närhet, adress och öppettider.

För att synas behöver varje butik lägga in sina uppgifter på vår hemsida www.varldensbarn.se/butiker (undantaget Röda Korsets, Erikshjälpens och Läkarmissionens butiker där denna rapportering sker centralt).

Vi är glada över att våra secondhandmiljöer och Fair Trade-butiker kommer att få lite extra ljus och vill välkomna och uppmuntra butiker både inom och utanför våra deltagande organisationer! Anmäl er idag!

KFUM i studentvärlden |

Fredagen den 5 sept kommer KFUM Syd att delta på Hälsningsgillet på Lunds universitet och informera om KFUMs verksamhet i och utanför Sveriges gränser. Är det någon förening i och runt Lund som vill att vi berättar lite mer om någon verksamhet som de nya studenterna kan engagera sig i så kontakta kfumsyd@kfum.se. PS Vi kommer även att vara med den 23 september på Malmö Högskola.

Är ni KFUM-förening med scoutverksamhet? |

KFUM Sverige har inlett samtal med Scouterna om ett samarbetsavtal där vi kommer diskutera scoutverksamhetens förutsättningar inom KFUM. Är du intresserad av att vara del av och påverka utformningen av avtalet? Kontakta generalsekreterare Karin Olsson på karin.olsson@kfum.se innan 5 september.

Rapport från YMCA Världsrådsmöte 2014 |

Den 29 juni-5 juli genomfördes YMCAs internationella kongress i Estes Park, Colorado USA. Sveriges delegation bestod av 27 representanter och på mötet deltog sammanlagt 1300 deltagare från 83 länder. På Riksombudsmötet 2013 fick KFUM Sverige i uppdrag att arbeta för ökad inkludering och öppenhet i våra internationella rörelser. Den motion som KFUM Sverige lagt fram antogs, vilket innebär att rörelsen nu ska påbörja ett rörelsegemensamt arbete mot diskriminering och för inkludering. Ett historiskt beslut. Läs rapporten från världsrådsmötet här:
Rapport YMCA Världsrådsmöte juli 2014 140718

Är du intresserad av att delta vid FNs Klimatkonferens? |

KFUM Sveriges miljöförening, Y Climate Action (YCA) kommer skicka tre ungdomsdelegater till FNs klimatkonferens COP20 i Peru, 1-12 december 2014, och ansökan om att bli del av delegationen är nu öppen för samtliga svenska ungdomar. Vi söker dig som har ett miljöintresse och en vilja till engagemang och att göra skillnad.

YCA har deltagit vid FNs årliga klimatkonferenser sedan 2009. Vi har samtliga år kunnat söka pengar för att täcka kostnader för resa och boende. Årets konferens kommer ta plats i Perus huvudstad Lima, och är ett viktigt steg på vägen mot det bindande klimatavtal som förväntas skrivas under i Paris 2015. Som medlem i YCA kommer du lära dig om de processer som ligger till grund för de internationella klimatförhandlingarna inom FN. Du kommer planera vårt arbete inför och under konferensen, vilket sker i samarbete med flertalet utändska KFUM-föreningar och KFUMs världsorganisation
World YMCA.

Även om du inte har möjlighet att åka till Lima finns det genom YCA möjlighet att vara rikt involverad i arbetet kring konferensen och klimatförändringar. Vår förening deltar även vid flertalet andra möten och event under året, bedriver i nuläget ett projekt för att miljöcertifiera svenska KFUM-föreningar samt ser över KFUMs miljöpolicy och klimatstrategi.

För att intresseanmälan inför COP20, vänligen fyll i detta formulär. Har du frågor, vill veta mer eller gå med i Y Climate Action, maila oss på yca@kfum.se eller kika in på vår hemsida yca.kfum.se. Årlig medlemsavgift är 20 kronor. Formuläret hittar du även på http://goo.gl/W5plSS. Sista anmälningsdatum är den 7 september.

KFUM Söderskogs IF öppnar upp Träningsbutiken |

Om en vecka – den 1 september öppnar KFUM Söderskogs IF upp för allmänheten i den gamla Konsumbutiken i Dalby med gruppträningar, gymavdelning, danslokal och mötesplatsen/cafet BaraVara under namnet TRÄNINGSBUTIKEN – ett hus som man kommer att erbjudas träning mellan 7-22 på vardagarna. Vi har sedan vi tog över kontraktet den 1 juli – gjort investeringar, renoveringar och byggt om till fyra lokaler för träning i en rasande fart. Vi kommer inte att vara helt färdiga – vi har en helg på oss att färdigställa det sista.. Vi bjuder in er till en enklare mingelstund på fredag den 29 augusti klockan 15 till oss för att se hur vi skapat en ny träningsyta för Dalbyborna (ja även andra..) Vi bjuder på kaffe och bulle. Ni får gärna komma spontant men en liten hint om er närvaro eller om ngn annan intresserad från er vill komma.

Mer information:
www.tranaidalby.se
Bertil Raalas, en av initiativtagarna till Träningsbutiken
bertil@soderskogsif.se

Dataspel bryter isolering |

”Ungdomar anklagas ofta för att de sitter på sina rum, framför en dator, bortkopplade från omvärlden. På KFUM på Regementet i Ystad är det precis tvärtom. – Det här hjälper dem att bryta sin isolering, säger Bengt Persson. Han är läkare vid barn- och ungdomshabiliteringen i Ystad och har tillsammans med Filip Gustafsson sett till att det startats en Lan-grupp anpassad för ungdomar med autism. – Det är för dem som gillar att spela datorspel och att göra det i grupp. Det här är personer som inte alltid kommer ut så mycket annars, säger Filip Gustafsson.”
http://www.skanskan.se/article/20140805/YSTAD/140809784/-/dataspel-bryter-isolering

JKS anordnar dubbel debatt 29/8 |

Den 29 augusti arrangerar KFUM JKS och dess projektet ”127:s röster räknas” en dubbeldebatt i Skärholmen: mellan ungdomsförbund på eftermiddagen och mellan partier på kvällen: https://www.facebook.com/events/615447985240600

Ämnena i debatten har avgjorts i en omröstning under våren och sommaren, där 127:s befolkning (127 står för postnumret i Bredäng, Sätra, Skärholmen & Vårberg) fått rösta på dessa nio olika frågor: http://kfumjks.se/jks/rostverkstad. Vilka det blev presenteras inom kort på http://kfumjks.se/ och http://facebook.com/127srosterraknas

Panelen består på kvällen av representanter från partierna i Stockholms Kommunfullmäktige, och på eftermiddagen av representanter från samma partiers ungdomsförbund. Båda möter en ungdomspanel från 127-området, och moderatorer är Tanvir Mansur och Rebecka Prentell.

Kom och hör vad dagens och framtidens kommunpolitiker vill, i lokalt och demokratiskt framröstade frågor. Fri entré – alla är välkomna!

Plats: Teatersalen i Röda Korsets Folkhögskola
Adress: Bredholmstorget 14, Skärholmen (ingång från Gymnasietorget bredvid SKHLM)
Datum: 29 aug 2014
Tider:
Första debatten insläpp 15.00, debattstart 15.30
Andra debatten insläpp 18.00, debattstart 18.30
Program: debatter + hemliga andra inslag

Sjung i KFUM Centrals barnkör |

KFUM Central startar hösten 2014 kör för ungdomar i åldrarna 8-11. Vi erbjuder en ny typ av körverksamhet för barn där tanken är att kören delas upp i en tjej- och en killkör. Körerna kommer även repetera samverka och göra aktiviteter, moment, projekt och konserter tillsammans. Vår kör utgår från barnen själva och ledorden är skapande, medbestämmande och musikalisk utveckling. Det är en öppen kör och vi vill att alla barn som vill ska kunna vara med och vi arbetar med olika metoder såsom bland annat dans, rytmik och andra konstformer för att göra det möjligt.

http://central.kfuk-kfum.se/default.asp?pageid=59196

YWCA Week Without Violence |

The YWCA strives for a world without violence. A world where women walk the streets at night without fear. A society where people need not be burdened with the fear of aggression. Communities where female genital mutilation, domestic violence and rape are faded memories of a long gone era. This is the vision of the global movement of YWCAs. This is what the YWCA Week Without Violence works to achieve. The YWCA Week Without Violence is an annual global campaign to stop violence in all its forms. Throughout the week activities focus on raising awareness, promoting attitude change and enabling individuals and organisations to begin positive actions towards ending violence in their communities.
http://www.worldywca.org/Events/Calendar/YWCA-Week-Without-Violence3

Nytt nationellt projekt att vara med och driva! |

KFUM Sverige kommer under hösten att ansökan om ett nytt nationellt projekt för ett ungt ledarskapsprogram som syftar till att stärka ungas inflytande och delaktighet i vår rörelse. Projektet syftar också till att utveckla och samla unga ledare inom KFUM runt om i landet kring vår gemensamma värdegrund och vision! Projektet vill föra en nationell dialog om vår gemensamma värdegrund baserad på unga ledares perspektiv och utgångspunkter, möjligheter och utmaningar, visioner och önskemål för framtiden! KFUM vill med detta projekt skapa plattformar och inflytandemetoder för unga ledare som kommer att bli tongivande i formandet av den nationella KFUM-rörelsen idag och i framtiden.

Vill din förening eller kår vara med och driva projektet Förändringsagenter* med start januari 2015?

Vad betyder det för vår KFUM förening eller kår att vara med i projektet? Er lokalförening eller kår kommer att bland era aktiva ledare välja ut en eller två Förändringsagenter som blir de som är aktiva i arbetet med projektet, får utbildning, kunskap, möjlighet till internationella utbyten samt kommer att planera, och genomföra aktiviteter inom föreningen. Ni som lokalförening eller kår kommer att finnas som stöd för denna person, få återkoppling kring utbildningar och diskussioner kring värdegrund och de teman vi kommer att ha under utbildningar, eventuellt utforma verksamhet baserat på den kunskap och erfarenheter som Förändringsagenterna tar med sig hem till er. Er förening kommer att ha möjlighet att utbyta kunskaper, kontakter och erfarenheter kring arbetet med, för och av unga med andra KFUM föreningar runt om i landet och internationellt.

KFUM Sverige arbetar nu med ansökan och är ni intresserade av att vara involverad i arbetet så skicka in en intresseanmälan till projektledare Caroline Daly, caroline.daly@kfum.se Har du frågor så tveka inte att ringa Caroline 08-6773011.

 

*arbetsnamn, eventuellt kommer projektet heta något annat.

 

Intresseanmälan Förändringsagenter

Är er KFUM förening eller scoutkår intresserad av att vara med i ett nationellt projekt för ett ungt ledarskapsprogram som syftar till att stärka ungas inflytande och delaktighet i vår rörelse?
    Skriv kontaktuppgifter till en kontaktperson i föreningen som ni vill att KFUM Sverige kontaktar rörande projektet och ansökan i fälten nedan.

Emmautbildning i Skåne |

5-7 september 2014 ÄR DU VÄLKOMMEN TILL KFUM:S LEDARUTBILDNING HELHETEN. UNDER HELGEN HÅLLS UTBILDNINGEN, EMMA. Emmautbildningen fördjupar kunskapen om KFUM, vår verksamhet och värdegrund. Det ger dig möjlighet att träffa ledare från andra föreningar inom KFUM Syds region och helgen innehåller övningar, diskussioner och metodkunskap för att utveckla ditt ledarskap. Läs mer om Emmautbildningen här www.syd.kfum.se/emma/ eller se bilder på Facebook KFUMSYD sidan. Välkommen till KFUM Huset i Ystad den 5-7 september 2014. Start fredagen den 5 september kl. 18:00 och avslut på söndagen den 7 september kl.15:00. Övernattning sker på KFUM Ystad. (medtag sovsäck eller sängkläder) Pris per deltagare: 300 kr. Förkunskaper: Du ska vara minst 16 år och varit ledare eller hjälpledare minst 1 år för att gå kursen. Sista anmälningsdag: 15 augusti 2014. Anmälan gör du här: kfumsyd@kfum.se.

Vi var med när KFUM gick i Pride-paraden! |

En dag fylld med glädje och stolthet, även om vi inte var många så gick vi med stolta steg genom Pride-paraden för första gången som KFUM. Vi har alla våra egna historier men denna dag var vi enade och stolta att få representera KFUM i paraden. Årets tema på Stockholm Pride var vardag, vilket är det bästa temat för oss. För vi är en del av mångas vardag och hos oss får alla vara med!
Dagen började med att vi samlades på Hornsgatan tillsammans med Regnbågsscouterna och Trygga möten – våra gåkompisar under paraden. Vi fixade till plakat och målade oss i regnbågens alla färger och väntade in att det blev vår tur. Med stolta steg började vi gå längst paradvägen. Känslan när lastbilen framför oss mot slutet av paraden börjar spela YMCA och alla vi i paraden och publiken börjar dansa med är helt obeskrivlig. En magisk känsla! När vi kommit fram till paradens slut var vi alla trötta i fötterna, varma men framför allt glada att vi varit med och skrivit historia för KFUM. Vi var med när KFUM gick i Pride-paraden för första gången. Prideparaden 2014! Vi fick flera gånger jubel av publik som ropade KFUM och flera kom fram och tog kort på våra plakat. Nästa år ska vi vara fler och synas ännu mer!

Annika Strömstedt, en stolt ledare för KFUM!

KFUM Sveriges motion för ökad inkludering antogs av YMCA World Council |

Den globala rörelsen World Alliance of YMCAs har med klar majoritet ställt sig bakom KFUM Sveriges motion att arbeta för ökad inkludering. Beslutet innebär att en global arbetsgrupp upprättas med syfte att skapa utrymme för samtal och lärande om hur olika diskrimineringsformer tar sig uttryck i olika kulturella kontexter.

- Jag är mycket glad och stolt över att YMCA-rörelsen fattat detta beslut. Nu har vi en mycket spännande process framför oss som kommer utmana oss på många sätt men också vara väldigt lärorik. Hela den svenska delegationen har gjort ett fantastiskt lobby- och påverkansarbete under veckan, säger Anna Magnusson, ordförande KFUM Sverige.

För mer information om beslutet och YMCA World Council, kontakta Anna Magnusson, ordfö-rande KFUM Sverige +46706150226 eller Karin Olsson, Generalsekreterare KFUM Sverige +4686773001.

Läs motionen i sin helhet här.

Journey for Justice 2014 - upplev Palestina inifrån. |

Vill du se situationen i Palestina inifrån? Journey for Justice är en spännande resa för unga YWCA- och YMCA-medlemmar från hela världen. Resan ordnas av JAI, som är palestinska YWCAs och YMCAs gemensamma påverkansavdelning. Under nio dagar får du besöka olika orter på Västbanken och Jerusalem och möta flera palestinska och israeliska organisationer som jobbar för fred och mänskliga rättigheter. Du träffar och umgås mycket med palestinska ungdomar, bor hemma hos familjer och får därigenom uppleva palestiniernas vardag och hur ockupationen påverkar dem. Journey for Justice har ordnats nio gånger tidigare och är ett uppskattat och lärorikt utbildningstillfälle. Programmet är innehållsrikt och välplanerat såväl praktiskt som innehållsmässigt. Deltagarna från tidigare år har varit mycket nöjda med resan och lärt sig otroligt mycket om situationen i Palestina. För mer information och anmälan, klicka här.

KFUM Sverige motionerar inför Världsrådsmötet i Estes Park, USA. |

Världsrådsmötet är det högst styrande mötet för YMCA International och inträffar vart fjärde år. Det är medlemmarnas forum för att lyfta frågor och motioner kring framtida verksamhet och inriktning för rörelsen.
Till årets Världsrådsmöte motionerar KFUM Sverige att KFUM globalt ska arbeta för alla människors lika värde genom proaktivt arbete för inkludering och likaberättigande i vår rörelse , vilket ligger i linje med YMCA Internationals nya strategi kring Youth Empowerment.

KFUM Sverige vill med motionen lyfta att unga människor representerar en bred mångfald – och att de på grund av rådande strukturer riskerar diskriminering och exkludering, exempelvis på grund av etnicitet, funktionshinder eller sexuell läggning. För att KFUM-rörelsen även fortsättningsvis ska vara en rörelse med syftet att utveckla unga till sin fulla potential behöver denna mångfald respekteras och inkluderas i vårt arbete världen över.

För att läsa motionen i sin helhet, klicka på länken nedan:
KFUM Sveriges motion inför Världsrådsmötet

Parkourträff i Ystad! |

Den 22 september bjuder KFUM Triangelförbund och KFUM Ystad in till Parkourträff för att prata igenom parkouren i KFUM-rörelsen – vart är vi, vad vill vi, vad behöver vi framåt? Är du intresserad av att vara med? Prata med Johan Callermo på Triangelförbundet – johan.callermo@kfum.se eller 086773030

 

Mer information kommer på http://kfum.se/evenemang/parkourtraff/

Justitiedepartementet besökte KFUM JKS |

I veckan fick KFUM JKS i Bredäng besök av sex tjänstemän från Justitiedepartementets Demokratienhet, för att berätta om föreningen, projektet ”127:s röster räknas” och om andra projekt som JKS driver. Demokratienheten ansvarar för beredningen av regeringens demokratipolitik och en del av den var bidraget till projekt för ökat valdeltagande, som JKS tagit del av för sitt projekt ”127:s röster räknas”.

Delegationen fick en rundvisning i Bredängshallen och en presentation av föreningen och dess alla sektioner och projekt. Med på mötet fanns också representanter från Mitt 127, samlingsnamnet för de framgångsrika förebyggande projekt som växt ur JKS-succén 127-festivalen som snart drar igång för femte gången.

JKS redogjorde för hur det gått för demokrati-projektet hittills, och för hur man ser på resten av året och framtiden. En diskussion fördes om hur man kan tänka långsiktigt med demokratiinitiativ, och JKS gjorde tydligt att långsiktigt stöd för sådana här insatser är bäst. Ett lyckat besök, med förhoppning om fler möten och en god kontakt!

127:s röster räknas drog precis igång sin utbildning för projektets ”valambassadörer”, en lyckad kväll i tisdags med två workshops: en om hur man skriver debattartiklar och en om retorik. Deltagarnas debattartiklar kommer att publiceras i Lokaltidningen Södra Sidan.

 

Mer om 127:s röster räknas
http://facebook.com/127srosterraknas

http://kfumjks.se/jks/val-2014/

http://twitter.com/127rosterraknas

http://instagram.com/127srosterraknas

 

Mer om Justitiedepartementets Demokratienhet

http://www.regeringen.se/sb/d/2378/a/14410

KFUM Kristinehamns idrottsskola slår rekord! |

KFUM Kristinehamns idrottsskola drog igång den 16 juni med rekordhögt deltagande – nästan 300 barn och 23 ledare leker, spelar och tävlar i tre veckor vid Kvarndammen i Kristinehamn. Ledarna pratar svenska, engelska, arabiska, turkiska, kirundi, swahili, persiska och dari och på schemat står bland annat speedminton, kinball, beachvolley, lekar, dans, fotboll, gympa, skattjakter, skogsliv, äventyr, femkamper, sandslottsbyggen, brännboll, basket, judo och pingis.

Sportcamp i Lund erbjuder 70 barn gratis dagläger under en vecka |

i sommar tack vare Prova På fonden, stiftelser, sponsorer och KFUM Syd. Årets sportcamp i Lund/Burlöv samlar över 800 deltagare och ledare denna sommar. Föreningarna inom KFUM: Värpinge. Sankt Hans, Söderskog, Sandbybygden, Idala och Burlöv arrangerar totalt 29 veckors sommarverksamhet under sommaren. Idrott, Scouting, Cirkus, Lekar och utflykter med 60 anställda ledare arrangerar såväl traditionella Prova På veckor som veckor i Parkour och fotboll.

Nu är anmälan öppen för årets Mary-utbildning! |

I år kommer Mary gå av stapeln i Edinburgh (Skottland) den 2-9 november! Mary är ledarskapsutbildningen för dig som är erfaren KFUM-ledare och har gått en Emma-utbildning eller har motsvarande kunskap. Mary kostar 7000 kr och då ingår flygresa (t/r Arlanda-Edinburgh), boende, mat, utbildningsmaterial samt gemensamma aktiviteter som görs inom ramen för utbildningen.

Alla föreningar, oavsett storlek och geografiskt läge, uppmanas anmäla deltagare. Totalt finns det 12 platser och varje förening får skicka max 2 deltagare. Vid fler än 12 anmälningar kommer fokus vara att få med så många föreningar som möjligt.

Mer information och anmälningsformulär finns här:
http://utbildningar.kfum.se/evenemang/ledarskapsutbildning-mary/

Nu lanseras KFUM:s utbildningssida! |

På KFUM:s riksombudsmöte i november 2013 togs beslut att synliggöra och satsa mer på utbildningsdelen i KFUM. Därför lanseras nu http://utbildningar.kfum.se! Syftet är att samla de utbildningar som finns inom KFUM på en och samma plats. Du ska kunna gå in på sidan vare sig du letar generell information om vad det finns för utbildningar eller om du vill veta när utbildningen du är intresserad av går nästa gång. Det kommer också läggas upp blogginlägg och bilder för att visa vad vi gör när vi träffas.

Har du synpunkter på sidan? Du kanske saknar en planerad utbildning eller viss information? Kontakta Tove Larsson (tove.larsson@kfum.se, 0768-466658).

KFUM JKS demokrati-kurs startar! |

Den 17/6 startar utbildningen för ”valambassadörerna” i KFUM JKS projekt för att öka valdeltagandet i Skärholmsområdet. I valet till EU-parlamentet ökade valdeltagandet med 3 procentenheter i området, och nu rullar projektet ”127:s röster räknas” (127 är postnumret i Skärholmens stadsdelar) vidare med en sommarkurs för de volontärer som är engagerade i projektet.

Kursen består av ett tillfälle i juni och tre tillfällen i augusti:

17/6: Skrivarverkstad, retorik och möten med media & medborgare
12/8*: Inspiration: Samtida politiska ideologier & kampanjer
18/8*: Valteknik & svenska folkförsamlingar
24/8*: Förberedelse för debatt (heldag)

*Augusti-datumen är preliminära.

Kursen, som delvis arrangeras i samarbete med Sensus, är helt gratis för deltagare. Det enda som förväntas är att man under året på något sätt engagerar sig som valambassadör och hjälper projektet att bidra till ett höjt valdeltagandet i valen 14 september. Är du intresserad av att vara med och hjälpa till, och gå utbildningen? Kontakta projektledare David Heyman på david.heyman@kfumjks.se.

Mer info:
http://facebook.com/127srosterraknas
http://kfumjks.se/jks/val-2014
http://twitter.com/127rosterraknas
http://instagram.com/127srosterraknas

KFUM Central startar hösten 2014 kör för ungdomar i åldrarna 8-11 |

Vi erbjuder en ny typ av körverksamhet för barn öppen för alla. Den utgår från barnen själva istället för fasta ramar. Det är alltså en körverksamhet som inte bara kommer sjunga utan även kommer samverka med andra typer av konstformer som exempelvis dans eller teater. Vi vill också att alla barn som vill ska kunna vara med och ett mål med verksamheten är att hitta metoder för att göra det möjligt. Repetitionen sker på samma tid, samma dag i veckan. Tanken är att körerna delas upp i en tjej- och en killkör samtidigt som körerna samverkar och gör aktiviteter, moment, projekt och konserter tillsammans.

Läs mer och intresseanmälan på: http://central.kfuk-kfum.se/default.asp?path=26865,40851&pageid=59196

Ideell Arena - Förtroendevald i Ideell Sektor |

Att som förtroendevald leda en ideell organisation innebär många utmaningar. Det gäller att kryssa mellan professionalitet och idealitet, styra strategiskt utan att blir alltför operativ. Vara klar över rollfördelningen mellan tjänstemän och förtroendevalda samt se sin organisations uppdrag i relation till omvärlden och övrig ideell sektor. Välkommen till en mötesserie över tre tillfällen i oktober, november med syftet att utveckla ditt strategiska ledarskap. Vid varje möte medverkar en forskare samt en praktiker. Varje tillfälle sker mellan kl 17.00–21.00 och en lättare måltid serveras.

För mer information: www.ideellarena.se/2014/06/ny-seminarieserie-fortroendevald-i-ideell-sektor/

KFUM driver tillsammans med ett sjuttiotal andra organisationer Ideell Arena. Fokus för verksamheten är att utveckla det strategiska ledarskapet i den ideella sektorn. Det gör vi genom nyskapande ledarskapsprogram, kreativa mötesplatser, nätverk och främjande av forskning.

Åk på Nordiskt ungdomsläger i Umeå 21-26 juli! |

Årets största händelse för dig mellan 11-16 år! Ett läger med deltagare från hela Norden! 40 ungdomar från Island, 20 från Danmark, 20 från Finland och några från Färöarna är redan anmälda.
Nu söker vi fler svenska deltagare till vårt Nordiska barnläger på lägergården Norrbyskär i Umeå 21/7-26/7. Årets tema är kulturellt utbyte och dagarna kommer fyllas av intressanta samtal och diskussioner i kombination med äventyrliga aktiviteter.
http://umea.kfum.se/nyheter/ak-pa-nordiskt-ungdomslager-i-sommar/

Sommarlovet blir roligare hos Lovely Days! |

”Är du kvar i stan och är sugen på att ha ett riktigt roligt sommarlov? Då ska du komma till Lovely Days på Fryshuset mellan 23 juni-15 augusti. Här anordnas olika typer av kreativa, kulturella och fysiska aktiviteter som gör ditt lov ännu roligare. I år kan du bland annat anmäla dig till utflykter i skärgården, thai boxning med f.d. världsmästaren Jörgen Kruth, spela ukulele, streetdance, ridning, terrängcykla, filmkurs och mycket mer. Förutom alla aktiviteter kommer du kunna hänga, pyssla, spela tv-spel, pingis och sällskapsspel.”
http://lovelydays.fryshuset.se/

KFUM medarrangerade Lunds första Prideparad |

”Inga rasister på våra gator – fyll dem istället med bögar och flator!”. Ropen skallade genom Lund när stadens första prideparad någonsin vandrade längs gatorna i lördags. Över 500 personer deltog i paraden, som avslutade heldagsmanifestationen Stolt i Lund. Totalt beräknas över 2000 personer ha besökt manifestationen någon gång under dagen. Talare från hela civilsamhället deltog, bland andra Martin Björgell och Nicklas Centring från Scouterna, representanter från de flesta större politiska partierna och Svenska Kyrkan i Lund. En av initiativtagarna till manifestationen var Albin Junhede från KFUK-KFUMs scoutförbund, och både KFUM Sverige och scoutförbundet valde att ställa sig bakom arrangemanget som medarrangörer. Stort tack till Albin och övriga arrangörer för ett stort och viktigt engagemang!
https://www.facebook.com/stoltilund

Gå med KFUM i Pride-paraden! |

För första gången ska KFUM delta i Stockholm Pride! Denna historiska dag hoppas vi att så många som möjligt vill gå med oss i paraden och visa att vi är en organisation som står upp för mänskliga rättigheter och allas lika värde. Kom i dina KFUM-kläder, vare sig det är träningskläder, scoutkläder eller ledartröja! Det är ett bra sätt att visa på KFUM:s bredd. Detta passar också extra bra med årets tema, ”vardag”, då KFUM är en del av vardagen för de flesta av oss. Annars kan du gärna klä dig upp dig med färg/glitter etc så vi syns i tåget! Oavsett om du kommer som du är eller klär upp dig är du välkommen att gå med oss!

Om det finns några som är intresserade av att ses i förväg och göra banderoller/plakat etc. Säg till!

Och nu det viktigaste: bjud in alla KFUM:are du känner så vi blir riktigt många som går.

Följ eventet på Facebook:
https://www.facebook.com/events/498020853658488/

”Parkour är en livsstil” |

”Varje vecka samlas drygt ett trettiotal ungdomar i gymnastikhallen på T4-skolan för att ägna sig åt en av de nyaste sporterna i Hässleholm – parkour. – Vi tränar på att ta oss förbi hinder på olika sätt. Det kan gälla både fysiska och psykiska hinder, säger Jan Olsson som är initiativtagare till träningsgruppen i Hässleholm. Som ordförande för KFUM:s scoutkår i Hässleholm kom han i kontakt med sporten vid en utbildning och blev intresserad. Han började träna i Kristianstad där KFUM har en parkoursektion sedan ett år tillbaka. – Jag blev biten direkt. Det är en väldigt rolig sport.”
http://hassleholm.lokaltidningen.se/#148;parkour-är-en-livsstil#148;-/20140607/artikler/706049695/#ixzz349Plbzry”

Ledarskapsutbildningen Emma 5-7 sept 2014 |

KFUM Syd arrangerar Emma utbildning i Ystad den 5-7 september 2014. Emmautbildningen fördjupar kunskapen om KFUM, vår verksamhet och värdegrund. Det ger dig möjlighet att träffa ledare från andra föreningar inom KFUM och helgen innehåller övningar, diskussioner och metodkunskap för att utveckla ditt ledarskap.

Läs mer om Emmautbildningen på www.syd.kfum.se eller se bilder på Facebook KFUMSYD sidan. Kul om det kommer deltagare från andra delar av Sverige. Begränsat antal. Anmälan kfumsyd@kfum.se

Välkomna att prova på Hikari Do och grilla nere på Limhamnsfältet i Malmö. |

Hikari do är kampsporten som ger barn och unga med funktionsnedsättningar möjlighet att träna på sina egna villkor. Sida vid sida med övriga kampsportare på KFUM Fightzone i Malmö, som utvecklat den nya sporten. På torsdagkväll är ni välkomna att prova på Hikari Do och grilla nere på Limhamnsfältet i Malmö. Ta chansen att träna och umgås med andra Hikari Do elever under roliga former. Ta gärna med en kompis – även de får prova på att träna.

När: Torsdag den 5:e juni kl 18.30
Vad: Grillning, prova på träning och uppvisning Var: Vid handikappbadet Ribersborg

Att ta med:

Lediga kläder, bjud in vänner och familj, vi bjuder på korv med bröd och dricka.

För mer info och anmälan:
Kontakta Tommy Karlsson på 0733-850184 eller Dario på 0703-458818

Vill du veta mer om Hikari Do? www.hikarido.se

Ny styrelse för KFUM hälsa och idrottsförbund |

Efter förbundsmöte har KFUM hälsa och idrottsförbund en ny styrelse med Torbjörn Johansson (Bromma KFUM Volleyboll) som vald ordförande och Petra Arlebo (KFUM Trollhättan Handboll), Emma Hansson (KFUM Malmö Volleyboll), Andreas Johansson (KFUM Boo), Bahadir Güngör (KFUM Göteborg), Erik Ekberg (Bromma KFUM) och Birgit Bjelkengren (KFUM Malmö Volleyboll) som ledamöter.
Ps! Emma Hansson har avgått som ledamot.

Trädhuskurs på Vidablick |

Tillsammans med Hollänska Buitendoor bjuder KFUM VIdablick in till en utmaning i Treehouse-building. Det kommer att krävas hårt arbete för att skapa huset av dina drömmar, vi kommer att dra stockar, såga, klättra, slå knopar och spika. Vi kommer att lära oss allt på ett säkert sätt, vilket gör att vi sedan kan bygga tillsammans med våra tonåringar. Huset kommer att växa upp till 13 meters höjd och mot slutet av veckan kan vi nog sova uppe i takkronorna med vättern som utsikt.

Vad med på en oförglämlig utbildning, vi kryddar även med lite teambuilding-teorier och nya övningar levererat av holländarna Floor och Wouter.

 

23:e juni kl 10:00 till 27:e juni 17:00

Ålder: 18+

Pris 1000 kr

Plats: KFUM VIdablick, Bankeryd

Erfarenhet: Aktiv instruktör/ledare KFUM

Ingår: Kost&Logi, utbildning

Medtag: Gott humör och kläder efter väder

 

Anmäls av respektive lägergård senast 31 maj, alla lägergårdar erhåller 2 platser. DÄrefter i mån av plats. Kontakt: Edvard@kfum.org eller 036-372019

The Leadership Academy is an online training |

”The Leadership Academy is an online training. Young leaders from all around the world will have the opportunity to learn new tools in order to make their own and their organisations leadership more sustainable. This will be realized through personal feedback, practical assignments and a theoretical framework. The Leadership Academy was initiated by LSU in 2011. The idea sprang from the identified need to create a wider platform for young leaders across the globe to be able to meet and exchange experiences in a sustainable and cost effective manner. This year the academy will be arranged with facilitators from Tamkin.”
http://lsu.se/leadershipacademy/

6 juni fyller YMCA 170 år! |

”In just a few days, we will be witnessing the biggest birthday party ever celebrated by our organization. The 170 years anniversary commemoration of the YMCA in the world will be an integral part of the YMCA World Challenge on the weekend of June 6. We want to thank you for all the commitment and enthusiasm for this initiative which will be a strong public statement of our organization and our collective passion for empowering young people. To see the entire mobilisation around this initiative reinforces the vision of unity we pursue in partnership with you. Together, we can do and we will do incredible things to touch the lives of young people all over the world. We take this opportunity as well to share with you the song we have produced for this occasion. “Speak up, Speak out” by Sean Sonego, a young man from Canada and active participant of the YMCA in that country.”

We hope this song can be used before, during and after the event as a symbol that we #Stand4youth

http://www.ymca.int/fileadmin/app/Speak_Up_Speak_Out-Sean_Sonego.mp3

Congratulations and good luck!

Johan Vilhelm Eltvik and Romulo Dantas

For more information about the YMCA World Challenge, go to: http://challenge.ymca.int

LSU och PWC erbjuder utbildning om extern finansiering |

Under utbildningen tar vi upp olika sätt att tänka kring finansiering av den egna verksamheten. Finansieringsfrågan är komplex och svår att kategorisera. Flertalet organisationer har ett stort behov av att stärka den egna likviditeten. Det egna kapitalet hos många av LSU:s medlemsorganisationer är förhållandevis litet och skörheten när den offentliga finansieringen blir mindre kan vara särskilt kritisk. Under utbildningen kommer vi ta upp frågor kring nuvarande finansiering av verksamheten, framtida finansiering samt hur framtida finansieringsformer kan se ut. Utbildningen ges i samarbete med PWC och kommer innehålla interaktiva delar med utrymme för att dela med sig av erfarenheter och finansieringsmöjligheter.

http://lsu.se/metodo2014/

KFUM JKS Valprojekt bjuder in till EU-valvaka |

KFUM JKS projekt för ökat valdeltagande, 127:s röster räknas, bjuder in på EU-valvaka på 2a Hemmet i Skärholmen på valdagen den 25 maj. Kvällen startar 19.00, sändningen på storbild från SVT:s valvaka startar 20.00 och visas till sitt slut vid midnatt. Valvakan är ett samarbete mellan 127:s röster räknas, Fryshuset Skärholmen, Centrum mot rasism och Löparakademin (som även har kampanjen ”Spring och rösta” tillsammans med 127:s röster räknas). Välkomna att följa resultaten på 2a Hemmet med oss!

KFUM JKS kampanjar för förtidsröstning |

På lördag går Skärholmsloppet, en stor löparfest i och runt Skärholmen. KFUM JKS kommer att finnas på plats med sitt projekt ”127:s röster räknas”. Man kommer att dela ut material om EU-valet och uppmuntra folk att förtidsrösta. Kampanjen heter Spring och Rösta och är ett samarbete med Löparakademin. Den användes på Kistaloppet i samband med valet 2010 och många passade på att förtidsrösta i samband med att man sprang eller tittade/hejade. Nu hoppas vi på ett liknande resultat i Skärholmen på lördag!

Mer info:
https://www.facebook.com/127srosterraknas
http://www.mynewsdesk.com/se/pressreleases/spring-och-roesta-i-skaerholmen-den-17-maj-986550
http://skarholmsloppet.se

YMCA Europe Sports seminar, för dej 18-30 år och sportintresserad |

ESY Sports Seminar and Leader Training. Om du är ledare, tränare eller intresserad av YMCA European Sports och i åldern 18-30 år så anmäl ditt intresse eller ställ frågor till Eje Grönqvist gronquisteje@gmail.com eller tel 0768- 895480 Axplock ur tidigare program: Nya sporter och koncept, föreläsningar om sportrelaterade ämnen, teambilding, grundläggande värderingar om YMCA Sports, presentation av YMCA Sports från olika länder i Europa, möjlighet att skapa ett internationellt nätverk av andra sportintresserade inom YMCA, erfarenhetsutbyte mellan deltagarna om de nationella YMCA- sporterna. Platsen är inte bestämd än men det blir någonstans i Europa.

World YWCA Call to Action on Kidnapped Nigeria Girls |

”The World YWCA joins the YWCA of Nigeria and the rest of the world in calling for urgent and immediate safe return of the 276 girls kidnapped from a state school in the town of Chibok by armed and uniformed men on April 15. It is unacceptable that until today, the girls have not been rescued and their full situation is unknown. It is tragic that these girls are at risk of being trafficked and some have been sexually abused according to media reports. This is a gross violation of human rights. This is a bruise on the conscience of the whole of humanity.”
http://www.worldywca.org/YWCA-News/World-YWCA-and-Member-Associations-News/World-YWCA-Call-to-Action-on-Kidnapped-Nigeria-Girls

Fler unga tjejer söks till it-läger i sommar |

”I sommar kommer unga mellan 10 till 13 år att kunna gå på it-läger. En lägervecka är redan fullbokad, och nu söker arrangörerna fler tjejer till ett renodlat tjejläger. I sommar kommer ungdomar mellan 10 till 13 år att kunna vara med på Sommarhack, ett it-läger på KFUM:s lägergård i Umeå. Bakom inbjudan står flera it-företag från Umeå tillsammans med universitetet och kommunens näringslivsservice. Den ena av två veckor är redan fullbelagd, och nu vill arrangörerna att fler tjejer ska anmäla sig till den andra veckan, som är ett renodlat tjejläger. – Vi vill gärna få in fler tjejer och det är inget krav på att vara duktiga på att programmera, det räcker med att vara nyfiken på it, säger Inga Bragde Forsgren, projektledare från Sogeti som hoppas att fler tjejer ska anmäla sig till tjejlägret som börjar 23 juni.”
http://www.infotechumea.se/fler-unga-tjejer-soks-till-it-lager-i-sommar

En sportslig chans till glädje för flyktingbarnen |

”Fotboll är ett språk alla talar. Så resonerar Fryshuset som anordnar fotbollsträningar för att hjälpa ensamkommande flyktingar att komma in i samhället. Allt började med att Lugna Gatans nu nerlagda citygrupp för några år sedan märkte att många ensamkommande hade börjat hänga nere på Plattan. Personalen på Fryshuset kopplades in för att göra något åt situationen. – Vi ville hjälpa dem att få en rolig och positiv fritid. Många av dem är mitt inne i en asylprocess och våra fotbollsträningar har blivit en plats där de kan släppa allt jobbigt och bara ha roligt, säger Rokibath Alssane, projektledare för Fryshusets aktiviteter för unga ensamkommande.”
http://direktpress.drumedar.net/sv/sodermalmsnytt/Nyheter/En-sportslig-chans-till-gladje/

Många gratisplatser outnyttjade på Brevik |

”Allt färre barn och ungdomar söker gratisplatserna till sommarlägren på Brevik. Synd, tycker arrangören KFUM Brevik, och ger nu fler chansen att söka. En vanlig lägervecka hos KFUM i Brevik kostar runt 3 600 kronor per deltagare. Då ingår kost, logi och aktiviteter. Det är en avgift som merparten av de som anmäler sig också betalar. Men så finns de barn och ungdomar vars vårdnadshavare av olika skäl inte har möjlighet att stå för den kostnaden. Men de ska också ha möjligheten att delta, resonerar KFUM, och har sedan många år tillbaka erbjudit ett antal gratisplatser, eller friplatser, som man valt att kalla dem. Platserna möjliggörs med hjälp av projektpengar.”
http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=9779581

Tillbaka till mina rötter |

”Vi ideella ledare kanske förtjänar en massa tack för vår eviga slit, vi kanske förtjänar pokaler och diplom som indikerar att vi är värdefulla krafter i världen. Vi kanske rentav förtjänar ceremonier och galor men för oss finns allt tack i världen i de tårar vi ser när barnen åker och de leenden vi möts av när de återvänder. Vi är lägerledare. Och vi är det för barnens skull. Det räcker så.”
http://www.nt.se/bloggar/bloggentry.aspx?blogg=8602159&entry=9784953

KFUM Ängsholmen har blivit en miljömärkt anläggning |

Nu har KFUM Ängsholmen blivit en miljömärkt anläggning via Green Key. Något att inspireras av! Vill er logi- eller konferensanläggning bidra till ett mer hållbart samhälle? Green Key är en ledande internationell miljömärkning som i dag finns i över 40 länder och som stöds av World Tourism Organization och United Nations Environment Programme, UNEP.
http://www.hsr.se/det-har-gor-vi/land/green-key-miljomarkt-logi-och-konferens

KFUM Örebro Basket bygger verksamhet från grunden |

”Sten för sten. Alla bitar måste på rätt plats och de måste läggas i rätt ordning. Så är tankarna i KFUM Örebro Basket när de försöker bygga Sveriges bästa idrottsförening. – Vi vill vara Sveriges bästa idrottsförening. Citatet är visionen för KFUM Örebro Basket och det uttalas av klubbens ordförande Kristin Stenman. En sådan vision är givetvis inte lätt att uppnå, och det krävs år av hårt arbete för att ens komma i närheten. Men faktum är att KFUM Örebro kommit en bit på väg, det blir tydligt när vi träffar Kristin Stenman och klubbens sportchef Andrew Pleick över en gemensam lunch. Det blir ett samtal om hur man bygger en förening med en stark organisation där det primära målet är att utveckla individen och det kollektiva resultatet får komma tids nog. – Ungomarna är målet, basketen är bara medlet, säger Andrew Pleick.”
http://www.lundgrens.com/foreningsresan–kfum-orebro-basket-bygger-verksamhet-fran-grunden-n-7.aspx

Working for Change 2014 – En internationell ledarskapskurs för dig! |

Är du intresserad av mänskliga rättigheter, fred och konflikt, demokrati och internationella frågor? Då är kursen Working for Change 2014 definitivt något för dig! Working for Change 2014 är en 7-dagarskurs, 13-19 augusti, som KFUM Central arrangerar tillsammans med föreningens lägergård Ängsholmen i Stockholms skärgård och i city. Kursen kommer att behandla ämnen såsom mänskliga rättigheter, demokrati, aktivism över gränser, påverkansarbete, projekthantering, ledarskap och sociala medier som verktyg för social förändring. Vi kommer även att göra studiebesök på andra organisationer som jobbar med dessa frågor, ägna oss åt kulturella aktiviteter och lägerskoj i sann KFUM-anda!

Kursen är en uppföljningskurs till modulen Working for Change 2012 som anordnades ute på Ängsholmen för aktiva ungdomsledare från Sverige, Palestina, Libanon, och Vitryssland i augusti 2012. I år riktar sig kursen även till aktiva ungdomsledare från Zambia, Ukraina, Danmark, Finland och Norge. Working for Change 2014 är främst för dig mellan 18 och 25 år. Äldre deltagare är också varmt välkomna.
• Datum: 13-19 augusti. Incheckning sker på KFUM Central den 12 augusti. Utcheckning och hemresa sker den 20 augusti.
• Deltagaravgift: Gratis för KFUM Central och KFUM Ängsholmens medlemmar. 1000kr för KFUMs övriga medlemmar. Betalas vid anmälning till KFUM Central: BG 623 – 0056.
• Sista anmälningsdag: 31 maj.

Anmälan sker via e-post till myrbergpoliticalconsulting@gmail.com.

Begränsat antal platser så passa att anmäla dig redan nu!
Har du några frågor eller funderingar?

Tveka inte att höra av dig till projektledare Miranda Myrberg på 076-295 31 42 eller e-post: myrbergpoliticalconsulting@gmail.com.

Sista Minuten-plats till årets sommarläger! |

Här finns möjlighet att ansöka om en Sista Minuten-plats till årets sommarläger! Sista Minuten kan innebära både att du får lägret helt gratis eller en reducerad avgift. Detta fantastiska erbjudande är möjligt tack vare stöd från fonder och bidragsgivare. För att anmäla ditt intresse för en Sista Minuten-plats fyller du i blanketten: Ansökningsblankett Sista minuten 2014. Vi kan inte garantera dig någon Sista Minuten-plats utan svar ges under maj månad. Du kan inte anmäla dig till ett läger samtidigt som du ansöker om en Sista Minuten, bara ett alternativ är möjligt. Ansökan är konfidentiell, inga av deltagarna vet vem som fått en Sista Minuten och ledarna får endast veta det vid ev. föräldrakontakt under lägret. Det är möjligt för flera barn i samma familj att få en Sista Minuten.
http://brevik.kfum.se/sistaminuten/

Y-Pod, a brand new podcast from YMCA World |

Y-Pod is a radio podcast inspired in YMCA stories. The first series is now available here. Y-Pod is result of the good work of YMCA young leaders – Adrian from Kosovo, a participant of the World YMCA Change Agents Initiative, and Gareth, a dynamic young leader from England. Despite the 2000 miles distance between them, they have worked hard to create a tool for echoing YMCA’s stories, feelings, opinions and many other expressions or our global movement. Adi and Gareth have used their YMCA network to reach and feature 23 National YMCAs in this first series.
http://www.ymca.int/what-matters-now/featured-stories/?tx_newsflexible_article[id]=296&cHash=1d34bab5224eee9cf8804c54deab9da4

Kommentar KFUM Sveriges ställningstagande Israel – Palestina |

Under våren har KFUM Sverige fått en fråga från en lokal förening kring vårt ställningstagande till den bojkott KFUK-KFUM Norge gjort av israeliska varor. KFUM Sveriges styrelse tackar för brevet och är glada för att det finns frågor som berör och skapar funderingar och engagemang bland våra medlemmar. Med anledning av detta vill också KFUM Sveriges styrelse tydliggöra sin hållning.

KFUM Sverige tar inte ställning i politiska konflikter – alla parter är förlorare i en konflikt. Istället stödjer vi arbetet för fredliga lösningar och respekt för de mänskliga rättigheterna. KFUM Sverige ställer sig bakom Världsförbundets antagna resolutioner där flera handlar om Palestina. Vi fördömer och tar avstånd från brott som strider mot folkrätten och bryter mot mänskliga rättigheter. I dag ockuperar Israel områden som av omvärlden erkänts som palestinska, vilket strider just mot folkrätten.

Vi är inte för någon bojkott av den ena sidan. Vi förstår samtidigt våra partners behov av vårt stöd och vi tror att det finns många sätt att göra det på. Vi vill understryka att KFUM-rörelsen tar särskild ställning för unga människors livsvillkor och KFUM Sverige följer vårt uppdrag att skapa mötesplatser för unga människor. Vi vill verka för gemenskap och samverkan mellan människor med olika trosåskådningar, och för samarbete och gemenskap i ett mångkulturellt
samhälle som är baserat på övertygelsen om människors lika värde.

I vårt Sida-finansierade samarbete med YWCA och YMCA Palestina arbetar vi genom utbildning och utbyten av erfarenheter. Till exempel stödjer vi unga i YMCA Gaza för att ge dem möjligheter att växa mot sin fulla potential som fredliga medborgare. I Olivträdskampanjen stödjer vi återplantering av olivträd som blivit förstörda i samband med ockupation av palestinsk mark. KFUM Sverige driver också praktikantprogrammet i samarbete med våra partnerorganisationer i bland annat Mellanöstern. I vårt Sida-finansierade utvecklingssamarbete arbetar vi inte med Israel och därför är våra praktikanter inte heller baserade där. Våra följeslagare och praktikanter har i uppdrag att under sin praktik rapportera och dela sina egna upplevda erfarenheter.

KFUM Sverige vill passa på att uppmuntra alla föreningar att motionera till Riksombudsmötet, vårt högsta beslutande organ, för att frågor som den här ska bli tydligare för våra medlemmar.

Länkar:

http://www.worldywca.org/About-us/Statement-of-Policy

Olivträdskampanjen:
http://kfum.se/engagera-dig/stod-oss/sponsra-ett-olivtrad/

För KFUM Sveriges styrelse
Anna Magnusson
Ordförande KFUM Sverige

Stor debattkväll med KFUM JKS 9 maj! |

KFUM JKS anordnar debatten ”#debatt127″ med sitt projekt 127:s röster räknas, den 9 maj kl 18.30 (insläpp 18) i Bredängsskolans aula (Bredängsskolan ligger i anslutning till Bredäng Centrum). 127 är postnumret i Bredäng, Skärholmen, Sätra och Vårberg, och projektets syfte är att bidra till ett ökat valdeltagande i dessa stadsdelar.

Panelen kommer att bestå av representanter från ALLA riksdagspartiers ungdomsförbund samt Unga Feminister, Ung Pirat och Junilistan. Moderatorer för kvällen är Tanvir Mansur och Rebecka Prentell, och det blir även underhållning från lokala artister. Ämnena i debattkvällen har röstats fram av allmänheten, i en så kallad ”röstverkstad” som pågick fram till och med Valborg: http://kfumjks.se/jks/rostverkstaden-snart-igang-men-hur-funkar-den/

Alla är välkomna, givetvis även intresserade som inte bor i 127-området. Här är Facebook-eventet för debattkvällen: https://www.facebook.com/events/690891717616705

Välkomna till Bredäng den 9 maj!

Affisch för debattkvällen:
Affisch-debattkväll-9-maj.jpg

Stort medieintresse för KFUM JKS valprojekt |

KFUM JKS projekt ”127:s röster räknas” har fått stor uppmärksamhet i olika medier, med två radioinslag och flera artiklar i lokaltidningarna. Nyligen besökte även ETC Stockholm föreningen och gjorde det här stora reportaget:
http://stockholm.etc.se/inrikes/folk-ska-borja-kanna-att-de-kan-paverka

Radioinslagen:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=5845953
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3993&artikel=5839305

KFUM klart för basketligan |

”KFUM Umeå är klar för spela i basketligan. Därmed utökas ligan med ett lag. – Det är mycket glädjande att flera föreningar är beredda att ta steget upp i svensk baskets högsta ligor, säger Mats Carlson, ordförande i Tävlingsutskottet i ett pressmeddelande. För Basketligan Herr innebär KFUM Umeå Bskt deltagande att ligan kommer att bestå av 11 lag, som ska mötas tre gånger i grundserien. KFUM Umeå Bskt kom tvåa i Superettan Her.”
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbottensnytt/kfum-klar-for-basketligan

Alexandra är en riktig ambassadör för scouterna |

”Hon är 27 år och jobbar heltid som sjuksköterska på akuten i Norrköping, men det händer att Alexandra Ringius Hård trots det lägger ner upp emot 40 ideella timmar i veckan på sitt stora intresse, KFUM:s scoutkår i Norrköping. Hon tycker att fler unga borde prova på ideellt arbetet i allmänhet och scouterna i synnerhet bland annat för att det ger så otroligt mycket tillbaka till en själv. Lyssna på Alexandra i Sveriges Radio:”
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=160&artikel=5849599

Ett historiskt beslut om scouting i KFUM |

I helgen samlades medlemmar i världens två största ungdomsrörelser, Scouterna och KFUM, i Nässjö för att planera och besluta hur KFUM-rörelsen i framtiden ska organisera sin scoutverksamhet. Mötet beslutade att fortsätta det arbete med organisationssammanslagning som redan påbörjats inom KFUM-rörelsen, genom att under året förbereda för scouting inom KFUM Sverige och på FM 2015 lägga ned KFUK-KFUMs scoutförbund som separat organisation och låta medlemmarna gå med i den gemensamma organisationen KFUM Sverige.

En hörnsten inom KFUM-rörelsen är att pröva nya tankar, aktiviteter och koncept. När ledande personer inom KFUM 1908 fick chansen att starta scouting i sina lokalföreningar efter att ha träffat på den nya företeelsen under resor i Europa, tog de den och startade därmed Sveriges första scoutkårer. Det blev succé på flera håll, och 1910 bildades en nationell organisation för scouting i KFUM – KFUMs scoutförbund. Samma utveckling skedde för flickscouter inom KFUK-rörelsen några år senare. De två organisationerna slogs senare samman och bildade KFUK-KFUMs scoutförbund. Förbundet har länge varit pådrivande i utvecklingen av både KFUM- och scoutrörelsen i Sverige, och var en av initiativtagarna till att samtliga scouter i Sverige idag är anslutna till ett och samma riksförbund, med möjlighet att samtidigt vara med i en eller flera samverkansorganisationer.

Att också all KFUM-verksamhet samlas i en och samma organisation, där alla medlemmar är direkt anslutna oavsett vilken verksamhet de deltar i, innebär stora möjligheter att skapa en starkare ungdomsrörelse.

”En av KFUM-rörelsens största styrkor är att vi fokuserar på hur och varför vi gör saker, istället för vad vi gör. Om en aktivitet inte passar en av våra ungdomar, kan vi garanterat hitta en annan aktivitet inom KFUM som passar bättre”, säger Hanna Nilsson, ordförande i KFUK-KFUMs scoutförbund. ”Det är något som kommer att bli enklare när vi delar samma organisation”.

KFUM bedriver idag hundratals olika verksamheter och aktiviteter över hela landet. Målet är att ge unga sammanhang där de får stå i centrum och utvecklas, med roliga och givande aktiviteter.

Tung titel för Larsson |

”Sanne Larsson, KFUM Uppsala Kyokushin Karate, tog sin första internationella seniortitel när hon i engelska Folkstone vann IKK Open Kyokushins öppna viktklass. Detta efter två raka seger efter fulla förlängningar mot landsmaninnan Sara Hägge och den danska VM-silvermedaljören Kirsten Smith. Ett bra formbesked inför riksmästerskapen som avgörs i Uppsala om två veckor och EM som äger rum i slutet av juni. Larssons klubbkamrater Simon och Kalle Eriksson föll båda i sina första matcher i mellan- respektiva lättvikt.”
http://www.unt.se/sport/tung-titel-for-larsson-3120382.aspx

Arbetsförmedlingen stoppar KFUMs återinvigning av minigolfbanan |

Minigolfbanan har rustats upp. I maj skulle den återinvigas. Nu har projektet avbrutits. – Det känns för jäkligt, säger Per-Erik Helldén. Minigolfbanan på Bullermyren har inte varit i gång sedan 2008. Under det senaste året har såväl banorna som byggnaderna och området i övrigt rustats upp. Arbetsförmedlingen har sagt nej till att skriva ett nytt avtal, och att KFUM går in som anordnare. Hela upprustningen och det senaste årets arbete riskerar nu att vara förgäves.
http://www.dt.se/nyheter/borlange/1.7080317-ingen-aterinvigning

Stora Hikari Do dagen |

Välkommen att ta del av vår Hikari Do anda. Flertalet organisationer, skolor och samarbetspartners är precis som ni inbjudna att delta.

Var? Malmö KFUM, Betaniaplan 4
När? Fredagen den 25:e april mellan klockan 10-12
Hålltider:
10-10.30 Presentation av Hikari Do mellan år 2010-2014, utvecklingscoacher, utvärdering, framtidsplaner m.m.

10.40 Praktisk träning Hikari Do (alla är välkomna att delta)
11.30 Fika och mingel
12.00 Avslut
Anmälan sker via info@hikarido.org

Hjärtligt välkomna!

Läs mer om Hikari Do på www.hikarido.se eller på facebook https://www.facebook.com/hikarido.org

KFUM JKS arbetar för att öka valdeltagande i 127 området |

KFUM JKS i Bredäng har under våren arbetat med projektet ”127:s röster räknas” för att höja valdeltagandet i Skärholmens stadsdelar. Man har bl.a. rekryterat en grupp valambassadörer som utbildas i svenska val och svensk demokrati och man anordnar en debattkväll med ungdomspolitiker den 9 maj 18.30 i Bredängsskolan. Debatten är ett exempel på direktdemokrati – medborgarna röstar fram debattkvällens ämnen i en ”röstverkstad”.

Röstverkstaden finns dels på nätet (http://kfumjks.se/jks/rostverkstad) och dels på flera olika platser i Skärholmens stadsdelar.

Du kan läsa mer om debatten och var du kan hitta din närmaste röstverkstad på Facebook:
https://www.facebook.com/events/690891717616705
https://www.facebook.com/127srosterraknas/posts/625145920899769

KFUM JKS projekt 127:s röster räknas har också lanserat kampanjen Spring och Rösta, en satsning på att få deltagare och publik att förtidsrösta i samband med Skärholmsloppet 17 maj. Du kan läsa mer om detta här: http://www.mynewsdesk.com/se/pressreleases/spring-och-roesta-i-skaerholmen-den-17-maj-986550

Det händer ÄNNU mer kring demokrati i 127-området! Den 22 april startade Café Betong, en debattsatsning från Mitt 127 Demokrati, som är en del av projektgruppen Mitt 127. KFUM JKS tillsammans med fältenheten på Skärholmens stadsdelsförvaltning står bakom Mitt 127 som startat bl.a. 127-Festivalen, skolprojekt mot mobbning och helgprojekt för att sysselsätta äldre ungdomar. I den första upplagan av Café Betong visades dokumentären Raskortet vilket följdes av ett panelsamtal om filmen och strukturell rasism i Sverige. Ambitionen för Café Betong är att bli 127:s eget debattforum för samhällsfrågor och nästa tillfälle är redan nu på måndag 28 april då pjäsen ”Vårt förakt för svaghet” visas och följs av panelsamtal. Missa inte och glöm inte att följa eventet på Facebook: http://www.facebook.com/events/311545782330771

Har du frågor eller funderingar, vill läsa mer om projektet 127s röster räknas kan du göra det här:
http://kfumjks.se/jks/val-2014/
127:s röster räknas på Facebook: https://www.facebook.com/127srosterraknas
Instagram: @127srosterraknas
Twitter: @127rosterraknas
eller kontakta projektledare David Heyman, david.heyman@kfumjks.se.

Få söker KFUM-pengar till ungdomsverksamhet |

”I flera år har KFUM-stiftelsen i Alingsås försökt att dela ut pengar till enskilda och grupper som jobbar för ungdomar. Men det har varit svårt. – Trots annonsering kunde svaren varit fler, säger ordförande Lars Liljedahl. Det verkar som om folk inte vill ha pengar, menar Liljedahl lite skämtsamt. Pengarna är avsedda för utbildning och utveckling. Fonden bildades i slutet av 1990-talet och sedan dess har KFUM försökt att dela ut varje år. – Det är länsstyrelsen som bestämmer hur mycket som delas ut. I år är det 85 procent av avkastningen, vilket motsvarar cirka 75 000 kronor. I fonden finns nu 2 000 000 kronor som placerats i aktier och ränteintäkter.”
http://www.alingsastidning.se/nyhet_visa.asp?id=13958&sidnamn=ALINGS%C3%85S

Fortsatt stöd till utvecklingen av Trygga Möten! |

Arvsfonden har beviljat fortsatt stöd till projektet Trygga Möten Överallt! Projektet drivs av Scouterna och KFUM Sverige och handlar om att göra barn och unga mer medvetna om sina rättigheter och stärkas i att vara mer aktiva i att förebygga övergrepp och mobbning – utan att vuxna och ledare backar från sitt ansvar. Inom ramen för projektet kommer det bland annat att utvecklas aktiviteter för olika åldrar och tas fram ett certifieringsprogram för föreningar. Det som utvecklas ska vara användbart även för verksamheter utanför KFUM och Scouterna – det är klart att vi ska sprida Trygga Möten överallt!
http://www.tryggamoten.scout.se

Friplats på sommarläger, för dom som behöver det mest |

”På KFUM Brevik kan vi se en förändring över åren vilka barn som i slutänden kommer hit. För 15-20 år sedan samarbetade vi mycket med socialtjänsten i Norrköping som bekostade platser så att behövande barn och ungdomar kunde komma. Tyvärr har kommunen inte längre några pengar till detta. Vi på KFUM Brevik söker därför varje år fondmedel för att kunna erbjuda kostnadsfria lägerplatser till barn och ungdomar i familjer där det saknas ekonomiskt eller socialt stöd för lovaktiviteter. Vi vet att behov är stort, men vi behöver er hjälp att fylla platserna.”
http://www.nt.se/bloggar/bloggentry.aspx?blogg=8602159&entry=9730166

Fortfarande platser kvar till ledarskapsutbildningen Emma 9-11 maj! |

KFUM Stockholm Gotland anordnar årets andra Emma-utbildning 9-11 maj och det finns fortfarande platser kvar! Vi kommer vara på Ängsholmen. Kostnad för utbildningen är 300 kr för deltagare inom KFUM Stockholm Gotland och 800 kr för de utanför regionen. Då ingår resa från Slussen i Stockholm, mat, boende och utbildningsmaterial. Anmälan och mer information om utbildningens innehåll hittar du här: http://stockholmgotland.kfum.se/evenemang/ledarskapsutbildning-emma/

Young Leaders Training |

Do you want to practice leadership, cultural understanding and project management with leaders from the YWCA and YMCA from the Nordic countries? The Young Leaders Training is a new course for 20 Nordic leaders aged 16-19 held in Umeå, Sweden 21-26 July 2014. At the end of the Young Leaders Training, the leaders will be equipped to plan projects and cooperate across cultures, focusing on international summer camps. The leaders will be tasked with running one day of the Nordic Children’s camp and may be invited to be part of the planning of future Nordic YWCA/YWCA projects.

For more information and registration, visit: kfum.se/evenemang/young-leaders-training/

 

KFUM Borås Basket utsågs till årets Idrottsförening 2013 |

”Västergötlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna höll sin gemensamma årsstämma i Vara Konserthus. På plats fanns förutom 45 ombud från 32 specialdistriktsförbund även styrelse, personal, speciellt inbjudna gäster samt mottagare av olika slags stipendier och utmärkelser. Sammanlagt 135 person deltog denna kväll.
KFUM Borås Basket utsågs till årets Idrottsförening 2013.”
http://www.falkopingstidning.se/artikel/75272/idrottsledare-prisade-pa-stamma

Lyssna på Margot Wallström måndagen 28 april klockan 19.00 |

Margot Wallström talar om sitt engagemang för barn och unga i teskedsordern och om sitt uppdrag som FN:s särskilda sändebud i arbetet mot sexualiserat våld som vapen i krig. Öppet möte – fri entré KFUM huset Björnstjernegatan 18, regementet Ystad. Arr: Rädda Barnen och KFUM Ystad.

Fryshuset skapar hopp i Husby |

”Nu börjar renoveringen av Dalhagsskolan i Husby som Fryshuset kommer att starta verksamhet i så fort det går. Förhoppningen är att en skola med plats för 200 elever med matsal och mötesplats står klart hösten 2015. Sedan ska de 3 500 kvadratmeterna successivt fyllas på med skräddarsydda aktiviteter och projekt för Husby. Först ut är Lugna Gatan. – Lyckas vi att få till en bråkdel av Fryshuset i Hammarby sjöstad så kommer vi att få till en stor positiv förändring för ungdomarna här ute. Vår viktigaste uppgift är att ge dem hopp, säger Payam ”Peppe” Boroodjeni som är verksamhetsansvarig för Fryshuset i Husby.”
http://fryshuset.se/nyheter/fryshuset-husby-borjar-med-lugna-gatan/

”I mitt samhälle är alla välkomna” |

”Julia Molombo, en av KFUM:s engagemangsguider i Skellefteå, var yngste talare på Möjligheternas torg. – Vi måste alla ta ett gemensamt ställningstagande mot trakasserier och diskriminering av människor, påpekade Julia.”

http://norran.se/2014/04/skelleftea/i-mitt-samhalle-ar-alla-valkomna/

"Vi bygger våra egna hinder" |

”Nu erbjuder KFUM Kävlinge IF alla som vill chansen att prova på parkour. En sport där man tränar kroppen för att snabbt och effektivt kunna ta sig förbi hinder i olika miljöer.
– Det är en väldigt bra träning, tycker 11-årige Emil Rudfell.

Kävlinge IF har dragit igång två olika grupper i parkour, en för nybörjare och en mellangrupp, som samlas varje torsdag på Olympiaskolan i Kävlinge. Ledare är 22-årige Patrick Hallberg.
– Parkour är ju en rörelseteknik där man tar sig framåt på det snabbaste och smidigaste sättet helt enkelt. Jag brukar kort beskriva sporten som en hinderbana i stadsmiljö, berättar Patrick när Kävlinge Nya besöker nybörjarpasset.”
http://kavlinge.lokaltidningen.se/vi-bygger-vara-egna-hinder-/20140409/artikler/140409947/1141

Ideell chef: Att leda andra ideella |

 

I våra föreningar och på våra lägergårdar skapas en social kultur som påverkar både beteenden och upplevelsen hos alla som vistas på där. I ledarskapet är det viktigt att se och kunna hantera detta och genom förståelse för kulturer i arbetsmiljö och hur de skapas och förändras så kan du göra stor skillnad! Med rätt verktyg kan du påverka den kulturen, så att det blir en kultur där alla mår bra och trivs och som gynnar den verksamhet vi bedriver.

Ideell chef är en kurs för ideella ledare som är chef över andra ledare, högsta chefen för ett sommarläger eller projektledare i ett projekt med andra ledare. För att gå kursen är det önskvärt att du har läst ledarskapsteori och teori om grupprocesser. Det är också bra om du har erfarenhet av att leda olika typer av grupper.

För mer information, se: http://kfum.se/evenemang/ideell-chef/

Konfirmationsläger på Brevik |

Anmäl dig till konfirmationsläger innan den 15 april och få 500 kr i rabatt på din lägeravgift! Ange koden #konfaläger2014 vid anmälan för att ta del av rabatten. Konfirmationsläger 1, 16 juni – 12 juli. Konfirmationsläger 2, 15 juli – 10 augusti. Mer info och anmälan hittar du på www.kfumbrevik.se/konfirmationslager.

När värderingar möter vardag |

”Mötesplats engagemang 2-3 september 2014. För idéburna organisationer är värderingarna rötterna, orsaken till att vi finns, att vi behövs. Men hur ger vi uttryck för värderingarna i vardagen? Hur syns de och hur undviker vi ett glapp mellan ord och handling? Hur reagerar vi när det bränner till? På Mötesplats Engagemang har du möjlighet att utmana dig själv och din organisation i samtal med andra. Låt dig inspireras, mötas, delta och dela. Vi testar nya former för möten och lärande. Var med och bidra med ditt engagemang! Inbjudna är personer från organisationer som är medlemmar i eller samarbetar med Sensus.”
http://beta.sensus.se/engagemang/

Ny arena för samtal om det civila samhället - MåndagMorgon |

”Det civila samhället behöver ett nytt forum där våra frågor kan presenteras, diskuteras och debatteras. Därför har Forum och LSU nu tagit initiativ till MåndagMorgon! Varje måndag morgon under våren 2014 ses aktivister, förtroendevalda, tjänstemän, forskare, politiker, entreprenörer och många andra för att ge aktuella inspel. Seminarierna denna termin kommer också att leda fram till en skrift av Rebecka Prentell som presenteras i Almedalen. Idén till Måndagmorgon är hämtad från Danmark, där det är ett välkänt begrepp som diskussionsforum för olika ämnen. Nu är det dags att testa en svensk variant för det civila samhällets frågor.”
http://www.socialforum.se/?article=program-for-mandagmorgon

Abdulahi Hussein besöker Ljungskile folkhögskola |

På måndag 7 april får Ljungskile folkhögskola fint besök: Abdulahi Hussein kommer för att ta emot skolans civilkuragepris, Antigonepriset. Abdulahi Hussein arbetade för provinsregeringen i Ogaden, Etiopien, men hoppade av och tog med sig mängder av filmmaterial som visade på de övergrepp som förekommer i området. Det har bland annat resulterat i filmen Diktaturens fångar. Det var också hans filmmaterial som visade vad som hände när Johan Persson och Martin Schibbye greps i Ogaden i juli 2011. Prisceremonin sker i skolans aula, Grundtvigsalen, kl 10.30–12.30. Vi kommer under dessa två timmar också visa filmen Diktaturens fångar, med start ca kl 10.45. Filmen är 58 minuter lång. Själva prisutdelningen sker i slutet av ceremonin. Under filmvisningen kommer Abdulahi att vara tillgänglig för intervjuer.

KFUM Katrineholms IF fyller 40 år |

Det är inte åren som gör en förening – det är dess medlemmar och dess ideella. KFUM Sverige vill skicka ett stort tack till alla som engagerat sig under åren och möjliggjort en lokal mötesplats i Katrineholm med en verksamhet av hög kvalitet. I fyra decennier har ni verkat för att unga människor ska kunna nå sin fulla potential. Vi hejar på er och ser fram emot att tillsammans skapa verksamhet som syftar till att sätta barn och unga i centrum, och låta dem växa och utvecklas i många decennier till. Många gratulationer till jubilaren och vi önskar er ett fantastiskt firande!
http://www.kifbasket.se/nyheter_artiklar/nyhetsarkiv/?id=664

Global Week 2014 - Meet the world in Norway |

June 21st-25th 2014. Do you want to spend one week in a folk high school near Norway’s biggest lake with 60 international and Norwegian youth aged 16-25? Global Week is Y-Global’s annual leadership training course, where you will be part of a big, international network of YMCA and YWCA friends.

At Global Week you will learn about issues such as justice, peace and global poverty, and how you can make a difference. Through learning together with young leaders from more than 15 countries, you will learn how intercultural understanding can promote peace. There will be expert resource persons, interactive workshops and skills building sessions.
We can also promise a lot of fun, cultural evening, sightseeing in Oslo, lakeside BBQ and sports. This will be a summer experience you never will forget!
Young people from Africa, Asia, Middle East and Europe will be at Global Week. Join us! Global week is open to everyone!

Combine Global Week with TT Festival

Global Week partly overlaps with TT Festival (a festival for 3000 young people run by YWCA-YMCA Norway). As a participant at Global Week you will therefore be able to experience a little of the Festiva. If you want to experience the whole Festival you can work as a volunteer until 29th June. Your tasks will be connected to the international programme of the Festival and will be a chance to put your learning from Global Week into practice.

Ojdå! Vi kunde inte hitta ditt formulär.

Passionen ska ge gymnasiekompetens |

”Drygt var tionde elev i Stockholms län går ut grundskolan utan att vara behörig till gymnasiet. Och trots olika introduktionsprogram till gymnasiet får de flesta av dem ingen gymnasieexamen i slutänden. På Fryshuset i Stockholm finns fem introduktionsprogram till gymnasiet, där de som inte fått gymnasiebehörighet kan läsa upp sina betyg. Eftersom alla elever inte fortsätter läsa ett gymnasieprogram på just Fryshuset har man inga siffror på hur många som i slutänden klarar sin examen. Men det man kan se är att ungefär 70 procent uppnår behörighet till gymnasiet.”
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/det-ar-ett-stort-misslyckande

Working for Change 2014 - En internationell ledarskapskurs för dig! |

Är du intresserad av mänskliga rättigheter, fred och konflikt, demokrati och internationella frågor? Då är kursen Working for Change 2014 definitivt något för dig!

Working for Change 2014 är en 7-dagarskurs 13-19 augusti som KFUM Central arrangerar tillsammans med föreningens lägergård Ängsholmen i Stockholms skärgård och i city. Kursen kommer att behandla ämnen såsom mänskliga rättigheter, demokrati, aktivism över gränser, påverkansarbete, projekthantering, ledarskap och sociala medier som verktyg för social förändring. Vi kommer även att göra studiebesök på andra organisationer som jobbar med dessa frågor, ägna oss åt kulturella aktiviteter och lägerskoj i sann KFUM-anda!

Kursen är en uppföljningskurs till modulen Working for Change 2012 som anordnades ute på Ängsholmen för aktiva ungdomsledare från Sverige, Palestina, Libanon, och Vitryssland i augusti 2012. I år riktar sig kursen även till aktiva ungdomsledare från Zambia, Ukraina, Danmark, Finland och Norge. Working for Change 2014 är främst för dig mellan 18 och 25 år. Äldre deltagare är också varmt välkomna.

Datum: 13-19 augusti. Incheckning sker på KFUM Central den 12 augusti. Avresa den 20 augusti.
Kostnad: 1000kr (ett mycket reducerat pris).* Detta betalar du in när du anmäler dig. BG: 623 – 0056
Sista anmälningsdag: 15 maj
Anmälan sker via e-post till: myrbergpoliticalconsulting@gmail.com

Begränsat antal platser så passa att anmäla dig redan nu!

Har du några frågor eller funderingar? Tveka inte att höra av dig till projektledare Miranda Myrberg på 076-295 31 42 eller e-post:myrbergpoliticalconsulting@gmail.com.

Genomgång av Emmautbildning för blivande utbildare |

Vad krävs för att genomföra tredje steget i KFUMs ledarskapsutbildning Emma? Vad ska ingå? Innehåll, planering, utvärdering, workshops etc. KFUM Syds utbildningsteam kommer att ha en planeringsdag lördagen den 5 april i Malmö för att planera kommande utbildningar. Fler som är intresserade att komma igång med Emma så häng bara på. Maila kfumsyd@kfum.se om ni vill vara med den 5april.

Arbetet går framåt med nytt nationellt förbund |

I förra helgen träffades KFUM Sverige, KFUM Triangelförbund, KFUM Hälsa och Idrottsförbund, KFUK-KFUM Scoutförbund och regionernas representant för att fortsätta arbetet med att utveckla ett nationellt förbund i KFUM-rörelsen. Arbetet går framåt och nästa viktiga steg är respektive förbundsmöte nu under april och maj. Har ni frågor hör av er till respektive förbund eller till Daniel Eidhagen, daniel.eidhagen@kfum.se, som leder arbetet från KFUM Sveriges sida.

Världsrådsmöte i USA samlar världens största ungdomsrörelse |

Ta med din förening på en av de största mötesplatserna inom YMCA och Världsrådsmötet som samlar deltagare inom rörelsen från hela världen. KFUM Sverige har ett viktigt uppdrag från senaste Riksombudsmötet – att lyfta HBTQ-personers rätt att vara en självklar del av den globala rörelsen. Världsrådsmötet hålls 29 juni-5 juli 2014 i Estes Park, Colorado, USA.

Om Världsrådsmötet:

”The World Council is the meeting of YMCA movements from all over the world, organized every 4 years by the World Alliance of YMCAs and hosted in 2014 by the YMCA of the USA. During the event, YMCAs will come together to share, learn, and build on the work of the NEW WAY strategy. The World Council theme in 2014 is Empowering Young People.”

Läs mer och anmäl er här:
http://2014.ymca.int/

Berätta gärna för KFUM Sverige om ni anmäler er så får vi en chans att ha gemensam kontakt med alla från Sverige. Meddela oss på info@kfum.se. Bestäm i din förening hur ni löser kostnaden för resa och deltagande.

Bryt tystnaden - barn och unga om samhällets stöd vid psykisk ohälsa |

”Barnrättsperspektivet inom barn- och ungdomspsykiatrin måste stärkas. Idag lämnar Barnombudsmannen sin årsrapport Bryt tystnaden – barn och unga om samhällets stöd vid psykisk ohälsa, till regeringen och barnminister Maria Larsson. Under 2013 har Barnombudsmannen granskat hur de mänskliga rättigheterna respekteras för barn och unga som upplever psykisk ohälsa. Vi har mött barn och unga med erfarenhet av hela vårdkedjan – från elevhälsan till psykiatrisk tvångsvård – och lyssnat till hur de upplever samhällets stöd.”
http://www.mynewsdesk.com/se/barnombudsmannen/news/bryt-tystnaden-barn-och-unga-om-samhaellets-stoed-vid-psykisk-ohaelsa-80670

Emma-utbildning 9-11 maj på Ängsholmen |

KFUM Stockholm Gotland bjuder återigen in till Emma-utbildning. Den här gången kommer vi vara på Ängsholmen. Kostnad för utbildningen är 300 kr för deltagare inom KFUM Stockholm Gotland och 800 kr för de utanför regionen. Då ingår resa från Stockholm, boende, mat och utbildningsmaterial. Gå in på http://www.stockholmgotland.kfum.se för anmälan och mer information.

Är du intresserad av miljö- och klimatfrågor? |

Nu har du chansen att följa med och representera KFUM och Y Climate Action på Klimatriksdagen i Norrköping 6-8 juni. Tillsammans kommer vi att få chans att ge förslag på hur vi unga tycker att klimatfrågan ska hanteras av våra politiker. Dessutom får vi möjlighet att träffas och umgås med massor av andra engagerade människor från hela Sverige och delta i diskussioner, seminarier, föreläsningar och uppträdanden.

En av de medverkande är Johan Rockström från Stockholm Resilience Center. Detta är ett roligt och spännande tillfälle att direkt få påverka och bidra till att den viktiga klimatfrågan tas på allvar!
VAD är klimatriksdagen? Detta är ett initiativ för att sätta klimatfrågan högt upp på den politiska agendan inför valet senare i år och för att visa att det finns ett brett folkligt stöd för en ambitiösare klimatpolitik. Under klimatriksdagen kommer motioner att bearbetas och tas fram som ska visa vad civilsamhället anser bör göras i klimatfrågan. Dessutom kommer det att vara en mängd olika event, uppträdanden, seminarier och föreläsningar.

VILKA är Y Climate Action? Vi är KFUMs egna miljö- och klimatförening som kämpar för en hållbar framtid inom miljö och klimat både nationellt och internationellt.
HÄNG MED KFUM och Y Climate Action till Norrköping och påverka för en bättre framtid!

Var: Norrköping
När: 6-8 juni
Kostnad: 400sek/person, exkl resa och boende (Y Climate Action arbetar för att kunna täcka utgifterna)
Anmälan: sker via email till andreas.axelson@kfum.se

Skriv namn, ålder, vilken KFUM-förening du tillhör och varför du tycker det är viktigt att unga får en röst i klimatfrågan. Anmälan ska vara inne senast 6e maj.

Mer information om klimatriksdagen hittar ni på http://klimatriksdag2014.se.

Följ Y Climate Action på
Twitter: @yclimateaction
Instagram: yclimateaction
Yca.kfum.se

Regeringen presenterar förslag till en ny ungdomspolitik |

”Ett nytt övergripande mål föreslås för alla statliga beslut och insatser som berör ungdomar mellan 13 och 25 år. Detta framgår av propositionen ”Med fokus på unga – en politik för goda levnadsvillkor, makt och inflytande” som regeringen fattat beslut om. Det nya målet ska ersätta de nuvarande målen för ungdomspolitiken. Förslaget till nytt mål är: ”Alla ungdomar ska ha goda levnadsvillkor, makt att forma sina liv och inflytande över samhällsutvecklingen”. Ungdomspolitiken föreslås vara sektorsövergripande och alla insatser som berör ungdomar bör ha ett ungdomsperspektiv.”
http://www.regeringen.se/sb/d/18277/a/236189

Abdulahi Hussein prisas för sitt civilkurage |

2014 års ANTIGONEPRIS tilldelas Abdulahi Hussein. ANTIGONEPRISET är ett pris som uppmärksammar personer som visat civilkurage. Bakom priset står Ljungskile folkhögskola. Juryn motiverar sitt val av pristagare så här:

”Abdulahi Hussein arbetade för den etiopiska provinsen Ogadens tv-kanal och var rådgivare till president Abdi Muhamud Omar. När Hussein blev varse de övergrepp som skedde i regimens namn samlade han – med fara för sitt eget liv – på sig mängder med !lmmaterial som han sedan smugglade ut ur landet. Idag lever han som politisk ”ykting i Sverige. Abdulahi Hussein har satt principen om demokrati och yttrandefrihet framför sin egen säkerhet och bekvämlighet. Tack vare honom har vi fått en tydligare bild av vad som hände de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye. Vi har också, genom filmen Diktaturens fångar, fått en avslöjande inblick i vad som pågår i Ogaden. Att välja och gå den väg man tror på, risker och förluster till trots, visar på stort civilkurage. Abdulahi Husseins mod är också en uppmaning till oss andra att följa vår inre moraliska kompass.”
http://www.ljungskile.fhsk.se/om/omoss.shtml#antigone

Bli ekumenisk följeslagare i Palestina och Israel |

Vill du bli ekumenisk följeslagare? Nu söker Sveriges kristna råd följeslagare till Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel, med utresa i oktober 2014 och januari 2015. Syftet med följeslagarna är att genom en ickevåldslig närvaro kunna vidga handlingsutrymmet och ge hopp och stöd åt människor att verka för fred och försoning. Läs mer på www.foljeslagarprogrammet.se Välkommen med din ansökan senast 4 maj!

Allt fler vill ha nyhetsbrevet |

Allt fler vill ha nyhetsbrevet – hjälp oss att sprida det vidare! Intresset för KFUM Sveriges nyhetsbrev ökar och vi tycker det är extra roligt att fler och fler skickar in nyheter som vi sedan sprider vidare! Därför utvecklar vi nu vårt nyhetsbrev ännu mer med sådant som verkligen intresserar er. Från och med nu kommer vi att skicka nyhetsbrevet varje torsdag varje vecka.
Signa upp för en prenumeration på http://kfum.se/aktuellt/nyhetsbrev/.

Trygga Möten – överallt |

Trygga Möten – överallt är en webbkurs för dig som arbetar med barn och unga. Kursen handlar om att skapa en trygg och säker verksamhet fri från övergrepp. Barn och ungdomar tillbringar mycket av sin tid inom föreningslivet. Det betyder att barn och ungdomar vistas i miljöer där övergrepp kan förekomma. Men det kan också betyda att barn och ungdomar hittar någon vuxen att anförtro sig åt om övergrepp som skett någon annanstans. Det ställer stora krav på ledarna i föreningslivet, som måste vara medvetna om att övergrepp förekommer och vara beredda att reagera och agera när så sker.

Det behövs fler modiga ledare som vet vad de ska göra och vågar agera om något händer. För att det ska ske måste ledarna känna sig trygga och ha kunskap, en kunskap som de kan få genom Trygga Möten – överallt.

Scouterna har sedan 2005 arbetat med Trygga Möten och nu erbjuds webbkursen Trygga Möten – överallt till alla, kursen är gjord att passa olika typer av organisationer och föreningar. I kursen får man bland annat lära dig hur man skapar en trygg miljö för barn och ungdomar, hur man förebygger övergrepp och hur man beter sig om man tror att någon far illa.

Gå kursen Trygga möten »

Anders är månadens stockholmare |

”Anders Petersson är pensionären som vägrar varva ner. Nu har han äntligen tid att arbeta med det han brinner för, nämligen barn- och ungdomsidrott. ”En eldsjäl som genom sitt ideella arbete gör det möjligt för barn och ungdomar att få en meningsfull fritid genom idrotten”. Så beskriver Stockholms stad Anders Peterson, som i februari utsågs till Månadens stockholmare. Han är ordförande i JKS, en idrottsförening där man ägnar sig åt basket, fäktning, karate, ultimate frisbee och parkour. Föreningen har på senare år rönt stora framgångar i framför allt basket och fäktning, men för Anders Petersson är vinsterna inte det viktigaste.”

http://www.stockholm.se/-/Nyheter/Om-Stockholm/Manadens-stockholmare-februari/

Stöd YMCA Ukraina |

KFUM Sverige har arbetat med Ukrainska ungdomar genom YMCA of Ukraine i över 10 år för att stödja det civila samhället och vi följer med stor oro utvecklingen i landet. Just nu arbetar vi med ett tre-årigt Sida-finansierat program där det övergripande syftet är att stärka ungdomars röst och roll i samhället för att kunna delta och vara med och bestämma.

Programmet bidrar till ökad jämställdhet, social inkludering and hälsosam livsstil samt demokrati inom föreningslivet. Aktiviteter är fokuserade på allt från innebandy och scouting till HIV/Aids prevention.

”Jag heter Marta Guretska. Jag är 22 och har varit aktiv inom YMCA of Ukraine sedan 2003. Redan när jag började som volontär 2003 insåg jag att KFUM var en av de få organisationer som verkligen gör en betydande skillnad för många människors liv. Ukraina är ett mycket ungt land där politiken och ekonomin lämnar tyvärr mycket övrigt att önska. Det är mycket svårt för vår organisation att vara självförsörjande. De aktiviteter som vi har tack vare KFUM Sverige- sommarläger, innebandy och utbildningar för ungdomar i hälsosamt levnadssätt- har förändrat många liv och visar ett bra exempel på hur man kan lära ut respekt, ärlighet, ansvar och omtanke. Därför är vi så oerhört tacksamma för hjälpen som vi får från våra vänner i Sverige för resurser, finansiell och mänskliga, för alla råd och ett mångårigt engagemang. Tillsammans bygger vi fred och morgondagens unga ledare.”

Våra partners i Ukraina efterfrågar just nu ekonomiskt stöd för att kunna fortsätta sitt arbete av, med och för ungdomar. Vill du hjälpa till att stödja? Använd KFUM Sveriges 90-konto, 90 1855-7, eller ge ett bidrag nu med hjälp av ditt kontokort via http://betternow.se/ukraina.

Ge ett bidrag nu »

Välkommen på bidragskryssning 24 april |

För andra året i rad tar KFUM Central, Bromma KFUM och KFUM Stockholm Gotland initiativ till en endagskryssning torsdagen den 24 april. Som förra året kommer vi fokusera på hur vi kan bli bättre på att söka bidrag. Dagen kommer i huvudsak kretsa kring två föreläsningar med efterföljande diskussion. Passande nog är 24 april också World YWCA Day!

Inbjudan bidragskryssning 24 april

Eldsjälsgalan ikväll kl 20.00 |

”Eldsjälsgalan är föreningslivets egen galakväll. Det är kvällen då vi i direktsändning hyllar de outtröttliga eldsjälar som dagligen stöttar och inspirerar medlemmarna i sina respektive föreningar.
Galakvällen sänds 20.00–22.00 i TV4 och leds av Marie Serneholt och Peter Jidhe. En diger artistskara som innefattar Lasse Stefanz, Måns Zelmerlöw, Tove Lo, Arvingarna, Anna Sahlene och Robin Stjernberg kommer att underhålla. Prisutdelare är Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber och tidernas mesta svenska landslagsspelare i fotboll Therese Sjögran.”

https://www.bingolotto.se/om-oss/folkspel/eldsjalsgalan/tv-programmet-eldsjalsgalan/

Storsatsning med äventyrsgolf i Folkparken |

”Avtalet med kommunen är påskrivet och klart. Nu gör KFUM Norrköping en storsatsning på sin verksamhet i Folkparken där den nya äventyrsgolfen blir huvudnumret. Föreningen satsar 1,5 miljoner kronor av sina egna pengar. Redan i april månad 2013 lämnade KFUM in en visionsplan till kultur och fritid där man förklarade att man ville fortsätta att driva minigolfen i Folkparken. Tanken var också, beskrev KFUM, att hotta den gamla minigolfbanan till en modernare äventyrsvariant. Trots visionen gick det hela till upphandling. En upphandling som KFUM så småningom vann och nu har föreningen skrivit ett tioårsavtal med kommunen.”

http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=9567962

Intervju med Viktor Serbulov, YMCA Ukraina |

Intervju med Viktor Serbulov, generalsekreterare för YMCA Ukraina, om situationen i Ukraina som kan leda till inbördeskrig. ”I hope very much that the people win and that even more people get involved. In the end it will force Janukovytj to understand he must resign, otherwise I’m afraid of the possibility of a civil war”, säger Viktor.

I över 10 år har KFUM Sverige samarbetat med YMCA i Ukraina. Nu är de på besök här i Sverige för att utvärdera och planera arbetet framåt. Det blir också ett tillfälle att dela med sig av deras upplevelser av situationen i Ukraina.

Could you tell us a bit about the uprisings in Kiev?

- It began when the president cancelled the agreement with the EU two weeks before it was supposed to be signed. This led to huge disappointments as a large majority is for the association with the EU which sparked the protests. The government is feeding the population mostly in the Eastern regions with disinformation to convince them that wealth lies with increased collaboration with Russia. It is all very worrying.

Have you as YMCA Ukraine been affected by the demonstrations in Maidan square?

- We have not been directly affected as we are not politically affiliated, and none of our premises has been attacked or burnt down. At the same time, many of our volunteers are actively taking part in the demonstrations and we have members who spent over a month at the Madian square. When the police first attacked the protesters a minibus full of our floor ball leaders from other regions went to Maidan to support the protests and demand democratic reforms.

What role do you see civil society has in a situation like this?

- As a civil society organisation we must react when human rights are violated and citizens are being abused and killed for claiming democratic rights. As for YMCA we are non-political and we cannot support any side but of course it is our duty to condemn all violence, and to protect and safeguard human rights in Ukraine. There are big strains and concerns that this could lead to civil war when protesters arm themselves, in that sense it’s a different situation from the Orange revolution in 2004. We must address this and help and protect our young people.  We have already started to adapt our work and programme’s to better include and target those affected by the situation.

The Maidan protests have been going on for three months, what do you think will happen?

- I hope very much that the people win and that even more people get involved. In the end it will force Janukovytj to understand he must resign, otherwise I’m afraid of the possibility of a civil war.

Gör internationell praktik |

Vill du pröva att leva och arbeta i ett utvecklingsland i sex månader? Ta chansen och sök till KFUM Sveriges praktikantprogram 2014-2015. Programmet är en unik möjlighet för dig att arbeta och bo i ett land med helt andra förutsättningar än hemma. Du får möjlighet att arbeta för någon av våra systerorganisationer Kenya, Sydafrika, Zambia, Ukraina eller Palestina och på plats bidra till en bättre tillvaro för barn och unga.

Sök till praktikantprogrammet senast 15 mars.

Läs mer och anmäl dig här »

Förbud fel väg när det gäller unga på nätet |

”Vi måste bli bättre på att lyfta fram positiva exempel och prata om Internet som en möjlighet och inte ett hinder eller hot. I dag startar vi därför en kampanj i sociala kanaler där du kan uppmärksamma goda initiativ på nätet genom att dela dem med hashtagen #Nätrespekt. För de goda initiativen finns – vi måste bara lyfta fram dem. Lyfta fram skolorna som bjuder in till en utbildningsdag om nätet med en positiv utgångspunkt. Lyfta fram dem som arbetar stärkande och skyddande på nätet. Lyfta fram berättelserna om de unga som blivit räddade och stöttade på nätet och varför nätet är en så stark drivkraft i ungas liv. Hjälp oss lyfta fram det positiva med internet. Visa #nätrespekt!”

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/internet/article18334762.ab

Varje kränkt barn är ett för mycket |

”En annan förening är KFUM Umeå som med stöd från Sisu idrottsutbildarna hållit utbildning i värdegrundsfrågor för föräldrar, bland annat hur de kan vara ett villkorslöst stöd för sitt idrottande barn och ha ett positivt samarbete med barnets tränare. KFUM Umeå bedriver också en omfattande lägerverksamhet där barn i ekonomiskt utsatta familjer får delta gratis.”

http://norran.se/2014/02/debatt/varje-krankt-barn-ar-ett-for-mycket/

Ohederlig debatt om ungas organisering |

”Det är dags att uppdatera synen av ungas engagemang och organisering. Alltför ofta utgår media och beslutsfattare ifrån att unga inte är engagerade idag, att organisationer är passé som form och att föreningslivet är ute efter att fuska. Inget kunde vara mer felaktigt. Hundratusentals unga är medlemmar i ungdomsorganisationer, de blir dessutom allt fler. Ungas engagemang är också större än någonsin. Dessutom är de flesta stödsystem kvalitetssäkrade och kräver revisionsintyg för att få offentliga bidrag.”

http://www.aftonbladet.se/debatt/article18303948.ab

Ungdomsidrott - mer himmel än helvete |

”KFUM Kalmar basket i Småland är ett exempel på en förening som har arbetat med att utveckla sin barn- och ungdomsverksamhet. De har under det senaste året, tillsammans med Smålandsidrotten, arbetat med sin verksamhetsidé och värdegrund där de värdesätter en förening som är öppen för alla. I deras verksamhetsidé framgår det tydligt att verksamheten ska bygga på glädje, att alla är välkomna och att verksamheten ska ledas av kunniga ledare.”

http://www.vimmerbytidning.se/article/articleview/56896/1/88/

Karin Olsson ny generalsekreterare för KFUM |

Efter en rolig och spännande rekryteringsprocess är det nu klart att Karin Olsson blir ny generalsekreterare för KFUM där hon kommer att efterträda Patrik Schröder.  Karin kommer senast från Anna Lindhs Minnesfond, där hon varit verksamhetsledare de senaste tre åren. Hon har tidigare arbetat med organisationsstöd på Volontärbyrån och har ideell erfarenhet från en rad olika organisationer. Hennes utbildningsbakgrund är en magisterexamen i mänskliga rättigheter från Malmö Högskola.

- Jag är mycket hedrad över förtroendet att leda rikskansliet för en så stor och spännande organisation som KFUM Sverige. Vi har ett viktigt uppdrag att skapa mötesplatser där unga människor kan utvecklas till sin fulla potential. KFUM-rörelsen står inför en mycket spännande utmaning att forma en ny organisation, för att bli en tydligare rörelse för den enskilde medlemmen och för det samhälle vi verkar i. Det är en process som jag är mycket stolt över att få vara med och driva, säger Karin Olsson, ny generalsekreterare KFUM Sverige.

- Vi är stolta över att intresset för att arbeta inom KFUM är stort. Karin kommer att få en nyckelposition att forma och etablera en ny nationell organisation i KFUM-rörelsen. Vi hälsar Karin varmt välkommen till oss, säger Anna Magnusson, ordförande KFUM Sverige.

Karin börjar sitt arbete för KFUM den 3:e februari.